Kada sam na Mirelinom blogu ugledala recept za pitu od višanja i oraha odmah sam znala da ću to uskoro i doma isprobati.
Ali znala sam i da to nije tip kolača za kojim će V. posegnuti pa sam u startu odlučila prepoloviti mjere. Srećom, imam kalupe za mini pite pa to nije bio nikakav problem. Zapravo, često su mi i draže ovakve mini varijante, iako nekada traže malo više vremena i petljancije ;)
Tijesto je jako fino i prhko, nešto je mekše pa ga treba pažljivije ali i što brže valjati, jer što se više zagrijava to je teže njime baratati.
Volim limun u prhkom tijestu, ovdje ga ima u pristojnoj količini ;), fino ga diže i razbija masnoću.
Nadjev je tako jednostavan a tako dobar!
Da ja sada ne lomim mjere napola, kopirat ću ovdje originalni recept.
Za jednu standardnu, veliku pitu potrebno je:
- 300 g oštrog brašna
- pola paketića praška za pecivo
- 150 g šećera
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- sok od pola limuna
- ribana korica od jednog limuna
- 1 žlica hladnog mlijeka
- 500 g očišćenih višanja, svježih ili smrznutih
- 3-5 žlica šećera
- 2 žlice krušnih mrvica
- 5 žlica mljevenih oraha
- 1 žlica marmelade od marelica za premaz
- šećer u prahu za posipavanje
Postupak:
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i šećer. Maslac narezati na listiće i utrljati u brašno tako da se dobiju mrvice. Dodati jaje, limunovu koricu, sok limuna i mlijeko te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
Razdijeliti na jednaka dijela i razvljati na pobrašnjenoj podlozi. Jedan dio staviti na dno namašćenog i pobrašnjenog kalupa za pite. Tijesto posuti s jendom žlicom krušnih mrvica. Poslagati višnje u jednom sloju, posipati šećerom, jednom žlicom krušnih mrvica te mljevenim orasima. Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, te prstima rubove spojiti s donjim dijelom tijesta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-tak minuta ili dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja rastopiti 1 žlicu marmelade od marelica sa malo tople vode i time premazati vruću pitu.
Ohladiti.
Poslužiti posipano šećerom u prahu.
Razdijeliti na jednaka dijela i razvljati na pobrašnjenoj podlozi. Jedan dio staviti na dno namašćenog i pobrašnjenog kalupa za pite. Tijesto posuti s jendom žlicom krušnih mrvica. Poslagati višnje u jednom sloju, posipati šećerom, jednom žlicom krušnih mrvica te mljevenim orasima. Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, te prstima rubove spojiti s donjim dijelom tijesta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-tak minuta ili dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja rastopiti 1 žlicu marmelade od marelica sa malo tople vode i time premazati vruću pitu.
Ohladiti.
Poslužiti posipano šećerom u prahu.
Ja sam se recepta pridržavala, samo sam skratila vrijeme pečenja, jer je, naravno, malim pitama dovoljno puno kraće pečenje nego velikoj.
Znači, pekla sam ih 20 minuta, prvo na 180°C a nakon desetak minuta smanjila sam na 160°C.
mmmmmm, obožavam tople pite :)
oooo, odlično izgleda ovako u mini varijanti :up
OdgovoriIzbrišiidi se da su fantastične, tijesto tako dobro izgleda, a tek ovo punjenje, divno. I ja volim minijature, nekako mi draže :) Uvijek kao i ti koristim limun u ovom tijestu i to u povećim količinama
OdgovoriIzbrišiuf, uf, što su dobre! sline mi cure... i stvarno su super u mini izdanju.. još da i te kalupe nabavim i onda stop (čitaj: ubit će me muž!)
OdgovoriIzbrišiJa sam uvik (UVIK!) za ovakve pitice. Pogotovo u ovim pojedinačnim porcijama :) Savršena kombinacija :)
OdgovoriIzbrišifantastične!!
OdgovoriIzbrišiOvo i ja obožavam ! Baš je odlično , i sviđa mi se kako si ih napravila u mini izdanju . Super su !
OdgovoriIzbrišivolim mini verzije pita, ja uvijek od ostataka napravim još nekoliko malih pita
OdgovoriIzbrišivolim pitu od višanja i ova je isto odlična sa ovako jednostavnim nadjevom