četvrtak, 16. veljače 2012.

Mini pite s višnjama i orasima



Kada sam na Mirelinom blogu ugledala recept za pitu od višanja i oraha odmah sam znala da ću to uskoro i doma isprobati. 
Ali znala sam i da to nije tip kolača za kojim će V. posegnuti pa sam u startu odlučila prepoloviti mjere. Srećom, imam kalupe za mini pite pa to nije bio nikakav problem. Zapravo, često su mi i draže ovakve mini varijante, iako nekada traže malo više vremena i petljancije ;)

Tijesto je jako fino i prhko, nešto je mekše pa ga treba pažljivije ali i što brže valjati, jer što se više zagrijava to je teže njime baratati.

Volim limun u prhkom tijestu, ovdje ga ima u pristojnoj količini ;), fino ga diže i razbija masnoću.

Nadjev je tako jednostavan a tako dobar!






Da ja sada ne lomim mjere napola, kopirat ću ovdje originalni recept.
Za jednu standardnu, veliku pitu potrebno je:

  • 300 g oštrog brašna
  • pola paketića praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 1 jaje
  • sok od pola limuna
  • ribana korica od jednog limuna
  • 1 žlica hladnog mlijeka
  • 500 g očišćenih višanja, svježih ili smrznutih
  • 3-5 žlica šećera
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 5 žlica mljevenih oraha
  • 1 žlica marmelade od marelica za premaz
  • šećer u prahu za posipavanje
Postupak:
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i šećer. Maslac narezati na listiće i utrljati u brašno tako da se dobiju mrvice.  Dodati jaje, limunovu koricu, sok limuna i mlijeko te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko pola sata. 
Razdijeliti na jednaka dijela i razvljati na pobrašnjenoj podlozi. Jedan dio staviti na dno namašćenog i pobrašnjenog kalupa za pite. Tijesto posuti s jendom žlicom krušnih mrvica. Poslagati višnje u jednom sloju, posipati šećerom, jednom žlicom krušnih mrvica te mljevenim orasima. Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, te prstima rubove spojiti s donjim dijelom tijesta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-tak minuta ili dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja rastopiti 1 žlicu marmelade od marelica sa malo tople vode i time premazati vruću pitu. 
Ohladiti.
Poslužiti posipano šećerom u prahu.


Ja sam se recepta pridržavala, samo sam skratila vrijeme pečenja, jer je, naravno, malim pitama dovoljno puno kraće pečenje nego velikoj.
Znači, pekla sam ih 20 minuta, prvo na 180°C a nakon desetak minuta smanjila sam na 160°C.








mmmmmm, obožavam tople pite :)



Broj komentara: 7:

  1. oooo, odlično izgleda ovako u mini varijanti :up

    OdgovoriIzbriši
  2. idi se da su fantastične, tijesto tako dobro izgleda, a tek ovo punjenje, divno. I ja volim minijature, nekako mi draže :) Uvijek kao i ti koristim limun u ovom tijestu i to u povećim količinama

    OdgovoriIzbriši
  3. uf, uf, što su dobre! sline mi cure... i stvarno su super u mini izdanju.. još da i te kalupe nabavim i onda stop (čitaj: ubit će me muž!)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam uvik (UVIK!) za ovakve pitice. Pogotovo u ovim pojedinačnim porcijama :) Savršena kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo i ja obožavam ! Baš je odlično , i sviđa mi se kako si ih napravila u mini izdanju . Super su !

    OdgovoriIzbriši
  6. volim mini verzije pita, ja uvijek od ostataka napravim još nekoliko malih pita
    volim pitu od višanja i ova je isto odlična sa ovako jednostavnim nadjevom

    OdgovoriIzbriši