Pileći ujušak ili ajngemaht juha, ajngemahtes odnosno ajngemahtec, kako je Zagrepčani zovu, okrepljujuća je juhica od puno povrća s komadićima pilećeg mesa i jetrenim okruglicama ili noklicama, žličnjacima od brašna i jaja .
Iako nam je stigla iz Austrije, ova se juha toliko udomaćila u nekim našim krajevima da gotovo svaka kuća ima svoj recept.
Ajngemaht juha miriše mi na nedjeljna jutra mog djetinjstva.
<3
Potrebno je:
- 300-400 g piletine
- 1 manja glavica luka
- 3 mrkve
- 2 peršina
- 1 manji pastrnjak
- 1/2 korabice
- komadić celera
- 1/2 čaše graška
- peršinov list
- sol
- 1,5 l vode
Priprema:
- Na malo masnoće propirjati sitno narezani luk, dodati meso (komade koje volite) pa pirjati nekoliko minuta, povremeno miješati.
- Korjenasto povrće narezati na kolutiće ili na sitnije komadiće, dodati u lonac prvo narezanu mrvku i peršin a nakon par minuta i ostalo povrće. Sve zajedno pirjati 10ak minuta. (Možete dodati malo brašna ako želite da juha bude gušća, ja ne dodajem.)
- Preliti vodom, posoliti, poklopiti i ostaviti da zakuha.
- Kada juha zakuha, vatru smanjiti i na laganoj vatri kuhati oko sat i pol.
- U juhu dodati pripremljene jetrene okruglice i kuhati još 10 minuta.
- Prije posluživanja dodati sitno nasjeckani peršinov list.
Leber knedle (jetrene okruglice)
- 1 pileća jetrica
- 1 manji crveni luk
- 1 jaje
- malo masti ili maslaca
- 2 deblje šnite starog kruha
- peršinov list
- sol
- papar
- 1-2 žlice glatkog brašna
- Jetricu očistiti i nožem nastrugati, dodati sitno narezani luk, kruh ranije namočen u mlijeku i ocijeđen, jaje, sol, papar i nasjeckani peršinov list. Sve promiješati i smjesu pustiti da odstoji 30 minuta.
- Dodati brašno, količinu po potrebi, kako bi se od smjese mogle formirati okruglice.
- Vlažnim rukama oblikovati okruglice i dodati ih u juhu. Kuhati 10ak minuta.
Dobar tek! :)
Ooo, kako fina supica sa puno lepog povrca, ovde je sve sto volim, bas mi se svidja.:)))
OdgovoriIzbrišiznam cije bi se dijete udavilo u ovome! :-))
OdgovoriIzbrišisline mi cure, al' moji klinci ne bi jeli jetrene knedle, šmrc
OdgovoriIzbrišihahaha, a onda ukuhaš noklice ili griz-knedle ;)
IzbrišiDa, tak i radim, ali ja bih jetrene, a i suprug također.
Izbriši