petak, 2. studenoga 2012.

Ajngemahtec





Pileći ujušak ili ajngemaht juha, ajngemahtes odnosno ajngemahtec, kako je Zagrepčani zovu, okrepljujuća je juhica od puno povrća s komadićima pilećeg mesa i jetrenim okruglicama ili noklicama, žličnjacima od brašna i jaja .

Iako nam je stigla iz Austrije, ova se juha toliko udomaćila u nekim našim krajevima da gotovo svaka kuća ima svoj recept.

Ajngemaht  juha miriše mi na nedjeljna jutra mog djetinjstva.
<3

Potrebno je:
  • 300-400 g piletine
  •  1 manja glavica luka
  •  3 mrkve
  •  2 peršina
  •  1 manji pastrnjak
  •  1/2 korabice 
  •  komadić celera
  •  1/2 čaše graška
  •  peršinov list
  •  sol
  • 1,5 l vode

Priprema:
  1. Na malo masnoće propirjati sitno narezani luk, dodati meso (komade koje volite) pa pirjati nekoliko minuta, povremeno miješati.
  2. Korjenasto povrće narezati na kolutiće ili na sitnije komadiće, dodati u lonac prvo narezanu mrvku i peršin a nakon par minuta i ostalo povrće. Sve zajedno pirjati 10ak minuta. (Možete dodati malo brašna ako želite da juha bude gušća, ja ne dodajem.)
  3. Preliti vodom, posoliti, poklopiti i ostaviti da zakuha.
  4. Kada juha zakuha, vatru smanjiti i na laganoj vatri kuhati oko sat i pol.
  5. U juhu dodati pripremljene jetrene okruglice i kuhati još 10 minuta.
  6. Prije posluživanja dodati sitno nasjeckani peršinov list.

Leber knedle (jetrene okruglice)
  • 1 pileća jetrica
  • 1 manji crveni luk
  • 1 jaje
  • malo masti ili maslaca
  • 2 deblje šnite starog kruha
  • peršinov list
  • sol
  • papar
  • 1-2 žlice glatkog brašna
  1. Jetricu očistiti i nožem nastrugati, dodati sitno narezani luk, kruh ranije namočen u mlijeku i ocijeđen, jaje, sol, papar i nasjeckani peršinov list. Sve promiješati i smjesu pustiti da odstoji 30 minuta.
  2. Dodati brašno, količinu po potrebi, kako bi se od smjese mogle formirati okruglice.
  3. Vlažnim rukama oblikovati okruglice i dodati ih u juhu. Kuhati 10ak minuta.






Dobar tek! :)

Broj komentara: 5:

  1. Ooo, kako fina supica sa puno lepog povrca, ovde je sve sto volim, bas mi se svidja.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. znam cije bi se dijete udavilo u ovome! :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. sline mi cure, al' moji klinci ne bi jeli jetrene knedle, šmrc

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha, a onda ukuhaš noklice ili griz-knedle ;)

      Izbriši
    2. Da, tak i radim, ali ja bih jetrene, a i suprug također.

      Izbriši