ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Blagdanski kolačići (išleri i trokutići s lješnjacima)


Ima kolača koje pravim samo za Božić, volimo ih ali tijekom godine nekako ne dođu na red, zato ih jako poželimo i veselimo im se. Išleri su jedni od tih.



IŠLERI

Tijesto:
  • 200 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 žumanjak
Krema:
  • 2 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 150 g maslaca
Čokoladna glazura:
  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca i malo ulja


Priprema:
  1. Od brašna, maslaca, šećera, mljevenih oraha i žumanjka umijesite prhko tijesto. Tijesto u početku izgleda jako suho i rasipa se ali bez brige, samo ga strpljivo umijesite pa kada se svi sastojci sjedine oblikujte ga u disk, zamotajte u foliju i ostavite 1 sat u hladnjaku (ili kraće u ledištu).
  2. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa modlom (ili čašicom) vadite male kolutiće. Slažitie ih na papir za pečenje i pecite maksimalno 10ak minuta u pećnici ugrijanoj na 150°C. Kada ih izvadite iz pećnice, odmah ih maknite s vrućeg lima i ostavite da se hlade.
  3. Kada se ohlade, jednan kolutić premažite kremom pa preklopite drugim kolutićem....
  4. Spojene kolačiće prelijte čokoladnom glazurom (ja svaki kolačić pažljivo umočim u zdjelicu s glazurom).

Priprema kreme:
  1. U posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.
  2. Čokoladu otopite na pari (ili u mikrovalnoj pećnici).
  3. Smjesu s jajima kuhajte na pari, dodajte otopljenu čokoladu pa sve skupa, uz stalno miješanje, kuhajte dok se krema ne zgusne. Ohladite pa u ohlađenu kremu dodajte i pjenasto izrađeni maslac.

Za glazuru otopite čokoladu i dodajte joj maslac sa sobne temperature i dobro promiješajte  pa dodajte i malo suncokretovog ulja.
Po želji, možete kolačiće još posuti šarenim mrvicama (meni te mrvice nisu baš drage ali klinci im se vesele ;) )
(Ovo je recept iz knjige "Slastice u Hrvata", sa sitnijim izmjenama, npr. tamo stoji da se tijesto peče 15 minuta na 200°C, meni se to pokazalo predugo i prejako ;))





TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA

Ovaj kolač je bio godinama na top-listi naših blagdanskih kolačića (dok sam ja još bila klinka) a onda smo ga lagano i zaboravili. Sada ga ja malo dižem iz zaborava ;)
Lješnjake možete zamijeniti orasima, jednako su fini, provjereno :)


Tijesto:
  • 150 g oštrog brašna
  • 50 g šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 70 g maslaca
  1. Od navedenih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto, zamotajte ga u foliju i dobro ohladite.
  2. Hladno tijesto tanko razvaljajte i prebacite u posudu za pečenje pa ga formirajte  po njoj (ja pečem u dubljoj tepsiji, 20x35 cm).
  3. Stavite ga opet u hladnjak pa pripremite nadjev.
Nadjev:
  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice vode
  • 200 g lješnjaka 
  • 2-3 žlice pekmeza od marelica
  • čokolada i maslac/ulje za ukrašavanje
  1. Lješnjake tostirajte, očistite od ljuskica pa kada se ohlade pola sameljite a pola nožem sitno isjeckajte.
  2. U posudu stavite maslac, šećer, vanilin šećer i vodu, i kratko prokuhajte na laganoj vatri. Maknite s vatre, malo ohladite i dodajte lješnjake pa ostavite da se sve ohladi.
  3. Pripremljeno, ohlađeno tijesto prvo premažite pekmezom a zatim nanesite nadjev od lješnjaka.
  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.
  5. Ohladite, izrežite na trokutiće pa ukrasite čokoladom.





Želim vam svima sretan Božić! <3






Broj komentara: 10:

  1. Krasni kolačići, ali su me trokutići osvojili.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretne i lijepe blagdane tebi i tvojima želim !
    Kolačići su odlični, išlere i ja volim, ali ih jako rijetko radim. Trokutići su mi posebno dobri !

    OdgovoriIzbriši
  3. Amazіng blog! Iѕ your themе cuѕtоm
    mаde or did you ԁownlοad it from someωhеrе?
    A theme like yours ωith a few simple adjustements woulԁ rеally make my blog shіne.
    Pleaѕe lеt me κnow where you
    gοt your theme. Thank уοu
    Feel free to visit my website http://www.prweb.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Its not my first timе to visit this website, i am ѵiѕiting this wеbsite dailly anԁ οbtаin niсe
    facts fгοm here evегyday.


    Check out my web page :: http://www.nswebhost.com.br/Index.php?do=/profile-3044/Info
    My website > v2 cigs

    OdgovoriIzbriši
  5. Upravo sam zavrsila islere, jako su fini i bas super izgledaju.
    No ostalo mi je jako puno kreme, cudno, jer sam bogato filala. Tako da sutra pecem jos jednu turu, na radost mojih ukucana. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nives, da, moguće. Recept je iz "slastica u hrvata" i ja sam ga tako prepisala, a kako ja išlere nikada ne radim jednu mjeru tako isto kremu iskoristim. ovih dana ću ih opet praviti pa ću baš pratiti te omjere :) Hvala na komentaru ;)

      Izbriši
  6. Draga Tanja, kad radim prhko tijesto obično ide cca 100g maslaca na 300g brašna. Ovdje mi smjesa, pogotovo za išlere bude jako gnjecava i ne mogu je uopće razvaljati (bez obzira na stanje u frižideru). Ima li još neki međutrik? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tijesto mi uvijek bude ok. nakon pečenja jako prhko. u neke kekse stavljam i veći udio maslaca i/ili masti u odnosu na brašno pa opet bude fino i prhko pa mislim da nije u tome stvar. Hm, stvarno ne znam u čemu je štos. Površinu na kojoj valjate pospete brašnom, jel?

      Izbriši