subota, 23. ožujka 2013.

Rižoto od sušenih vrganja i svježih šampinjona






Nedavno me dragi iznenadio  i razveselio nemalom količinom divnih sušenih vrganja.
Danima mi je kuća fantastično mirisala po njima :) (i još miriše).
Ovaj rižoto  je nekakva klasika ali morala sam ga napraviti, baš kao i krem juhu i tjesteninu s umakom... ali idemo redom.

Umjesto šampinjona možete koristiti i neke druge svježe gljive.
Za rižoto je bitno par stvari, da ga tijekom kuhanja stalno lagano podlijevamo i miješamo, da na kraju dodamo malo hladnog maslaca kako bi bio još kremastiji  i da ga  odmah nakon pripreme i poslužimo.

Ovdje sam, umjesto uobičajenog parmezana, u rižoto na kraju dodala ribani paški sir (Paške sirane, imate ga u malim pakiranjima od 40 g), mmm,  poseban, intenzivan, fin...probajte ;)





Potrebno je:
  • 300 g riže (arborio)
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 30 g sušenih vrganja
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • vrući povrtni temeljac
  • 80 g maslaca
  • malo peršinovog lista
  • ribani paški sir
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar




Priprema:
  1. Sušene vrganje prelijte toplom vodom i ostavite ih tako 15ak minuta. 
  2. U velikoj posudi debljeg dna na malo maslinovog ulja pirjajte sitno nasjeckani luk, malo posolite da se brže smekša.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak, pa čim zamiriše dodajte krupnije narezane šampinjone i ocijeđene vrganje (vodu od vrganja nemojte baciti, čuvajte je za podlijevanje). Pirjajte oko 5 minuta.
  4. Dodajte rižu i nastavite pirjati, uz miješanje, dok riža ne postane staklasta.
  5. Podlijte vinom, brzo miješajte, a kada alkohol iz vina ispari dodajte malo vrućeg povrtnog temeljca. Nastavite podlijevati rižoto vrućim temeljcem i vodom u kojoj su se namakali vrganji. Tekućinu nastavite dodavati malo po malo, riža ne smije ostati suha. Rižoto stalno/često miješajte, što ga više miješate bit će kremastiji. Kuhajte oko 18 minuta, odnosno dok ne potrošite svu tekućinu (za ovu količinu riže trebat će vam oko 1 litre tekućine).
  6. Maknite posudu s vatre, dodajte narezani peršinov list, maslac narezan na kockice i ribani sir. Popaprite i po potrebi dosolite (oprezno jer je i temeljac na kojem se rižoto kuhao već slan), dobro promiješajte, ostavite poklopljeno 2-3 minute i poslužite.

Po želji, u tanjur dodajte malo mascarponea (meni baš paše ;)).






Dobar tek! :)






Vrtim Sade, i to mi paše ...



Broj komentara: 8:

  1. obožavam sušene vrganje u jelima. divan rižoto

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda, obožavam rižoto. Baš sam danas pravila sa radičem. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja sam radila neki dan sa vrlo sličnim sastojcima... ovo izgleda odlično :)

    OdgovoriIzbriši
  4. i ja obožavam rižota u svim kombinacijama :) (i tjesteninu sa svim i svačim LOL)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sjajan rižoto, izgleda fantastično! Dopada mi se dodatak paškog sira, vjerujem da je odličan uz rižoto (mada još nisam probala). Inače rižoto volim u svim kombinacijama, mogla bih ga jesti svaki dan :)

    OdgovoriIzbriši