ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

ETON MESS





Jagode dugo čekamo zato treba uživati u njima sada, kada su u sezoni, kad su nam 
dostupne i ove domaće, fine, najslađe.

Ovo je jedna zgodna  tradicionalna engleska poslastica koja se sastoji od jagoda sa šlagom (ok, to je siguran bingo! ;)) s dodatkom puslica od bjelanjaka. Jednostavno i odlično!  

Recept za "Etonski nered" sam prije nekoliko godina vidjela u jednoj kuharici J. Olivera i od tada mi je ovo, uz veće ili manje izmjene, jedna od omiljenih proljetno-ljetnih slastica.
Ovdje sam dodala još i cvjetove bagrema, baš su dobro "sjeli". 
Inače, ovaj desert nastao je oko 1920. godine u elitnoj školi u Etonu, navodno slučajno, kada su se sastojci (slični onima za Pavlovu tortu) malo zgnječili i izlomili pa je nastao "nered" :lol

Ako imate već gotove puslice (a njih možete napraviti i nekoliko dana ranije), za  pripremu ovog desertića će vam trebati svega nekoliko minuta. 
Nakon toga dobro ga ohladite i uživajte ;)






SASTOJCI:
  • 2 bjelanjka (sobne temperature)
  • mali prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1/2 žličice octa


  • 500 g  jagoda
  • 3 žlice šećera
  • malo voćnog likera ili soka (može i limunovog, a može i malo votke ili džina ;))
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 žličica ekstrakta vanilije


  1. Bjelanjcima dodajte mrvicu soli i izradite ih u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka i sjajna, dodajte ocat i još kratko promiješajte.
  2. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega rasporedite puslice od bjelanjaka (možete ih vaditi i žlicom, nije bitno da puslice izgledaju uredno jer ih kasnije izlomimo u šlag ;)). Pecite/sušite oko sat, sat i pol na 130°C. Ohladite i izvadite iz lima.
  3. Jagode operite, očistite i narežite na manje komade (one sitne ostavite cijele). Pospite ih šećerom i ostavite tako 15ak minuta.
  4. Trećinu jagoda usitnite štapnim mikserom (napravite pire) i dodajte malo voćnog likera.
  5. Izradite šlag, dodajte mu razlomljene puslice, vaniliju, dio pirea od jagoda i narezane jagode.
  6. Sve lagano pomiješajte pa rasporedite u čaše. Na kraju prelijte ostatkom pirea, dobro ohladite i poslužite (prije posluživanja ja sam na vrh dodala i fine cvjetiće bagrema).















Broj komentara: 7:

  1. Na brazaka a odlično. Obožavam ovakve kombinacije!

    OdgovoriIzbriši
  2. super izgleda ovaj dezert u casi! ja sam vec nekoliko puta probala raditi puslice i do sad mi niti jednom nisu uspjele.. ne znam sta radim krivo, ali nesto poslje tih par neuspjeha nisam ni imala zelju da ih ponovo radim..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne znam gdje ti krene po zlu s puslicama :/, ali ovdje je olakšavajuća okolnost što ne moraju izgledati ušminkano, mogu se i žlicom vaditi nejednake hrpice, bitno je da se dobro osuše a i tako završe zdrobljene u čaši ;)

      Izbriši
    2. nisam ni ja sigurna u kom koraku grijesim, ali svaki put nesto ne valja.. i svaki put su lose ispali.. :/

      Izbriši
  3. Super mi je ovaj desert, vidjela sam ga kod Jaimia ali i na Masterchef Australija :) suuuper!

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasne fotke i desert, ma ko bi mu odoleo!:))))

    OdgovoriIzbriši