četvrtak, 23. svibnja 2013.

Panna cotta s pireom od jagoda







Panna cotta je jedan od klasika talijanske kuhinje, fina kuhana krema koja se često poslužuje uz čokoladni, karamel ili voćni preljev. 
Osim što je savršeno osvježavajuća, kremasta  i lagana, panna cotta osvaja i jednostavnom pripremom.
Ja je obožavam, idealna mi je slastica za tople dane i volim je u raznim kombinacijama (na blogu već imam recept za panna cottu s malinama, možete ga vidjeti OVDJE).

Ovu klasičnu slasticu „osvježila“ sam dodatkom  jogurta, meda  i limuna, rezultat je odličan.





Potrebno je:

·         500 ml slatkog vrhnja
·         2 žlice šećera
·         1 žlica meda
·         1 mahuna vanilije
·         1 limun (korica)
·         200 ml jogurta
·         10 g želatine (u listićima ili u prahu)

·         200 g jagoda
·         1 žlica šećera
·         Sok ½ limuna



  1. Želatinu  potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) ostavite nekoliko minuta da nabubri. Ako će vam panna cotta duže stajati (pripremate je danas za sutra) možete staviti i manje želatine.
  2. U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada proključa, kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
  3. Maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu pa miješajte dok se želatina ne rastopi.
  4. Dodajte jogurt, promiješajte pa kremu procijedite kroz gusto sito/cjediljku kako bi se riješili limunove korice i izlijte u 6 čaša ili manjih posudica.
  5. Kratko ostavite hladiti na sobnoj temperaturi a zatim još 2-3 sata u hladnjaku, da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).
  6. Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite vilicom i ostavite 10 minuta, da puste sok. Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (3-4 minute). Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ohladite.
  7. Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.









3 komentara: