Danas s vama dijelim ovaj slatki recept i fotke koje će, vjerujem, mnoge od vas na trenutak vratiti u djetinjstvo.
Kao mala bila sam poprilično ravnodušna prema šnenoklama, za razliku od mog brata koji ih je obožavao. Mama ih je pripremala bez keksića a meni su tek zadnjih godina postale zanimljive.
Šnenokle, paradižot ili paradižet uobičajeni su nazivi za ovu slasticu ali, zahvaljujući komentarima na fejsu, vidim ima ih ima još puno, tako se spominju i snijeg, snig, ptičje mlijeko/mliko, paradizet, paradizeta, madartej...sve su to nazivi za ovaj slatki, pahuljasti, lagani desert, nježne oblačiće u finoj kremi.
Potrebno je:
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 700 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 1 žličica gustina
- malo amaretta ili ruma
- petit beurre keks
- čokolada (za posipanje)
Priprema:
- U posudu s mlijekom dodajte mahunu vanilije (nožem prerezanu po dužini) ili vanilin šećer i stavite na laganu vatru da se mlijeko ugrije.
- Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im 2 žlice šećera i još kratko miksajte.
- Žlicom vadite žličnjake od bjelanjaka i stavljajte pažljivo u uzavrelo mlijeko. Nemojte odjednom kuhati puno žličnjaka, tijekom kuhanja "oblačići" će se napuhnuti pa im treba mjesta u posudi ;) Kuhajte 1 minutu pa okrenite i nastavite kuhati žličnjake još minutu s druge strane. Vadite ih i odmah stavljajte u posudice za serviranje (ili jednu veću zdjelu) u koje ste ranije stavili grubo izlomljene kekse.
- Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte gustin i malo vrućeg mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci, brzo promiješajte i sve ulijte u posudu s mlijekom pa kratko kuhajte uz stalno miješnje. Maknite s vatre i po želji dodajte malo amaretta ili ruma.
- Prelijte žutu kremu po žličnjacima i sve ukrasite struganom čokoladom (ili naribanom limunovom koricom).
- Dobro ohladite šnenokle prije posluživanja (nekoliko sati u hladnjaku).
Ispis recepta
Mi to još uvijek često jedemo, obožavam šnenokle.
OdgovoriIzbrišiSuper, a meni se događa sada ono što sam mami nekoć prigovarala - nešto nam se jako svidi pa to krenem bez mjere svako malo praviti dok nam konačno ne dosadi i padne u višegodišnji zaborav :lol
IzbrišiMmmmm... lahko i dobro. Pa i brzo pripremljeno. Prvi put vidim recept, u kojem se beljaki kuhaju na taj način.
OdgovoriIzbrišiŽelim isprobati štopre!
lep pozdrav
Ljuba
Pozdrav, Ljuba :) Nadam se da će dojmovi i nakon isprobavanja biti dobri.
IzbrišiJako volim šnenokle, pisala sam o njima i kod sebe na blogu. Mi smo ih radili bez keksa, ruma i čokolade dok sam bila mala, ali cimer mi je objasnio da se kod njih (u Dalmaciji) koristi upravo sve to pa budu još bolje - i u pravu je :)
OdgovoriIzbrišinda, ponekad su i oni u pravu :lol
Izbrišipriznajem da šnenokle nikad nisam jela, kod nas nisu uobičajene,
OdgovoriIzbrišisjećam se da je moja nona obavezno s svježim žumanjcima radila žabajon, što je s bjelanjcima bilo ne znam ;)