Odmah u startu naglašavam da je ovo burek s kupovnim korama, ali predlažem i vama koji ste sada zakolutali očima (hehe), a koji inače volite burek s mesom, odvojite ipak malo svog vremena, pročitajte post i dajte ovom bureku šansu :lol, vjerujem da se nećete razočarati ;)
Naglašavam i to da je mene ovaj burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom (ok, zna se što je THE burek, a i učila je mene moja Mana kako se pravi tradicionalni bosanski burek <3).
Kada sam vidjela recept za brzi burek na Jeleninom blogu, odlučila sam ga i isprobati najviše zato jer moj sin jako voli burek s mesom a ja imam jako velik otpor od kupovine bureka bilo gdje u gradu.
mojim dečkima i meni je ovaj burek odličan, a dodatni plus je i jednostavna priprema.
Ok, znam ja i sama razvući tijesto, mada, daleko je to još od one lakoće kojom ga je npr. moja baka razvlačila ;) ovo je brža i jednostavnija opcija a rezultat je sjajan.
Našao je ovaj burek još davno mjesto ovdje na blogu, ali kako naslov nije odmah upućivao na konkretno jelo, znam da su neke moje drage prijateljice zapele u potrazi za receptom, haha, pa ovo pišem i njima.
Pa idemo lagano s receptom ... :)
Sastojci:
- 500 g tanjih kora (za pite i savijače)
- 250-300 g mljevenog mesa (junetine)
- 2 glavice luka
- ulje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 250 ml mlake vode
- 50 ml ulja
- žličica soli
- U većoj tavi, na malo ulja, pirjajte sitno narezani luk. Kada luk malo smekša dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 15ak minuta. Posolite i popaprite (ja stavim dosta svježe mljevenog crnog papra).
- U lončić s toplom vodom dodajte ulje i sol pa promiješajte.
- Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem, na dno složite 3-4 kore, tako da kore prelaze preko ruba tepsije (vidi se na slikama) a svaku malo poškropite pripremljenom mješavinom vode i ulja.
- Ostatak kora iskidajte na manje, nejednake komade.
- Stavite red zgužvanih, iskidanih kora, poškropite ih pripremljenom vodom, po njima rasporedite dio mesnog nadjeva i tako u slojevima stavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, ostavite samo 2-3 žlice vode za kraj. Može vam se učiniti da imate previše vode, ali ta količina je potrebna kako kore ne bi ostale suhe.
- Zadnji sloj mesa preklopite onim korama koje su ostale izvan ruba tepsije, poškropite preostalom vodom pa stavite burek u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180°C, dok burek ne primi finu boju.
- Kada je burek pečen, izvadite ga iz pećnice, preko posude u kojoj ste ga pekli stavite veliki ravni tanjur pa preokrenite tako da burek ostane na tanjuru, režite nakon 10ak minuta.
Dobar tek! :)
Tanja, i ja kao i tvojsin volim taj sa mesom, ali ga ne kupujem. Ovo je Natašin recept,(nje baš dugo nema na blogu), i mislim da bi svi mogli da ga probaju jer se zaista brzo pravi i stvarno je ok.
OdgovoriIzbrišiSlažem se :)
IzbrišiMeni to super zvuči - samo bih ja izbacila meso i stavila sir :D
OdgovoriIzbrišiProbaj, zašto ne ;)
IzbrišiPredobar i fotkice koje deluju gotovo omamaljujuce, bas krasna ideja za jedan brzi rucak.:))
OdgovoriIzbrišiDa, meni je ovo često bingo kad ponestane ideja.
IzbrišiČesto napravim odjednom više mesnog nadjeva, podijelim i smrznem pa po potrebi vadim i tako još malo ubrzam priču.
ODLICAN....zakon je,evo radim ga drugi dan za redom,jer jucer nije bilo dosta za sve....
OdgovoriIzbriši
Izbrišibaš mi je drago :)
upravo sam napravio po ovom receptu odlično je
OdgovoriIzbrišiSuper, baš mi je drago :)
OdgovoriIzbrišiRecept je odličan mada ponekad sama razvijem kore.Na kraju ulupam dva jaja i prelijem preko tako da bude uksnije a opet zadržava onaj ukus pravog bureka. Pozdravljam
OdgovoriIzbrišiBas pravim på receptu i super izgleda, samo sto sam ja okruglicr male pravila :)
OdgovoriIzbrišiNajjednostavnije je najbolje i ukusnije! Hvala na ovom receptu! Lijep pozdrav iz sunčanog Dubrovnika <3
OdgovoriIzbrišiA ja se mucim I eksperimentisem sve ove godine... i samo tako slucajno sam Vas nasla i BOOM.. burek je original, vec je hit! Hvala i pozdrav is San Diega!
OdgovoriIzbriši