utorak, 1. listopada 2013.

Torta od sira (Cheesecake)



Torta od sira, slavni američki klasik, meni je svakako jedna je od omiljenijih. 
Vjerujem da većina vas ima neki svoj recept ali ipak dodajem i ovaj.

Uz recept za ovu tortu u mojoj tekici piše 2006., naime, te godine na jednom roditeljskom forumu pojavio se recept za tortu kojom sam ja već bila totalno zaluđena :lol  (za one koji ne znaju, u to vrijeme se ova divotica nije mogla kušati na svakom koraku u gradu) i tada su ispisane stranice i stranice o fantastičnoj THE Torti. :) 
Hvala ti Emso :kiss, svaki put kad pravim ovu tortu, sjetim se tebe. ;)

Tijekom godina malo sam modificirala taj recept iz bilježnice, ali samo mrvicu, npr. promijenila sam količinu kreme pa posljedično i vrijeme pečenja.

Što se sastojaka tiče, za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre ili McVities(digestive), čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe keksiće. Ja sam ovaj put koristila Koestlinov Petit Beurre Premium (integralni s maslacem), odličan je!
Kremu možete praviti i sa svježim sirom ali moj izbor je uvijek krem sir, važno je samo izbjegavati one slanije. Voćni preljev nije nužan, torta je prefina i bez njega ;)






Podloga:
  • 200 g  keksa
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera



Krema od sira:
  • 700 g krem sira (Philadelphia, Vivis i sl)
  • 4 žlice šećera
  • 4 jaja
  • sok 1 limuna i malo naribane korice
  • 1 žličica ekstrakta vanilije



Preljev od vrhnja:
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice burbon vanilija šećera (ili 1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije)



Preljev od borovnica:
  • 150 g borovnica
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica šećera
  • malo limunovog soka
  • malo vanilije




Priprema:

  1. Sameljite kekse, dodajte šećer i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte.
  2. Kalup za tortu premažite vrlo tankim slojem maslaca ili obložite dno i stranice papirom za pečenje. Smjesu utisnite u kalup, nemojte je jako nabiti, tek lagano žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C.
  3. Izvadite kalup iz pećnice, smanjite temperaturu na 170°C. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu od sira.
  4. Krem sir (sobne temperature) mikserom izmiješajte sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju,  limunov sok i malo naribane limunove korice. Dobit ćete dosta tekuću kremu, bez brige, takva i treba biti. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10ak minuta, a za to vrijeme pripremite kremu od vrhnja.
  5. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.
  6. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup. To će spriječiti i pucanje torte.
  7. Tortu ohladite u kalupu, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.
  8. Po želji ukrasite svježim bobičastim voćem i poslužite s preljevom od borovnica. U manju posudu stavite borovnice, dodajte šećer i  malo vode pa zagrijte na laganoj vatri. Dodajte vaniliju i limunov sok i kuhajte par minuta dok se malo ne zgusne.
  9. Ohladite prije posluživanja.







Broj komentara: 8:

  1. Jedan od mojih najdražih kolača. Odlično ti je ispao!

    OdgovoriIzbriši
  2. Taj recept imam i ja i odlična je! Voćni preljev je veliki plus :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dali se misli na pećnicu koja se nije još sasvim ohladila ili???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.
      ****
      Ako mislite na ovaj korak, da. Izvadite tortu iz pećnice i ostavite 10 minuta na sobnoj temp. Pećnicu isključite, a na tortu nanesite preljev od vrhnja.
      Vratite tortu u toplu ali isključenu pećnicu.

      Izbriši
  4. Nesto prefino, poziva na jos...
    Najbolje je da se preljev moze mjenajati ovisno o ponudi u vrtu ili trznici...

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na receptu, uvijek mi je ova torta izbor kada trebam nešto sto posto pouzdano a vrhunskog okusa...upravo se hladi...još samo preljev i imamo poseban Uskrs.
    Sretan Uskrs

    OdgovoriIzbriši