ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Beze tortice s narančom



Na portalu Gastro.hr u tijeku je siječanjski izazov - priprema jela s narančom. 

Da, zima baš miriše na naranču! 

Osim standardne blogerske ekipe Gastrosfere, u Izazovu mogu sudjelovati svi zainteresirani. Treba samo pripremiti jelo s narančom, fotkati pa recept i fotke poslati redakciji :) One najbolje očekuju i vrijedne nagrade. ;)
Još stignete sudjelovati!






Nakon blagdanskog overdoziranja kolačima, prva ideja mi je bila iskoristiti naranču u nekoj priči koja neće biti slatka. 
Možda jednostavna i osvježavajuća salata s narančama? Ili nešto malo konkretnije, pečenje s umakom od naranče?

Nda, dani su prolazili, moje ideje lagano ali sigurno krenule su u smjeru slatkoga pa su naranče završile u ovim osvježavajućim  torticama.

Ove tortice najbolje je napraviti dan ranije, ostaviti ih u hladnjaku tijekom noći i poslužiti dobro ohlađene.









Za 8 tortica

Beze:
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica limunovog soka


Krema od naranče:
  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 2 naranče (sok)
  • 120 g maslaca


Chantilly krema:
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • ½ žlice šećera u prahu
  • ½ žličice ekstrakta vanilije


Priprema:

  1. Pećnicu ugrijati na 130°C.
  2. Lim obložiti papirom za pečenje.
  3. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Dodati vaniliju i postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
  4. Smjesom od bjelanjaka napuniti slastičarsku vrećicu. Na lim za pečenje rasporediti 8-10 podjednakih „tortica“ od bjelanjaka i staviti u zagrijanu pećnicu.
  5. Peći/sušiti 60-80 minuta na 130°C.
  6. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se beze podloge/kore polako ohlade. Ohlađene beze kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
  7. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati mikserom, kada smjesa postane blijeda staviti na posudu s vrućom vodom i kremu kuhati na pari (pazeći da dno posude s kremom ne dodoiruje vodu). Nakon 10ak minuta dodati procijeđeni sok od naranče i nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti.
  8. Maslac pjenaste izraditi pa umiješati mikserom u ohlađenu kremu. Kremu ostaviti u hladnjaku da se zgusne.
  9. Kremom od naranče napuniti slastičarsku vrećicu pa kremu nanijeti na potpuno ohlađene beze kore. (*Kremu treba pažljivo rasporediti na sve tortice, nema je baš puno, meni je bilo taman dovoljno, ako želite deblji sloj žute kreme možete joj dodati malo chantilly kreme i dobro promiješati). 
  10. Hladno slatko vrhnje istući mikserom na najvećoj brzini, dodati vaniliju i šećer u prahu pa miksati još dok krema ne bude dovoljno gusta.
  11. Chantilly kremom napuniti slastičarsku vrećicu pa nanijeti na svaku torticu, preko kreme od naranče. Tortice staviti u hladnjak i hladiti minimalno 3-4 sata a najbolje ih je ostaviti u hladnjaku tijekom noći i poslužiti sljedeći dan.
  12. Po želji, tortice možete poslužiti s filetiranom narančom.






4 komentara: