srijeda, 5. veljače 2014.

Fritule s jabukom




Fritulice <3
Ove s jabukom su nam zadnjih dana hit br. 1!
Recept mi je na facebook stranici bloga napisala Daliborka, moja draga prijateljica iz Županje (tnx Dačo! <3).
Odlične su, uopće nisu masne, iznutra fino sočne a izvana hrskave, savršene!

U tijesto ne ide šećer, samo se već pečene posipaju štaub-šećerom (možete ga pomiješati s malo cimeta) znači, bit će slatke onoliko koliko ih pospete ;)

Ovo je mala mjera, za nas troje sasvim dovoljna, ali ako pravite fritule za veće društvo obavezno poduplajte sastojke!




Sastojci:


  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • dobar prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 čvrsti jogurt (čašica od 180 ili 200 g)
  • 1 čep ruma
  • 1 jabuka (srednje veličine)
  • naribana korica 1 limuna
  • ulje
  • šećer u prahu (za posipavanje)


Priprema:

  1. Brašnu dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol, pa sve promiješajte.
  2. U drugoj zdjeli razmutite jaje, dodajte jogurt, promiješajte pa dodajte rum, naribanu jabuku i limunovu koricu pa miješajte dok se smjesa ne sjedini.
  3. Ovoj smjesi dodajte pripremljeno brašno (prvo dodajte trećinu brašna, kuhačom promiješajte pa lagano uz miješanje dodajte ostatak brašna). Tijesto će biti dosta gusto.Ostavite tijesto 30ak minuta na sobnoj temperaturi, nemojte ga više miješati.
  4. U manjoj šerpici ili loncu ugrijte ulje.
  5. Čačkalicom provjerite je li dovoljno vruće - uronite vrh čačkalice u ulje i ako se oko nje ulje lagano zapjeni, odnosno pojave se maleni mjehurići - spremno je!
  6. Žlicom vadite tijesto iz zdjele pa ga drugom žlicom spuštajte u vruće ulje. Nemojte tijesto  puno premetati po žlicama, samo lagano zahvatite količinu potrebnu za jednu fritulu pa drugom žlicom pogurajte tijesto u ulje. Važno je da ne pržite odjednom puno fritula, one moraju imati dovoljno mjesta jer tijekom prženja malo narastu. Fritule ne morate okretati, one će se same preokrenuti kada se dovoljno ispeku s jedne strane ;) Jako je važno da je ulje dovoljno vruće ali ne smije biti prejako jer će fritule prebrzo dobiti boju izvana a iznutra ostati sirove. Ja tijekom prženja u nekoliko navrata ugasim vatru pa opet nakon kratkog vremena upalim. Nakon nekoliko fritula već ćete znati koja vatra je najbolja za vaše fritulice ;)
  7. Gotove fritule vadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  8. Prije posluživanja fritule posipajte šećerom u prahu.






Broj komentara: 7:

  1. Bas mame da se isprobaju, divan receptic i fotkice.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala. probaj, vjerujem da će ti se svidjeti :)

      Izbriši
  2. Divne fritule, znam da me je moja svekrva tražila da joj napravim takve fritule, nisam imala pojma kako to ide. Tada još nije bilo interneta i nisam imala odkud izvaditi recept. Kad sam joj nešto improvizirala, samo me je pogledala i rekla, to nije to! Od tada je prošlo puno vremena, nje više nema, ali imam taj recept.

    OdgovoriIzbriši
  3. Dunja, hvala ti :)
    Da, sada uz blagodati interneta sve nam je tako dostupno.
    Lijepo se sjetiti nekih dragih ljudi i barem nakratko, u mislima, biti opet s njima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Moraju li see ostaviti pola sata da odstoje?

    OdgovoriIzbriši