ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Juha od potočarke




Potočarka ili vodena kraljica, poznata i pod nazivom dragušac zdrava je i ukusna biljka koja se kod nas najčešće jede svježa, kao salata. 
Ipak, potočarku možemo pripremati i kombinirati na puno različitih načina, a sam se danas odlučila potočarku iskoristiti za juhicu.

Okusom je odlična a i boja joj je sjajna! :)




Inače, potočarka voli vodu i raste na vlažnom tlu pa je nalazimo uz rijeke i potoke. Ja sam ipak ovu kupila na Kvatriću ali mislim da ću je uskoro imati i u vrtu.
Potočarka je bogata vitaminima i mineralima, dobra je za metabolizam i detoksikaciju, poznata kao čistač organizma pa je već svrstavaju u superhranu.



Za ovu juhu potrebno je:

4 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 mladi krumpir
200 g potočarke
1 l vode
maslac
sol, papar
1 žličica kuruznog škroba/gustina (opcija)
kiselo ili slatko vrhnje
maslinovo ulje


Priprema:

Na malo ugrijanog ulja i maslaca dodati mladi luk narezan na kolutiće (i bijeli i zeleni dio), nakon 2-3 minute dodati protisnuti ili nasjeckani češnjak i krumpir narezan na malene kockice. Posoliti, popapriti i uliti malo vode, toliko da prekrije sastojke.
Kada krumpir malo smekša uliti ostatak vode i pojačati vatru.
Kada prokuha dodati 1-2 žilčice maslaca a kada se maslac otopi dodati i potočarku. Promiješati da potočarka povene, maknuti s vatre pa juhu izraditi štapnim mikserom.
Vratiti na laganu vatru i samo kratko prokuhati, a ako želite gušću juhu možete dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati još minutu-dvije.
Poslužiti s kiselim ili slatkim vrhnjem.







4 komentara:

  1. Kod nas je potočarka najčešće na salatu, baš zanimljivo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  2. I kod mene je tako bilo, ali sad sam je počela opako iskorištavati na razne načine, hehe.
    Nadala sam se da će juhica biti okej ali zapravo mi je puno bolja od okej :lol

    OdgovoriIzbriši