Ok, neću opet pisati puno opravdanja ni obećavati češće javljanje, vidimo kako je to zadnji put prošlo.
He he.
Ipak, napisat ću samo da sam na moru imala "situaciju" s mobitelom koji je tkđ ovo ljeto plivao pa sam posljedično ostala ne samo bez moba, svih kontakata i svega što je u tom pametnom telefonu bilo spremljeno, nego i bez interneta. Eto.
Ali, moram napisati i to, da sam nakon prve krize (koja je, budimo iskreni ;) bila ozbiljna i žestoka!) shvatila da bez mobitela odjednom imam više vremena za čitanje, kupanje, druženje... :)
A sada idemo na priču o juhici.
Minestrone je fina povrtna juha, bogata i moćna, klasik
talijanske kuhinje.
Priprema ove „velike juhe“ razlikuje se po regijama ali
ovisi i o sezoni, a ja sam posebno ponosna što sam ovdje koristila uglavnom
svježe sezonsko povrće iz našeg malog vrta (ako me pratite na facebooku znate
već priču o vrtu, velikoj tuči krajem svibnja i ponovnoj sadnji ;)).
Za ovaj ljetni minestrone potrebno je:
- ulje/maslinovo ulje
- 50 g dimljene slanine
- 1 veća glavica luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 veća stabljika celera
- 2 krumpira
- 200 g mahuna
- 300 g tikvica
- 150 g graška
- 1 lovorov list
- 2-3 lista mladog kelja
- 1 l povrtne juhe ili vode
- 1-2 dl pasirne rajčice
- šaka sitne tjestenine
- svježi listovi bosiljka i peršina
- malo naribanog parmezana
Priprema:
- Slaninu narezati na male kockice.
- Povrće očistiti i oprati. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, stabljiku celera, mahune i tikvicu na manje komade, krumpir na kockice a listove kelja na trakice.
- Na malo ulja popržiti slaninu.
- Kada slanina dobije finu boju dodati luk i pržiti 2-3 minute.
- Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak i još kratko miješati pa dodati mrkvu, celer, mahune, krumpir i lovorov list i sve pirjati 15ak minuta.
- Dodati tikvicu i grašak, uliti juhu, dodati pasiranu rajčicu, posoliti, popapriti i kuhati dok svo povrće ne smekša ali pazeći da se ne prekuha.
- Dodati kelj i tjesteninu pa još kratko kuhati pazeći da se tjestenina ne prekuha. Na kraju dodati nasjeckane listiće bosiljka i peršina. Po potrebi i dodat još jedan protisnuti češanj češnjaka i začina.
- Po želji, minestrone „pojačati“ s malo naribanog parmezana.
Skuhate li više juhe, da vam ostane i za sljedeći dan, nemojte odmah u svu juhu ukuhati tjesteninu već posebno skuhajte onoliko tjestenine koliko će vam trebati za jedan obrok.
U protivnom, tjestenina vam može jako nabubriti i "popiti" tekućinu pa se tako može dogoditi da u loncu ostane gusta kaša a ne juha ;)
obožavam i često radim, omiljeni ručak mog djetinjstva,
OdgovoriIzbrišimiriši na noninu kuhinju!
You ought to take part in a contest for one of the best websites on the internet.
OdgovoriIzbrišiI wijll highly recommend this website!
Feel free to visit my blog post :: web site ()