četvrtak, 28. kolovoza 2014.

Punjena maslena pogača







Već sam ranije ovdje pisala da volim pripremati jela od svježeg dizanog tijesta, ima nešto jako smirujuće u tome. A trebale su mi godine da to otkrijem, haha ;)
Najčešće umijesim kakav fini kruh, uglavnom kombinirajući razna brašna ili kifle i peciva, a ponekad se malo više zaigram pa na red dođu i ovakve pogače.
Kod pripreme ovakvog tijesta koje se premazuje maslacem, na kraju možete dati mašti na volju, rezati ga i oblikovati na razne načine. Ja sam ovdje veći dio tijesta nakon premazivanja maslacem dodatno  punila sirom i sušenim kareom i pa zamatala,  a manji dio sam ostavila bez dodatnog punjenja, samo zarolala i izrezala na manje komade i složila tako da dobijem male „ružice“.

Maslenu pogaču i moja mama pravi, ne izvodi s njom ništa posebno ali uvijek joj bude divno izlistana, mekana (kao duša ;) ), ma prefina!
U odnosu na taj mamin stari recept, ja sam smanjila količinu maslaca ali i dalje se tijesto fino lista u slojevima.


 


Sastojci:
  • 700 g brašna (ja sam ovdje miješala glatko pšenično i pirovo brašno)
  • 7 g (1 vrećica) suhog kvasca
  • 1,5 žlica šećera
  • 1,5-2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 180 g maslaca (sobne temperature)

za punjenje:
  • 70 g suhog svinjskog karea
  • 100 g polutvrdog  sira (trapist ili gauda, edamac…)

za premazivanje:
  • 1 jaje + 1 žlica vode
za posipanje :
  • sjemenke sezana i crnog kima












Priprema:
  1. U malu zdjelicu staviti suhi kvasac, uliti malo toplog mlijeka, dodati šećer, promiješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. U veliku posudu staviti prosijano brašno, posoliti, promiješati i u sredini napraviti udubinu. Tu dodati jaja, pripremljeni kvasac i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto, prvo u posudi a zatim na brašnom posutoj radnoj površini. Posudu premazati s malo ulja, staviti u nju tijesto, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena, odnosno dok ne naraste, udvostruči se.
  3. Tijesto premjestiti na pobrašnjenu površinu, razvaljati i premazati trećinom omekšanog maslaca.
  4. Lijevu trećinu tijesta preklopiti prema sredini a zatim desnu trećinu preko nje. Pokriti tijesto krpom i ostaviti da odmara 15 minuta. Opet pažljivo razvaljati tijesto, premazati ga drugom trećinom maslaca i ponoviti preklapanje pa pokriti i ostaviti 15 minuta.
  5. Treći put razvaljati tijesto i premazati ga preostalim maslace. U ovom trenutku možete manji dio tijesta odvojiti za ružice (ja sam odrezala otprilike ¼), zarolati i ostaviti pokriveno sa strane. Nakon 15ak minuta narezati na osam dijelova, složiti u okruglu tepsiju, premazati jajetom, posoliti, posuti sezamom i ostaviti da se kratko diže. Peći oko 30-40 minuta na 200°C.
  6. Veliki dio premazanog tijesta posuti sitno narezanim suhim mesom i naribanim sirom. Zamotati, pokriti krpom i ostaviti 15-20 minuta. Tijesto zarezati po dužini, ali jedan kraj ostaviti neprerezan (vidi se na slici). Dva „kraka“ tijesta lagano uplesti (prebaciti jedan preko drugog) i na kraju malo stisnuti da se tijesto zalijepi. Prebaciti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama sezama i kima, ostaviti pokriveno da se diže 10ak minuta.
  7. Staviti u ugrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta na 200°C (nakon 20 minuta pečenja možete pogaču zaštititi papirom za pečenje ili alu-folijom, samo nježno pokriti da tijesto može rasti).
Ako imate pećnicu s ventilatorom možete u isto vrijeme peći i ružice i pogaču.











Broj komentara: 10:

  1. Fantastična je! I kako si sev lepo uslikala.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajoj što je dobro! Gledajući sam sigurno nabacila po kile :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nda, nije baš uputno misliti i na kile i na ovu pogaču, ha ha :)

      Izbriši
  3. slike su savršene...mame na probati...za pogače nimalo ne sumnjam...predivno

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna mi je ova pogača, isto kao i ružice, svakako za isprobati oboje čim prije !

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogača je kao za mene pravljena, mada ne bih odbila ni ružice.

    OdgovoriIzbriši