SUMMER'S ALMOST GONE...
Ovo ljeto sigurno nećemo pamtiti po vrućinama, nije bilo ni dugo ni toplo i dok smo trepnuli već je iza nas.
Sunce na prozorčiću sjetilo me na nekoliko ljetnih jela koje još nisam objavila ovdje na blogu a zadnji je trenutak. Breskve se još mogu naći i na tržnicama i u većim trgovinama pa dijelim ovaj recept i mašem ljetu na odlasku.
Ovo je samo jedna od varijanti slavne
francuske pite koja se originalno priprema s jabukama ali je jednako fina i
slasna i s drugim voćem.
Priča kaže da je pita nastala davne
1898. god. u hotelu Lamotte-Beuvronu kojeg su vodile sestre Stéphanie i
Caroline Tatin.
U želji da napravi tradicionalnu
francusku pitu od jabuka, Stéphanie je, navodno, ostavila jabuke da se predugo
krčkaju u maslacu i šećeru pa kada je osjetila intenzivan miris karamela i
maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila na vrh
jabuka i sve ubacila u pećnicu.
Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala ju
je preokrenuti i tako je nastala slavna pita sestara Tatin.
Tijesto:
- 300 g brašna
- 120 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- malo hladne vode
Nadjev:
- 8-10 bresaka
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- malo cimeta
- malo vanilije (mahuna ili
ekstrakt)
- naribana korica ½ limuna
Priprema:
- U veću posudu staviti brašno (najbolje pomiješajte glatko i oštro), dodati na kockice narezani hladni maslac, vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno pa kada se naprave krupne mrvice dodati šećer, sol, žumanjke i vodu. Brzo umijesiti tijesto, formirati ga u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20- 30 minuta u hladnjaku.
- Breskve oguliti i izvaditi im koštice.
- U većoj tavi rastopiti maslac i šećer. Povremeno miješati, a kada smjesa postane malo sirupasta dodati pripremljene breskve. Posuti ih cimetom, dodati limunovu koricu i vaniliju i kuhati breskve u karamelu nekoliko minuta (ovisno o tome koliko su mekane).
- Prebaciti breskve skupa sa sirupom u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu tako da su okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
- Razvaljati ohlađeno tijesto (ne jako tanko, na veličinu malo veću od posude za pečenje) i pažljivo ga staviti preko voća, "zašuškati" ga uz rubove pomoću kuhače ili noža (pazite se vrućeg karamela!).
- Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 min na 180°C.
- Izvaditi pitu iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se "odmori".
- Oštrim nožem proći uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke posude.
- Veliki tanjur za serviranje staviti preko kalupa/posude s pitom pa sve okrenuti tako da pita sada ostane na tanjuru.
Pita je najfinija dok je još topla :)
Ako su breskve jako slatke, možete i smanjiti količinu šećera u
receptu a toplu pitu po želji možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.
Super izgleda, baš sočno!
OdgovoriIzbrišiThis is really interesting, You're a very skilled blogger.
OdgovoriIzbrišiI've joined your rss feed and look forward to seeking
more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my
social networks!
my site - homepage ()
Every weekend i used to go to see this webb page, for the reason that i wish for enjoyment, sincee this this web page conations genuinely nice funny stuff too.
OdgovoriIzbrišiHere is mmy web page; login.hillcountryrehab.com ()
I needed to thank you for this excellent read!!
OdgovoriIzbrišiI definitely enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you post…
Here is my blog: website ()
Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site.
OdgovoriIzbrišiIt's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between usability
annd appearance. I must sayy that you've done a superb job with this.
Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome.
Superb Blog!
Feel free to surf to my webpage -