petak, 19. rujna 2014.

Tarte Tatin s breskvama




SUMMER'S ALMOST GONE...

Ovo ljeto sigurno nećemo pamtiti po vrućinama, nije bilo ni dugo ni toplo i dok smo trepnuli već je iza nas. 
Sunce na prozorčiću sjetilo me na nekoliko ljetnih jela koje još nisam objavila ovdje na blogu a zadnji je trenutak. Breskve se još mogu naći i na tržnicama i u većim trgovinama pa dijelim ovaj recept i mašem ljetu na odlasku.



Ovo je samo jedna od varijanti slavne francuske pite koja se originalno priprema s jabukama ali je jednako fina i slasna i s drugim voćem.
Priča kaže da je pita nastala davne 1898. god. u hotelu Lamotte-Beuvronu kojeg su vodile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
U želji da napravi tradicionalnu francusku pitu od jabuka, Stéphanie je, navodno, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru pa kada je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila na vrh jabuka i sve ubacila u pećnicu. 
Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala ju je preokrenuti i tako je nastala slavna pita sestara Tatin.






Tijesto:
  • 300 g brašna
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • malo hladne vode

Nadjev:
  • 8-10 bresaka
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • malo cimeta
  • malo vanilije (mahuna ili ekstrakt)
  • naribana korica ½ limuna


 Priprema:
  1. U veću posudu staviti brašno (najbolje pomiješajte glatko i oštro), dodati na kockice narezani hladni maslac, vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno pa kada se naprave krupne mrvice dodati šećer, sol, žumanjke i vodu. Brzo umijesiti tijesto, formirati ga u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 20- 30 minuta u hladnjaku.
  2. Breskve oguliti i izvaditi im koštice.
  3. U većoj tavi rastopiti maslac i šećer. Povremeno miješati, a kada smjesa postane malo sirupasta dodati pripremljene breskve. Posuti ih cimetom, dodati limunovu koricu i vaniliju i kuhati breskve u karamelu nekoliko minuta (ovisno o tome koliko su mekane).
  4. Prebaciti breskve skupa sa sirupom u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu tako da su okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
  5. Razvaljati ohlađeno tijesto (ne jako tanko, na veličinu malo veću od posude za pečenje) i pažljivo ga staviti preko voća, "zašuškati" ga uz rubove pomoću kuhače ili noža (pazite se vrućeg karamela!).
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 30-40 min na 180°C.
  7. Izvaditi pitu iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da se "odmori".
  8. Oštrim nožem proći uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke posude.
  9. Veliki tanjur za serviranje staviti preko kalupa/posude s pitom pa sve okrenuti tako da pita sada ostane na tanjuru.


Pita je najfinija dok je još topla :)

Ako su breskve jako slatke, možete i smanjiti količinu šećera u receptu a toplu pitu po želji možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.


SUMMER'S ALMOST GONE


Broj komentara: 5:

  1. This is really interesting, You're a very skilled blogger.
    I've joined your rss feed and look forward to seeking
    more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my
    social networks!

    my site - homepage ()

    OdgovoriIzbriši
  2. Every weekend i used to go to see this webb page, for the reason that i wish for enjoyment, sincee this this web page conations genuinely nice funny stuff too.


    Here is mmy web page; login.hillcountryrehab.com ()

    OdgovoriIzbriši
  3. I needed to thank you for this excellent read!!
    I definitely enjoyed every little bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you post…

    Here is my blog: website ()

    OdgovoriIzbriši
  4. Woah! I'm really enjoying the template/theme of this site.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get that "perfect balance" between usability
    annd appearance. I must sayy that you've done a superb job with this.
    Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome.
    Superb Blog!

    Feel free to surf to my webpage -

    OdgovoriIzbriši