petak, 26. rujna 2014.

Piletina Kijev



Piletina na kijevski?

Do 4. sezone MAD MENa nisam čula za to jelo. 
Tada, u prvoj epizodi te četvrte sezone,  Roger nagovara Dona na spoj s mladom prijateljicom svoje žene, rezervira im mjesto u restoranu i kaže “They have the chicken Kiev. Butter squirts everywhere.” :) 
Hmmm...

Tridesetak minuta kasnije, u istoj toj epizodi, Don i mlada dama naručuju slasnu Piletinu Kijev.

Buba je ostala u uhu i par dana kasnije krenula sam u potragu za receptom.

Uglavnom, ovo je jako fino jelo, malo pomaknuto od svakodnevnog, a osim piletine, trebamo aromatični maslac kojeg možemo napraviti i dan ranije ili barem sat – dva prije nego ga iskoristimo za punjenje prsa. 

Maslac prvo treba biti sobne temperature, kremast, kako bi u njega umiješali druge sastojke, a zatim ga moramo ohladiti.


Pileća prsa napunimo ohlađenim aromatiziranim maslacem, zamotamo, paniramo i pržimo. 
Ima tu i malo čekanja, hlađenja…ali na kraju uživamo u finim, bogatim okusima i mirisima.
Onaj trenutak kada meso prerežemo i maslac se razlije po tanjuru, mmmm...
WOW! 
Prefino! 
A cijeli doživljaj je još pojačan slatkim iščekivanjem tog skrivenog "blaga".

Hm, često čujem ili pročitam da su pileća prsa taaako dooosadna na tanjuru, ali ovo je jelo jedan od dokaza da uopće ne moraju biti.


fino & retro
<3


Sastojci:
  • pileća prsa, file
  • sol
  • papar
za maslac:
  • 70 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • malo vlasca
  • 2 češnja češnjaka (ili glavica mladog češnjaka)
  • sol 
  • papar
Za paniranje:
  • glatko brašno
  • jaja
  • krušne mrvice
  • mast ili ulje za prženje



Priprema:
  1. Maslac ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.
  2. U mužar staviti nasjeckani peršin, vlasac i češnjak (s količinama začina se možete poigrati, možete koristiti i manje začina, ja sam stavila malo više, koristila sam mladi češnjak pa sam ubacila cijelu manju glavicu, a po želji možete dodati i naribane limunove korice, kopra….) Miješati dok se sastojci ne sjedine, posoliti i popapriti. Umiješati u maslac, staviti na komad plastične folije i zamotati te ostaviti u hladnjaku sat-dva.
  3. Pilećim prsima ukloniti kožu i kosti pa svaki file razrezati tako da dobijemo površinom veće komade. Meso staviti između dvije prozirne plastične folije i lagano batom tući. Posoliti i popapriti s obje strane pa na svaki odrezak staviti narezane komadiće maslaca. Pomoću folije pažljivo zamotati/zarolati meso u manje svitke/rolade. Tako zamotano meso staviti u zamrzivač i ostaviti oko 30 minuta.
  4. Izvaditi meso iz zamrzivača, ukloniti foliju pa svaki svitak uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja pa u krušne mrvice. Još jednom svaki svitak staviti u jaja pa u mrvice. Ovako pripremljeno meso staviti u hladnjak na 15ak minuta.
  5. Izvaditi iz hladnjaka pa staviti u vruću masnoću i na umjerenoj vatri pržiti 10ak minuta.
  6. Poslužiti sa sezonskim kuhanim povrćem. Ja sam se odlučila za mahune i šparoge a dobrar izbor bio bi i mladi krumpir kao i cvjetača ili brokula.





2 komentara:

  1. Odgovori
    1. Da, i jeste jako hrskavo ;) zbog duplog oblaganja jajima i mrvicama i odmaranja u frižideru.

      Izbriši