Volite li slance?
Ja ih volim ali ih ne kupujem često. Ipak, dogodi se ponekad
da mi u gradu zamirišu topli slanci i tada im ne mogu odoljeti.
Volim sama mijesiti i peći kruh kao i razna peciva pa i slance.
OK, istina je da za pripremu domaćih slanaca treba odvojiti više vremena nego za odlazak u prvu
pekarnicu ili dućan, ali zato cijela obitelj može guštati u finim, toplim,
slanim pecivima.
I još nešto, ne nebitno ;) na kupovnim slancima mi je uvijek, ali uvijek premalo onog
slanog preljeva, zato sam „široke ruke“ kad ih sama radim ;)
Sastojci za 16
slanaca:
za tijesto
·
7 g suhog kvasca
·
2 žličice šećera
·
50 ml toplog mlijeka
·
550 g glatkog brašna
·
1 žličica soli
·
200 ml toplog mlijeka
·
200 ml jogurta
·
50 ml ulja
za slani premaz
·
3 žlice glatkog brašna
·
3-4 žličice soli
·
malo vode (oko 70 ml)
·
malo maslaca za premazivanje
Priprema:
- U manju posudicu staviti kvasac i šećer, dodati malo toplog mlijeka i dobro promiješati. Ostaviti na toplom mjestu dok se ne napravi pjenica.
- U veću posudu staviti prosijano brašno, dodati sol, promiješati, u sredini napraviti udubinu pa dodati pjenicu (kvasac), toplo mlijeko, ulje i jogurt. Kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine a zatim mijesiti tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko (po potrebi dodati još malo brašna odnosno radnu površinu lagano posipati brašnom). Tijesto može biti mekše ali treba se moći formirati u kuglu.
- U posudu staviti malo ulja, rukom ili četkicom razmazati ulje po dnu i stranicama posude pa staviti tijesto, lagano ga premijesiti da se i ono obloži uljem i ostaviti pokriveno 15 minuta na toplom mjestu. Premijesiti tijesto u posudi (ne treba ga vaditi na radnu površinu), pokriti i ostaviti da se diže još 1 sat na toplom mjestu.
- Pripremiti smjesu za preljev. Pomiješati brašno i sol pa postupno dodavati vodu i miješati. Trebamo dobiti gustu glatku smjesu, gušću od one za palačinke.
- Dva lima za pečenje obložiti papirom.
- Pećnicu zagrijati na 200°C.
- Tijesto izvaditi na radnu površinu, formirati u valjak pa rezačem za tijesto ili nožem podijeliti na 16 podjednakih dijelova.
- Svaki dio tanko razvaljati na štapiće/slance dužine 35-40 cm.
- Slance složiti u limove, pokriti čistom krpom i ostaviti 15 minuta.
- Peći u zagrijanoj pećnici 10ak minuta, odnosno dok ne porumene, izvaditi, slance „prošarati“ slanim preljevom pa vratiti u pećnicu na još par minuta. Preljev možete nanositi žličicom ili ga staviti u vrećicu za zamrzavanje, odrezati jedan vrh i brzim potezima rasporediti premaz.
- Pečene slance brzo premazati vrlo tankim slojem maslaca.
Predivni su, obozavam ih, ali nikad ih nisam probala praviti.
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbrišipa nisu nešto komplicirani za kućnu izradu, probaj ;)
krasni su!!! ko pravi al bolji
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su ti! Ja obožavam slance sa sezamom
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišiiskreno, ne bih se vjerojatno upustila u izradu domaćih da su kupovni slanci kao što su nekad bili ;) ono, dok su još topli su i ok, ali kad ih vidim onako slijepljene, neslane, u ruci se savijaju i nigdje bar malo da zahrska... ma morala sam bar pokušati ;)
Joj to je i meni grozno to kao da su kuhani nišat ne hrska. Krasno ti izgledaju!
OdgovoriIzbrišitnx :) ali opasni su, traže da ih se pravi opet i opet... :lol
IzbrišiNapravila sam štapiće! Božanstveni su! <3
OdgovoriIzbrišiMajo, super, drago mi je što su dojmovi tako dobri :)
IzbrišiTanja...ma svaka vam čast 😍😍😍! Sad smo ih napravili i nikad bolje slance nismo probali! Fantastičan recept, sve je ispalo bas kako ste napisali! Hvala do neba 🙏😘♥️
IzbrišiMeni podecaju na svetosavske perece sto prave u Srbiji,Ipak ove imaju i jogurt. U Grckoj imamo slicno, zove se Kricinja. :-) ali kricinja nisu mekana, hrckave su!:-) lepo izgleda.
OdgovoriIzbrišiMeni podescaju n svetosavske perece sto prave ljudi u Srbiji. Takodje mi podsecaju na kricinja sto pravimo u mojoj zemlji,u Grckoj. Ali kricinja su hrckave.
OdgovoriIzbrišiZar nije puno tecnosti kad stavimo 200 mleka i 200 tecnog jogurta?
OdgovoriIzbrišiTijesto treba biti malo mekše nego standardno ali trebalo bi se moći formirati u kuglu. Po potrebi, ako je baš previše mekano, naravno, može se dodati još malo brašna.
IzbrišiHvala! Lepi su! Bravo.
IzbrišiSvi ukucani zadovoljni sa njima. Hvala na receptu!
OdgovoriIzbrišiOdlično, baš mi je drago :)
OdgovoriIzbriši