Puno je recepata za pite s limunom, ja sam ih dosta isprobala i u toj akciji se poprilično nauživala ;) ali ovaj mi je baš, baš odličan.
Inače, autorica ovog recepta je slavna Mary Berry. Ja sam se, uz manje izmjene, držala izvornog recepta i rezultatom sam jako zadovoljna.
Tijesto za tart je ukusno i mekano, na rubovima fino hrskavo, a nadjev kremast i osvježavajuć.
Pitu prije posluživanja treba dobro ohladiti, možete je napraviti i dan ranije i držati u hladnjaku.
Proljetos sam recept podijelila na Večernjakovim stranicama (ako se pitate otkud sada narcisi na fotkama, haha) a znam da čitatelji nisu isti na ovom i onom blogu, pa svakao zaslužuje biti i ovdje.
SASTOJCI:
(za kalup promjera 23 cm)
Tijesto:
- 175 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- 1 žlica vode
Nadjev:
- 5 jaja
- 230 g šećera
- 3 limuna (sok i naribana korica)
- 150 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
Priprema:
- Pomiješati brašno, maslac i šećer, kad se naprave mrvice dodati žumanjak i žlicu vode pa sjediniti sastojke u glatko tijesto. Zamotati i ohladiti 30 min.
- Tijesto razvaljati, obložiti njime kalup za pite, na više mjesta tijesto izbosti vilicom, preko tijesta staviti papir za pečenje i grah pa peći 10 min na 180°C.
- Izvaditi, maknuti papir i grah, vratiti u pećnicu na još 10-15 min.
- Izvaditi iz pećnice i ohladiti tijesto.
- Pjenjačom izlupati jaja i šećer, dodati sok i koricu limuna, još malo miješati, dodati vrhnje, promiješati i izliti na tijesto.
- Peći oko 30 minuta na 160-170°C, odnosno dok se nadjev ne stegne, u sredini može ostati malo mekan, kad se ohladi stegnut će se.
- Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Jako volim ovu pitu.
OdgovoriIzbrišii meni je trenutno među top 5 :)
IzbrišiKrasno izgleda i baš se vide domaća jaja.
OdgovoriIzbrišida, kuže se domaća jaja toliko da sam čak pokušavala "smiriti" tu žutu boju ali nije išlo hahaha
Izbrišia i dan je bio sunčan i sve je blještalo :)
boja je divna , a pita s limunom mi je jedna od omiljenih
OdgovoriIzbriši