Priprema domaćeg kruha uvijek je mali izazov ali i veliki
gušt.
Kada sami radimo svoj kruh, uvijek možemo kombinirati razne vrste brašna,
mijenjati omjere, formirati različite kruščiće i po želji ih dodatno ukrasiti.
Možemo kruh staviti u pletenu košaru, da se u njoj diže, tako
će nakon pečenja na njemu ostati lijepi
trag uzorka s košare ali možemo i nožem zarezati kruh po površini i tako svaki
kruščić učiniti posebnim, jedinstvenim.
Ja češće koristim ovu drugu opciju (ako i inače pratite blog, možda se sjećate kruha od pira, i njega sam ukrasila zarezivanjem).
Dajte mašti na volju, budite kreativni, uživajte u okusu ali
i izgledu vašeg finog domaćeg kruha.
U hladnu pećnicu dobro je staviti jedan veći, dublji lim u
kojeg kasnije, kada se pećnica ugrije i kada stavljamo peći naš kruh, ulijemo
hladnu vodu ili stavimo kockice leda. Vodena para koja će nastati spriječit će
pucanje kruha, kora na našem kruhu bit će bolja a boja ljepša.
Sastojci:
- 150 g raženog brašna tip 1250
- 220 g pšeničnog brašna tip 400
- 1 žličica soli
- 1 žličica meda
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 220 ml tople vode
Priprema:
- U manju zdjelicu stavite suhi kvasac, dodajte šećer i malo tople vode pa dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.
- U veću posudu stavite raženo i pšenično brašno, dodajte sol i promiješajte. U sredini rukom napravite udubinu pa dodajte pjenicu (kvasac), ulje, med i ostatak tople vode. Miješajte dok se sastojci ne sjedine (po potrebi možete dodati još malo brašna ili malo vode), a zatim tijesto izvadite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta, dok ne postane elastično.
- Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte i ostavite da se diže. Nakon 15 minuta tijesto malo premijesite (ne treba ga vaditi iz posude), opet pokrijte prozirnom folijom ili velikom zdjelom, i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 minuta.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na sredinu pospite malo brašna.
- Tijesto izvadite na radnu površinu, premijesite i formirajte u željeni oblik, stavite u pripremljeni lim za pečenje i poklopite posudom u kojoj se tijesto dizalo. Ostavite tako 30 minuta.
- Na dno pećnice stavite jedan veći prazni lim (za vodu).
- Pećnicu zagrijte na 240°C.
- Maknite posudu s kruha, lagano ga pospite brašnom pa oštrim nožem zarežite po površini.
- Stavite kruh u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. U donji prazni lim ulijte čašu hladne vode (a dobro će poslužiti i kockice leda ;)).
- Smanjite temperaturu na 200°C i pecite kruh oko 20 minuta. Ako kruh prebrzo tamni, treba ga pokriti i zaštititi papirom za pečenje.
- Provjerite je li kruh pečen i s donje strane, donja korica bi trebala biti čvrsta a kad ga kucnete trebalo bi zvučati šuplje. Ako nije pečen, izvadite kruh iz lima i vratiti ga u pećnicu, stavite ga na žicu i pecite još par minuta.
Raženi kruh obožavam! Super mi je ovako dekoriran kruh, kockice su sigurno posebno hrskave
OdgovoriIzbrišijesu, jesu :) njima se posebno moj junior veseli ;)
IzbrišiJako dobro izgleda. Malo me iznenadila unutrašnjost, malo je svijetliji nego što sam očekivala.
OdgovoriIzbrišiDa, svjetliji je ali uživo ipak malo tamniji nego na ovoj slici.
Izbriši