petak, 24. listopada 2014.

Pivski gulaš



Kada vani naglo zahladi, pa još i kiši, dosadno i dugo, onda mi je najmilije zašuškati se doma, uživati u nekoj dobroj knjizi i grijati se uz čaj i keksiće ili neka fina topla peciva :)
Ali dođe i onaj trenutak kad treba i nešto konkretno pripremiti i pojesti ;)

Ovaj put izbor je pao na gulaš. 
Pivski, s finim domaćim njokima.
Recept sam ranije objavila na Večernjkovim stranicama a sada ga prenosim i ovdje.

Gulaši su u naše krajeve stigli iz Mađarske i brzo se udomaćili. Možemo ih pripremati od svinjetine, junetine, divljači, ali i kombinirati više vrsta mesa. Bitno je da u gulaš stavimo dosta luka i kvalitetnu mljevenu papriku.
To je jedno od onih jela koje se priprema u jednom loncu i dugo kuha, obožavam takva jela :)






Gulaš se može poslužiti s njokima, tjesteninom, palentom ili kuhanim krumpirima.
Ovaj današnji gulaš specifičan je po tome što se priprema s pivom. 
Pivo odlično paše uz ovakva jela, možete koristiti svijetlo ili tamno, rezultat će svakako biti dobar.



Sastojci:
  • 700 g svinjetine (od plećke)
  • 400-500 g luka
  • 100 g stabljika celera 
  • 100 g korijena celera
  • 2 mrkve
  • sol
  • ½ žličice papra u zrnu
  • ½ - 1 žličice sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki bijele gorušice
  • ½  žlice slatke mljevene paprike
  • malo ljute mljevene paprike
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 350 ml piva
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 250 ml mesnog temeljca (juhe)
  • 2 lista lovora
  • malo peršinovog lista
  • mast ili ulje



Priprema:

  1. Meso oprati, posušiti i narezati na kockice.
  2. Povrće očistiti/oguliti i oprati. Mrkvu narezati na manje komade a luk i celer (korijen i stabljike)sitno nasjeckati.
  3. U posudi zagrijati mast, dodati meso i kratko pržiti sa svih strana. Posoliti, dodati luk a nakon par minuta i ostalo povrće. Papar, korijander i gorušicu usitniti/samljeti u mužaru pa dodati mesu.
  4. Nakon 15ak minuta dodati brašno i mljevenu papriku (slatku i ljutu), sve dobro promiješati i preliti pivom. Doadati pire od rajčice i lovorov list pa na jako laganoj vatri, uz povremeno miješanje, kuhati gulaš oko 2 sata.
  5. Tijekom kuhanja dodavati po malo mesnog temeljca.
  6. Na kraju jelo posuti peršinovim listom i poslužiti s njokima od krumpira.








3 komentara: