utorak, 21. listopada 2014.

Soufflé od limuna





Pripremanje nabujka/soufflea je pravi izazov i nije baš mali „zalogaj“ ;)
Treba mu prići ozbiljno i odlučno, unaprijed pripremiti sastojke, posudice za pečenje, zagrijati pećnicu.
Souffle, posebno ovakav slatki, najbolje je i najpraktičnije peći u malim posudicama, a bitno je dobro  namazati maslacem i dno i stranice i posuti šećerom tako da se šećer dobro primi za dno i stranice. 
Tijekom pečenja nema otvaranja pećnice!

I još nešto, jako je važno nabujak poslužiti odmah nakon pečenja, dok je još vruć (jer neće dugo ostati tako savršeno napuhnut), nema tu nikakvog dugog čekanja.




Nemojte dozvoliti da vas souffle uplaši, samo hrabro! :)
Krajnji rezultat bit će savršeno lagani, pahuljasti desert  punog, bogatog okusa, koji se topi u ustima.

Ovaj moj je morao proći torturu fotkanja, a kako nisam odmah imala ideju kako ga prezentirati, tako je malo otrpio i moj kreativni zanos, he he.  Junački se držao (iako, priznajem, odmah nakon vađenja iz pećnice bio je ipak mrvicu napuhnutiji ;))
  
Ovo je tek malo izmijenjen recept slavne Mary Berry, original možete vidjeti ovdje.





Sastojci:
(za 4 posudice)
  • 2 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice gustina
  • 120 ml slatkog vrhnja
  • 120 ml mlijeka
  • 2 limuna, domaća, nešpricana


 Priprema:
  1. Posudice za souffle/nabujak  namazati  maslacem i posuti kristal šećerom, da se šećer zalijepi na dno i stranice.
  2. Odvojiti žumanjke i bjelanjke.
  3. Žumanjcima dodati šećer i samo promiješati kuhačom.
  4. Pomiješati sok i koricu limuna.
  5. Zagrijati mlijeko.
  6. Gustin i vrhnje pomiješati u gustu, glatku smjesu pa dodati vruće mlijeko i sve dobro promiješati. Staviti  na laganu vatru, miješati dok se ne zgusne. Dodati limunov sok s koricom i dobro promiješati pjenjačom, dodati žumanjke sa šećerom i opet miješati na laganoj vatri.
  7. Maknuti s vatre i ohladiti.
  8. Bjelanjke istući u čvrst snijeg.
  9. Žlicu-dvije snijega od bjelanjaka dodati smjesi sa žumanjcima i promiješati. Dodati ostatak bjelanjaka i lagano špatulom miješati smjesu izvana prema sredini.
  10. Rasporediti smjesu  u pripremljene posudice, puniti posudice do vrha, nožem poravnati i staviti u zagrijanu pećnicu.
  11. Peći na 180°C, odnosno na 160°C s ventilatorom, 12-14 minuta (ovisno kolike su posudice, ako su jako male bit će dovoljno i 8-10 minuta).
  12. Posuti šećerom u prahu i odmah poslužiti.









Broj komentara: 6:

  1. Vec dugo se spremam raditi souffle i tvoj mi je naisao u pravom momentu :) ako ne ranije- bit ce za vikend! Javim jesam li ga udpjesno odradila!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Javi ;)
      Ali sigurna sam da ćeš ti to majstorski odraditi :)

      Izbriši
  2. Krasno izgleda, baš ti se krasno dignuo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Temperatura pećnice???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 180°C, odnosno 160°C ako se peče s ventilatorom.
      hvala na pitanju, dopisat ću i gore ;)

      Izbriši