četvrtak, 4. prosinca 2014.

Kaiserschmarrn (Carski drobljenac)


Nedavni kratki posjet Beču inspirirao me i za današnji post, odnosno za pripremu ovog jednostavnog jela koje svakako pripada klasicima austrijske kuhinje.
Iako ovo nije bilo gastro putovanje haha, biti u Beču a ne pojesti bečki, ne kušati slavnu sahericu, jedinu originalnu, The Tortu, onu hotela Sacher (btw, zbog različitih dojmova koje sam slušala i čitala o ovoj torti, nisam se usudila očekivati previše, ali moram reći da je meni torta bila odlična, nimalo suha ;) a i moji dečki su bili jako zadovoljni), ne posjesti fantastične kobasice (mi smo se po preporuci odličili za one kod Albertine, tnx Tanja!)  eh, to bi bila zaista šteta.
Vrijeme je bilo odlično, grad predivan, atmosfera krasna, predbožićna.


















Kaiserschmarrn ili carski drobljenac sastoji od jaja, brašna i mlijeka s dodatkom šećera i maslaca za prženje. Često se ovim „debelim palačinkama“ dodaje i malo grožđica natopljenih u rumu, a tijekom pečenja tijesto se izlomi u male komade. Gotovo jelo obilno se posipa šećerom u prahu i tradicionalno poslužuje s kompotom od šljiva ali odlično izbor je i mousse od jabuka kao i džem od šljiva.






Sastojci:
  • 4 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 400 ml mlijeka
  • 2 žlice grožđica ili brusnica
  • rum
  • 50 g maslaca
  • šećer u prahu, za posipanje


Priprema:
  1. Grožđice potopite rumom i ostavite tako 30 minuta (u nedostatku grožđica možete koristiti brusnce, ko ja).
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. Žumanjcima dodajte žlicu šećera i vanilin šećer pa pjenjačom miješajte te daodajte brašno i mlijeko i izmiješajte u glatku smjesu. Posolite.
  4. Bjelanjke izradite u čvrst snijeg pa pažljivo, nježno dodajte smjesi od žumanjaka.
  5. U zagrijanoj tavi otopite maslac,  dodajte ocijeđene grožđice (ili brusnice), pa prelijte pripremljenim  tijestom (da bude debljine oko 1 cm).
  6. Na umjerenoj vatri ispecite jednu stranu do zlatnožute boje pa pažljivo preokrenite i nakon minutu-dvije raskomadajte tijesto na manje komadiće i miješajte drvenom kuhačom dok se sve ne ispeče. Kada je gotovo, obilno pospite šećerom u prahu i poslužiteodmah uz džem od šljiva ili brusnica.
  7. Pecite preostalo tijesto na isti način (ovisno o veličini tave, ja sam pekla u dvije „ture“).





i za kraj... <3
koncert je bio odličan, gospodin White sjajno raspoložen, ostatak ekipe tkđ.
prašili su gotovo tri sata :)





Broj komentara: 5:

  1. Joj baš si me dobro podsjetila na kaiserschmarn. Krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma i ja tako zaboravim na neka jela pa se veselim kao dijete kada ih nakon puno vremena jedem ;)
    Kad smo bili klinci, mama nam je nešto slično pravila i u slanoj varijanti, isto je odlično.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad sam bila mala stalno me provlačio Carski drobljenac u maminom kuvaru. Zvučao mi je nekako egzotično... :) Mada, nekim čudom ga još uvek nisam probala...

    OdgovoriIzbriši
  4. Bok Tanja,
    Super ti sve ovo sto radis :) Keep going ...
    Mozes li mi poslati Zoranov kontakt...Neno(Toronto) - ndjordjevic@rogers.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, pozdrav dalekom i prijateljskom Torontu ;)
      Hvala Neno, šaljem ti poruku.

      Izbriši