Sredina je prosinca, šire li se već iz vaših kuhinja mirisi vanilije, limunove korice, cimeta, ruma, meda, oraha i badema?
Kao i uvijek u ovo doba godine, razmišljam čime ćemo se sladiti za blagdane.
Sastavljam popis, malo dodajem pa malo križam i obično u zadnji tren opet nešto mijenjam. Ipak, neki su kolačići, poput ovih medenjaka neizostavni i uvijek u prvoj postavi.
Ako vaš popis još nije konačan, možete baciti oko na kolačiće i recepte koje sam ovdje podijelila tijekom prijašnjih blagdana - PAPRENJACI, ORAŠČIĆI, STOLLEN, MENDIANTS, IŠLERI i TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA.
Ova voćna salama jednostavna je i brzo se priprema, a u prilog joj ide i to što je možemo napraviti već sada, dok još nije panika ;) i čuvati na hladnom mjestu :xmashappy
Sastojci:
- 200 g šećera
- 250 g sjeckanih oraha
- 150 g grubo mljevenih smokava
- 100 g grubo mljevenih datulja
- 150 g suhih brusnica
- 100 g grožđica
- korica 1 limuna
- sok i korica 1 naranče
- 1 dl vode
- malo vanilin šećera
- malo šećera u prahu
- malo mljevenih oraha (ali nije neophodno)
Priprema:
- U veliku posudu stavite 1 dl vode i šećer pa kuhajte dok se šećer ne otopi i još malo duže.
- Dodajte narezane orahe, pripremljeno suho voće, koricu limuna, naranče i narančin sok.
- Dobro sve promiješajte i ostavite da se malo ohladi.
- Na dasku ili radnu plohu stavite malo šećera u prahu i mljevenih oraha, na to stavite pripremljenu smjesu pa formirajte 2 salame.
- Ako su odmah suhe i čvrste zamotajte ih u foliju i još malo folijom učvrstite oblik. Ako su mekše, ostavite ih da se posuše na zraku pa kasnije zamotajte u foliju.
- Možete ih dugo čuvati na hladnom mjestu. Prije posluživanja po želji još malo posipte šećerom u prahu (dio šećera će svakako pasti kod rezanja i prebacivanja na tanjur).
Odlično izgleda.
OdgovoriIzbrišiBogatstvo okusa u jednoj kriškici! Super izgleda!
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve salame.
OdgovoriIzbriši