Ovi keksići su zapravo verzija Shortbread keksa, tijesto se umijesi od samo nekoliko sastojaka a priprema je brza i jednostavna.
Fantastično su prhki i tope se u ustima, mmmmm :))))
Meni su jako fini i ovakvi bazni, volim ih i kada nisu ovako blagdanski ukrašeni.
Tijesto se može dodatno aromatizirati po želji, lako se mijesi i reže modlicama, pa osim ovih jednostavnih, okruglih, možete ih rezati u različite oblike.
Za pripremu ovih keksića nije nužno nikakvo iskustvo u kuhinji ;) samo zavrnite rukave, pustite si neku dobru glazbu i uživajte ;)
Klinci će obožavati ove vesele, šarene sobiće crvenih nosića.
Jedino za ukrašavanje treba mirna ruka i malo strpljenja, ali zapravo uopće nije nužno da keksi imaju crveni nos ili rogove ;) ho ho ho
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 60 g šećera u prahu
- 1 limun (naribana korica i malo soka)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Maslac i šećer u prahu mikserom miješajte dok smjesa ne postane kramasta.
- Dodajte brašno, malo posolite i dobro promiješajte. Dodajte vaniliju, naribanu limunovu koricu i po želji malo limunovog soka. Smjesu rukama lagano sjedinite, nemojte dugo mijesiti.
- Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko 1 sat u hladnjaku.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Radnu površinu pospite s malo brašna pa ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Okruglom modlicom ili manjom čašom izrežite tijesto pa ga složite na pripremljeni lim (ja si tu malo pomognem onom špatulom/nožem za palačinke).
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 180°C (odnosno dok keksi na rubovima ne prime lagano bojicu).
- Ohlađene kekse možete ukrasiti royal glazurom ili otopljenom čokoladom.
Za ukrašavanje (royal icing):
- 1 bjelanjak
- 200-250 g šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
- jestive boje
- Bjelanjak kratko miješajte samo da se zapjeni, ne treba ga tući u snijeg, postupno dodajte šećer u prahu i limunov sok pa umješajte gustu smjesu. Dio smjese odvojite i obojajte jestivim bojama po želji.
- Smjesu rasporedite u vrećice za ukrašavanje (odlično će poslužiti neke manje vrećice za zamrzavanje), odrežite vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite keksiće. Bijelom bojom iscrtajte rogove, crvenom nos a zelenom oči.
*Za ukrašavanje ovih keksića trebat će vam samo dio ove smjese pa slobodno napravite manje ili ostatak dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku za neku drugu priliku (ja sam ukrasila i gingerbread čovječuljke ;)).
Umjesto ukrašavanja royal icingom, rogove i oči možete nacrtati otopljenom bijelom ili tamnom čokoladom a za nosić iskoristiti kakav crveni bombončić.
Prekrasni su! Čak mi se više sviđaju ovi s bijelim rogovima
OdgovoriIzbrišiHvala Tamara, i meni su ovakvi malo posebniji, zimskiji ;) Zapravo je prva ideja bila bijela čokoladaali onda sam trebala icing i za gignere pa sam si pojednostavila stvar ;)
IzbrišiO da, ovo su keksići koji su jako fini i bez ikakvih ukrasa, ali sa ukrasima su i jako lijepi, preslatki ! Sretne i lijepe blagdane i Sretnu Novu Godinu tebi i tvojima želim !
OdgovoriIzbrišiHvala ti Branka :)
IzbrišiSve najbolje i tebi i tvojima <3
Jako lijepo izgledaju, a shortbred tijesto je stvarno jednostavno i za početnike.
OdgovoriIzbrišiJedino me malo brine sirovi bjelanjak u smjesi za ukrašavanje.
Možda bi se moglo ovako:
50 g secera u prahu
2 žlice limunovog soka
izmiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u gustu masu.
Jel se mogu ukrasiti dr oetker bojama u tubi?
OdgovoriIzbrišiMogu :)
Izbriši