subota, 27. prosinca 2014.

Božićni keksi (sobovi crvenih nosića ;))




Ovi keksići su zapravo verzija Shortbread keksa, tijesto se umijesi od samo nekoliko sastojaka a priprema je brza i jednostavna.

Fantastično su prhki i tope se u ustima, mmmmm :))))


Meni su jako fini i ovakvi bazni, volim ih i kada nisu ovako blagdanski ukrašeni.
Tijesto se može dodatno aromatizirati po želji, lako se mijesi i reže modlicama, pa osim ovih jednostavnih, okruglih, možete ih rezati u različite oblike.
Za pripremu ovih keksića nije nužno nikakvo iskustvo u kuhinji ;) samo zavrnite rukave, pustite si neku dobru glazbu i uživajte ;)

Klinci će obožavati ove vesele, šarene sobiće crvenih nosića.

Jedino za ukrašavanje treba mirna ruka i malo strpljenja, ali zapravo uopće nije nužno da keksi imaju crveni nos ili rogove ;) ho ho ho








Sastojci:


  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 limun (naribana korica i malo soka)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema:


  1. Maslac i šećer u prahu mikserom miješajte dok smjesa ne postane kramasta.
  2. Dodajte brašno, malo posolite i dobro promiješajte. Dodajte vaniliju, naribanu limunovu koricu i po želji malo limunovog soka. Smjesu rukama lagano sjedinite, nemojte dugo mijesiti.
  3. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko 1 sat u hladnjaku.
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  5. Radnu površinu pospite s malo brašna pa ohlađeno tijesto tanko razvaljajte. Okruglom modlicom ili manjom čašom izrežite tijesto pa ga složite na pripremljeni lim (ja si tu malo pomognem onom špatulom/nožem za palačinke).
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 180°C (odnosno dok keksi na rubovima ne prime lagano bojicu).
  7. Ohlađene kekse možete ukrasiti royal glazurom ili otopljenom čokoladom.



Za ukrašavanje (royal icing):

  • 1 bjelanjak
  • 200-250 g šećera u prahu
  • 1 žlica limunovog soka
  • jestive boje


  1. Bjelanjak kratko miješajte samo da se zapjeni, ne treba ga tući u snijeg, postupno dodajte šećer u prahu i limunov sok pa umješajte gustu smjesu. Dio smjese odvojite i obojajte jestivim bojama po želji.
  2. Smjesu rasporedite u vrećice za ukrašavanje (odlično će poslužiti neke manje vrećice za zamrzavanje), odrežite vrh tako da dobijete jako mali otvor i ukrasite keksiće. Bijelom bojom iscrtajte rogove, crvenom nos a zelenom oči.


*Za ukrašavanje ovih keksića trebat će vam samo dio ove smjese pa slobodno napravite manje ili ostatak dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku za neku drugu priliku (ja sam ukrasila i gingerbread čovječuljke ;)).

Umjesto ukrašavanja royal icingom, rogove i oči možete nacrtati otopljenom bijelom ili tamnom čokoladom a za nosić iskoristiti kakav crveni bombončić.








Broj komentara: 7:

  1. Prekrasni su! Čak mi se više sviđaju ovi s bijelim rogovima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, i meni su ovakvi malo posebniji, zimskiji ;) Zapravo je prva ideja bila bijela čokoladaali onda sam trebala icing i za gignere pa sam si pojednostavila stvar ;)

      Izbriši
  2. O da, ovo su keksići koji su jako fini i bez ikakvih ukrasa, ali sa ukrasima su i jako lijepi, preslatki ! Sretne i lijepe blagdane i Sretnu Novu Godinu tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Branka :)
      Sve najbolje i tebi i tvojima <3

      Izbriši
  3. Jako lijepo izgledaju, a shortbred tijesto je stvarno jednostavno i za početnike.
    Jedino me malo brine sirovi bjelanjak u smjesi za ukrašavanje.
    Možda bi se moglo ovako:
    50 g secera u prahu
    2 žlice limunovog soka
    izmiješajte šećer u prahu s limunovim sokom u gustu masu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jel se mogu ukrasiti dr oetker bojama u tubi?

    OdgovoriIzbriši