Ove okruglice pripremaju se od tijesta s kvascem, nadjevaju džemom od šljiva pa kuhaju na pari i poslužuju s preljevom od vanilije i posipom od maka.
Ako nemate posudu za kuhanje na pari, okruglice skuhajte u slanoj vodi, tada će i vrijeme potrebno za kuhanje biti kraće.
Germknedle su specijalitet austrijske i bavarske kuhinje, a osim s umakom od vanilije, mogu se preliti rastopljenim maslacem i opet posuti makom.
Posebno su popularne zimi a omiljeno su jelo na austrijskim skijalištima.
Posebno su popularne zimi a omiljeno su jelo na austrijskim skijalištima.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suhog kvasca
- 300 ml toplog mlijeka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 60 g maslaca sobne temperature
- naribana korica 1 limuna
za nadjev:
- pekmez ili džem od šljiva
za umak od vanilije:
- 350 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije ili burbon vanilija iz vrećice)
- 1,5 žličica gustina
za posip:
- mak
- šećer u prahu
Priprema:
- U malo toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu, da se napravi pjenica.
- U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu, tu dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
- Dok tijesto raste pripremite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
- Kada je tijesto naraslo, izručite ga na brašnom posutu radnu plohu, premijesite i tanje razvaljajte i podijelite na 10-12 podjednakih dijelova (možete tijesto formirati u valjak, podijeliti na desetak jednakih dijelova, svaki formirati u kuglu pa rastanjiti) i u sredinu svakoh dijela stavite žličicu džema od šljiva. Rubove stijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte okruglice.
- Okuglice složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta.
- Okruglice kuhajte 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7-10 minuta. Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane, zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte. Obzirom da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice.
- Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.
Prekrasne su ti. Mogla bih ih skuhati ovaj vikend, nisam bila na skijanju ove godine pa mi baš fale a sa ovim snijegom atmosfera je baš kao na skijalištu pa bi mi baš dobro legle.
OdgovoriIzbrišida, da, kad je vani snijeg, odlično paše ovakva bombica :)
IzbrišiOdusevila sam se kad sam ih spazila. Nisam ih ni videla ni jela od detinjstva a znam i nekog ( mama) ko ce se tako obradovati da ih dobije za rodjendan umesto torte.
OdgovoriIzbrišiOriginalno, hahha ;) Sretan rođendan mami :)
IzbrišiNisam ovo nikad pravila a baš izgleda ukusno
OdgovoriIzbrišiOdlične su :)
Izbriši