srijeda, 4. veljače 2015.

Kifle s maslacem (kroasan kifle)






Ove kifle divno su hrskave izvana i mekane iznutra. 
Obzirom da se tijesto tijekom pripreme premazuje maslacem, kifle se kasnije lijepo listaju u slojevima, pomalo podsjećaju na kroasane ali priprema nije ni blizu tako zahtjevna.

Kada umijesimo tijesto, ne trebamo ga puštati da se diže već odmah pripremamo kifle i tek tada ih ostavimo 2 sata na sobnoj temperaturi pa potom pečemo.

Ja sam ovdje pripremila slane, prazne kifle ali možete ih pripremiti i u slatkoj varijanti pa puniti čokoladom ili nutellom. Ipak, meni je ovo i jednostavnija i draža opcija. Često kifle pospem sezamom, ovaj put nisam samo zato jer ga nisam imala.

Tijesto nekada (kao ovaj put) slažem u puno slojeva, režem na uske trokutiće pa kifle nakon pečenja budu male i visoke, a nekada složim manje slojeva i režem na manje dijelova, tada dobijem šire trokutiće pa imam veće kifle.

Mjera koju ovdje dijelim je velika, za 2-3 lima, vi možete pripremiti kifle od pola mjere ali ja ih radije napravim više pa ponekad dio zamrznem (kifle koje želim smrznuti ne ostavljam da se dižu).



Sastojci: 
  • 1 kg glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 300 ml mlakog mlijeka
  • 1,5 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje + 1 žlica vode (za premazivanje)
  • sol


Priprema:
  1. U šalici pomiješati razmrvljeni kvasac s malo toplog mlijeka i pola žlice šećera. Ostaviti na toplom mjestu 15 minuta, odnosno dok se ne napravi pjenica.
  2. Prosijati brašno, posoliti ga, dodati žlicu šećera i promiješati. Dodati pripremljeni kvasac (pjenicu), jaja, ulje, jogurt i preostalo toplo mlijeko pa umijesiti tijesto.
  3. Tijesto odmah podijeliti na 2 dijela, svaki podijeliti na 10 jednakih dijelova pa ih oblikovati u loptice. Svaku lopticu tanko razvaljati u krug  i premazati s malo maslaca (maslac treba biti mekan ali ne tekući), ponoviti s ostalim lopticama i tako slagati jednu na drugu.Zadnju, desetu lopticu samo razvaljati ali ne mazati maslacem. Ovako pripremljeno tijesto tanko razvaljati (tijekom valjanja tijesto možete i preokrenuti par puta, pazite samo da vam maslac ne ide jako van), izrezati na 16 dijelova/trokutića, svaki formirati u kiflu. Složiti kifle na lim obložen papirom za pečenje i pokriti čistom kuhinjskom krpom. Ovakvo izrezane kiflice bit će kasnije visoke i kraće, ako želite veće i niže kifle, složite po 5 slojeva tijesta i režite na 8 ili 12 trokutića
  4. Ponovite sve s preostalim tijestom.
  5. Ostaviti kifle 2 sata na sobnoj temperaturi.
  6. Jaje razmutiti s malo vode pa premazati kifle i svaku posoliti (po želji posuti sezamom).
  7. Kifle staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180-200° C dok ne porumene.

Broj komentara: 10:

  1. Presavršeno izgledaju, obavezno ih isprobavam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Zaboravila sam gore napisati - svaki trokutić prije motanja u kifle prvo malo razvučem.

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Hvala, Tamara :) Ne znam zašto mi je trebalo toliko dugo da ih stavim na blog, ne pravim ih često ali recepte (pa sličnih) imam već godinama.

      Izbriši
  3. divni lisnati kroasani...jogurt tijestu daje mekoću i fini ukus ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. baš su ti krasni kroasani :)
    zanima me kako pečeš ove koje zamrzneš?

    OdgovoriIzbriši
  5. mene isto zanima ovo sa zamrzavanjem, odnosno odmrzavanjem - stavljaš ih direktno u pećnicu zaleđene ili ih prvo odlediš pa onda s njima u pećnicu?

    OdgovoriIzbriši
  6. Genijalne...upravo se dizu ... 🍪

    OdgovoriIzbriši