Ove kifle divno su hrskave izvana i mekane iznutra.
Obzirom da se tijesto tijekom pripreme premazuje maslacem, kifle se kasnije lijepo listaju u slojevima, pomalo podsjećaju na kroasane ali priprema nije ni blizu tako zahtjevna.
Kada umijesimo tijesto, ne trebamo ga puštati da se diže već odmah pripremamo kifle i tek tada ih ostavimo 2 sata na sobnoj temperaturi pa potom pečemo.
Ja sam ovdje pripremila slane, prazne kifle ali možete ih pripremiti i u slatkoj varijanti pa puniti čokoladom ili nutellom. Ipak, meni je ovo i jednostavnija i draža opcija. Često kifle pospem sezamom, ovaj put nisam samo zato jer ga nisam imala.
Tijesto nekada (kao ovaj put) slažem u puno slojeva, režem na uske trokutiće pa kifle nakon pečenja budu male i visoke, a nekada složim manje slojeva i režem na manje dijelova, tada dobijem šire trokutiće pa imam veće kifle.
Mjera koju ovdje dijelim je velika, za 2-3 lima, vi možete pripremiti kifle od pola mjere ali ja ih radije napravim više pa ponekad dio zamrznem (kifle koje želim smrznuti ne ostavljam da se dižu).
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 300 ml mlakog mlijeka
- 1,5 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 2 jaja
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 200 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje + 1 žlica vode (za premazivanje)
- sol
Priprema:
- U šalici pomiješati razmrvljeni kvasac s malo toplog mlijeka i pola žlice šećera. Ostaviti na toplom mjestu 15 minuta, odnosno dok se ne napravi pjenica.
- Prosijati brašno, posoliti ga, dodati žlicu šećera i promiješati. Dodati pripremljeni kvasac (pjenicu), jaja, ulje, jogurt i preostalo toplo mlijeko pa umijesiti tijesto.
- Tijesto odmah podijeliti na 2 dijela, svaki podijeliti na 10 jednakih dijelova pa ih oblikovati u loptice. Svaku lopticu tanko razvaljati u krug i premazati s malo maslaca (maslac treba biti mekan ali ne tekući), ponoviti s ostalim lopticama i tako slagati jednu na drugu.Zadnju, desetu lopticu samo razvaljati ali ne mazati maslacem. Ovako pripremljeno tijesto tanko razvaljati (tijekom valjanja tijesto možete i preokrenuti par puta, pazite samo da vam maslac ne ide jako van), izrezati na 16 dijelova/trokutića, svaki formirati u kiflu. Složiti kifle na lim obložen papirom za pečenje i pokriti čistom kuhinjskom krpom. Ovakvo izrezane kiflice bit će kasnije visoke i kraće, ako želite veće i niže kifle, složite po 5 slojeva tijesta i režite na 8 ili 12 trokutića
- Ponovite sve s preostalim tijestom.
- Ostaviti kifle 2 sata na sobnoj temperaturi.
- Jaje razmutiti s malo vode pa premazati kifle i svaku posoliti (po želji posuti sezamom).
- Kifle staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180-200° C dok ne porumene.
Presavršeno izgledaju, obavezno ih isprobavam.
OdgovoriIzbrišiHvala :) Zaboravila sam gore napisati - svaki trokutić prije motanja u kifle prvo malo razvučem.
Izbrišikrasne su!!!
OdgovoriIzbrišiHvala, Tamara :) Ne znam zašto mi je trebalo toliko dugo da ih stavim na blog, ne pravim ih često ali recepte (pa sličnih) imam već godinama.
Izbrišidivni lisnati kroasani...jogurt tijestu daje mekoću i fini ukus ;)
OdgovoriIzbrišiDa, rezultat je odličan.
IzbrišiTnx, Danka :)
baš su ti krasni kroasani :)
OdgovoriIzbrišizanima me kako pečeš ove koje zamrzneš?
mene isto zanima ovo sa zamrzavanjem, odnosno odmrzavanjem - stavljaš ih direktno u pećnicu zaleđene ili ih prvo odlediš pa onda s njima u pećnicu?
OdgovoriIzbrišiGenijalne...upravo se dizu ... 🍪
OdgovoriIzbrišiSuper!
OdgovoriIzbriši