Ovo je jedna jednostavna, sočna i fina tortica, idealna za opuštena druženja.
Priprema je jednostavna, biskvit pečemo u komadu, zatim prerežemo i nakon hlađenja premažemo osvježavajućom kremom od sira.
Mislite li da će kod drugih spomnjanje mrkve izazvati otpor, prvo im poslužite komadić torte i pustite da kušaju bez predrasuda ;) a kasnije, kada im kažete od čega je torta, većina će se nemalo iznenaditi. Ugodno, naravno :)
Američka verzija ove torte sadrži puno više šećera (kao uostalom i većina drugih američkih slastica) ali naše se navike razlikuju i ove količine koje sam stavila u biskvit i u kremu sasvim su dovoljne.
U biskvit možete staviti orahe ili bademe, možete koristiti ulje ili maslac kao i bijeli ili smeđi šećer. Ja sam se odlučila za tostirane orahe, dio sam samljela a dio nasjeckala, koristila sam ulje i stavila pola bijelog i pola tamnog muscovado šećera (muscovado daje jedan bogatiji okus, na med i karamel, a zbog njega je i biskvit dosta taman).
Zbog začina biskvit odlično miriše i divno je aromatičan a korica i sok naranče ga dodatno "dižu".
Za kremu je bitno da i krem sir i maslac budu mekani, zato je poželjno da ih na vrijeme izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi.
Naravno, umjesto pirovog, možete koristiti pšenično brašno.
Sastojci za tortu su jednostavni pa sam je tako i ukrasila :)
Sastojci:
- 180 g brašna od pira
- malo soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma (ako nemate kardamom možete staviti istu količinu mlj.klinčića ili povećati količinu cimeta)
- malo naribanog muškatnog oraščića (isto oko 1/2 žličice)
- 3 jaja
- 150 g šećera (1/2 bijelog, 1/2 muscovado šećera)
- 170 ml ulja
- sok i naribana korica 1 naranče (nešpricane)
- 50 ml mlijeka
- 100 g oraha
- 250 g očišćene, naribane mrkve
- 400 g krem sira
- 150 g maslaca
- sok i naribana korica 1/2 limuna (nešpricanog)
- 120 g šećera u prahu
Priprema:
- Na suhoj tavi pecite orahe dok ne prime boju i lijepo zamirišu (možete ih peći i u pećnici). Ohladite ih pa 2/3 sameljite a ostatak sitno nasjeckajte.
- Mrkvu očistite i naribajte.
- U zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte začine i promiješajte.
- U drugu posudu stavite jaja i šećer, miješajte mikserom nekoliko minuta, dok smjesa ne postane kremasta. Polako, uz stalno miksanje, dodajte ulje i nastavite miješati još minutu.
- U posudu s jajima dodajte sok i koricu naranče, pa miješajući mikserom na najmanjoj brzini ili ručno s pjenjačom, dodajte brašno sa začinima i po potrebi malo mlijeka (oko 50 ml), zatim ručno umiješajte pripremljene orahe i mrkvu.
- Smjesu izlijte u kalup za tortu (ja sam pekla u kalupu promjera 20 cm) i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180°C. (pomoću čačkalice provjerite je li kolač pečen - zabobite u sredinu, ako čačkalica izađe čista kolač je gotov, ako na njoj ima tijesta, pecite još).
- Biskvit nakon desetak minuta izvadite iz kalupa, prerežite na dva dijela i ostavite da se potpuno ohladi.
- Za to vrijeme pipremite kremu.
- Krem sir i maslac (sobne temperature!) izmiksajte, dodajte malo soka i naribane limunove korice, šećer u prahu i nastavite miješati.
- Na tanjur za serviranje stavite biskvit, premažite ga dijelom kreme, stavite drugi biskvit i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ohladite i poslužite.
Fantastično izgleda!
OdgovoriIzbrišiPetra :* meni je isto jako zgodno ovo malo ležernije ukrašavanje ;)
Izbrišibaš je krasna ,neuredna a lijepa
OdgovoriIzbrišitortu od mrkve obožavam!
:) i meni na ovoj torti baš paše tako malo šlampavije nanešena krema, ha ha
Izbriši