srijeda, 3. lipnja 2015.

Čupavci



Dobri, stari čupavci <3

Kolač koji je mnogima obilježio djetinjstvo, preživo razne mode i trendove, omiljen i danas baš kao i nekada.
Hm, ja čupavce nisam godinama pravila a sada sam ih radila dva vikenda zaredom, haha. 
Baš su nam dobro sjeli ;)







Najbolje čupavce jela sam davno kod Tanje, moje šogi, ona ih je pravila često a moj junior ih je tamanio onako momački, kao da danima prije nije ništa jeo. 
Ali, kad su taaako fini!
Naravno, i ja ih radim uvijek baš po tom, Tanjinom receptu. 
Odlični su, mekani i sočni ;)




Sastojci:

za tijesto

  • 4 jaja
  • 9 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 12 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo (12 g)
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mlijeka


za umak/preljev

  • 5 žlica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 100 g čokolade
  • 2 žlice kakaa
  • 250 g maslaca

  • 200-300 g kokosa (kokos brašna)


Priprema:


  1. Lim za pečenje (30x22 cm) namazati uljem ili maslacem i posuti brašnom.
  2. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg, dodati postupno šećer, vanilin šećer, žumanjke, ulje i dio brašna pomiješan s praškom za pecivo, mlijeko i ostatak brašna.
  3. Smjesu izliti u pripremljeni lim i staviti u zagrijanu pećnicu.
  4. Peći oko 20-25 minuta na 180°C.
  5. Biskvitno tijesto malo ohladiti i izrezati.
  6. U manju, dublju posudu staviti sve sastojke za umak osim maslaca i uz povremeno miješanje kuhati na umjerenoj vatri, kada se svi sastojci sjedine maknuti s vatre i dodati maslac narezan na nekoliko manjih komada. Miješati da se maslac otopi pa ostaviti da se hladi.
  7. Pripremiti zdjelicu s kokosovim brašnom.
  8. Veliku tepsiju obložiti papirom za pečenje, na nju slagati čupavce.
  9. Svaki komadić biskvita vilicom nabosti i umočiti u čokoladni umak a zatim u kokos.
  10. Ohladiti i poslužiti :)







4 komentara:

  1. Jedva čekam probati, a vidim i razlog zašto su moji suhi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovi budu zbilja sočni. Možda i ostane umaka, ali može ga se iskoristiti za nešto drugo (preliti sladoled, palačinke i sl.).

      Izbriši