nedjelja, 24. siječnja 2016.

Quiche od poriluka



Poriluk inače nije na mojoj listi omiljenih namirnica ali ova kombinacija mi je odlična.
Slani sir i slanina dobro se slažu s nježnim porilukom a za podlogu imamo prhko tijesto od pirovog brašna.
O brašnu od pira sam već pisala, pa i na blogu ima dosta recepata u kojim baš njega koristim, zato ovaj put neću posebno o njemu, samo ću spomenuti da mi je to omiljeno brašno ;)

Ovakve slane pite jednostavne su za pripremu, a nadjevati ih možemo, uz osnovu od jaja i vrhnja, raznim sirevima, povrćem i mesom. Quiche Lorraine (čita se kiš loren) je najpoznatija varijanta quicha, klasik francuske kuhinje. Osim prhkog tijesta, kao podlogu za quiche možemo koristititi i lisnato tijesto. Pitu  je najbolje poslužiti dok je topla ali odlična je i hladna.





Sastojci:
tijesto
  • 150g brašna od pira
  • 100 g oštrog pšeničnog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 120 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
nadjev
  • 350 g poriluka
  • 120 g dimljene slanine
  • 2 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g svježeg sira
  • 100 g Salakis sira
  • sol, papar, kurkuma
  • 50 g Gauda sira
  • malo krušnih mrvica i Ribanca, za posipanje

Priprema:
  1. Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo, promiješajte pa dodajte hladni maslac narezan na kockice. Brzo utrljajte maslac u brašno tako da dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i vrhnje pa umijesite tijesto. Mijesite kratko, tek da se sastojci povežu (po potrebi dodajte žlicu vode), formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hlanjak. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
  2. Poriluk dobro operite i narežite .Slaninu narežite na kockice ili tanke trakice i pržite dok ne postane hrskava.Izvadite slaninu pa u istu tavu stavite pripremljeni poriluk. Posolite, popaprite i par minuta pržite uz povremeno miješanje. Kad poriluk malo povene, maknite s vatre i ostavite da se hladi.
  3. U zdjeli pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte svježi sir, bijeli sir Salakis, svježe mljeveni papar i malo kurkume. Sve dobro promiješajte pa u tu smjesu dodajte ohlađeni poriluk i prženu slaninu (nadjev nije potrebno dodatno soliti jer je ranije posoljen poriluk a i slanina i sir su slani).
  4. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i stavite u kalup za pite. Tijesto  malo izbodite vilicom pa dodajte nadjev i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20ak minuta na 180-200°C, kada malo porumeni izvadite iz pećnice, pospite s krušnim mrvicama koje ste pomiješali s Ribancem. Na kraju dodajte malo naribane Gaude i vratite u pećnicu da se još kratko zapeče.


Broj komentara: 8:

  1. Da li mogu, umjesto pirovog brasna, staviti psenicno glatko?
    Cesto radim quiche, tj inacicu, sa lisnatim tijestom, jer mi je brze i jednostavnije. No, ovaj Vas komadic na fotki divno izgleda, a postupak izrade podloge uopce nije kompliciran, jedino treba vremena.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da li mogu, umjesto pirovog brasna, staviti psenicno glatko?
    Cesto radim quiche, tj inacicu, sa lisnatim tijestom, jer mi je brze i jednostavnije. No, ovaj Vas komadic na fotki divno izgleda, a postupak izrade podloge uopce nije kompliciran, jedino treba vremena.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moze i psenicno :)
    Da, izrada prhkog tijesta je stvarno jednostavna, bitno je da se ne mijesi dugo i da se dobro ohladi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nekad sam probala da pravim slicno ali ispalo vrlo tecno unutra, kao da nisam jaja stavila, ne znam zasto.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odgovori
    1. Bijeli sir iz salamure, poput Fete :)

      http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00504/feta-DSC_7637_504475S0.jpg

      Izbriši