Poriluk inače nije na mojoj listi omiljenih namirnica ali ova kombinacija mi je odlična.
Slani sir i slanina dobro se slažu s nježnim porilukom a za podlogu imamo prhko tijesto od pirovog brašna.
O brašnu od pira sam već pisala, pa i na blogu ima dosta recepata u kojim baš njega koristim, zato ovaj put neću posebno o njemu, samo ću spomenuti da mi je to omiljeno brašno ;)
Ovakve slane pite jednostavne su za pripremu, a nadjevati ih možemo, uz osnovu od jaja i vrhnja, raznim sirevima, povrćem i mesom. Quiche Lorraine (čita se kiš loren) je najpoznatija varijanta quicha, klasik francuske kuhinje. Osim prhkog tijesta, kao podlogu za quiche možemo koristititi i lisnato tijesto. Pitu je najbolje poslužiti dok je topla ali odlična je i hladna.
Sastojci:
tijesto
- 150g brašna od pira
- 100 g oštrog pšeničnog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 120 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1 žlica kiselog vrhnja
nadjev
- 350 g poriluka
- 120 g dimljene slanine
- 2 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g svježeg sira
- 100 g Salakis sira
- sol, papar, kurkuma
- 50 g Gauda sira
- malo krušnih mrvica i Ribanca, za posipanje
Priprema:
- Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo, promiješajte pa dodajte hladni maslac narezan na kockice. Brzo utrljajte maslac u brašno tako da dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i vrhnje pa umijesite tijesto. Mijesite kratko, tek da se sastojci povežu (po potrebi dodajte žlicu vode), formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hlanjak. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev.
- Poriluk dobro operite i narežite .Slaninu narežite na kockice ili tanke trakice i pržite dok ne postane hrskava.Izvadite slaninu pa u istu tavu stavite pripremljeni poriluk. Posolite, popaprite i par minuta pržite uz povremeno miješanje. Kad poriluk malo povene, maknite s vatre i ostavite da se hladi.
- U zdjeli pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte svježi sir, bijeli sir Salakis, svježe mljeveni papar i malo kurkume. Sve dobro promiješajte pa u tu smjesu dodajte ohlađeni poriluk i prženu slaninu (nadjev nije potrebno dodatno soliti jer je ranije posoljen poriluk a i slanina i sir su slani).
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i stavite u kalup za pite. Tijesto malo izbodite vilicom pa dodajte nadjev i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20ak minuta na 180-200°C, kada malo porumeni izvadite iz pećnice, pospite s krušnim mrvicama koje ste pomiješali s Ribancem. Na kraju dodajte malo naribane Gaude i vratite u pećnicu da se još kratko zapeče.
Da li mogu, umjesto pirovog brasna, staviti psenicno glatko?
OdgovoriIzbrišiCesto radim quiche, tj inacicu, sa lisnatim tijestom, jer mi je brze i jednostavnije. No, ovaj Vas komadic na fotki divno izgleda, a postupak izrade podloge uopce nije kompliciran, jedino treba vremena.
Da li mogu, umjesto pirovog brasna, staviti psenicno glatko?
OdgovoriIzbrišiCesto radim quiche, tj inacicu, sa lisnatim tijestom, jer mi je brze i jednostavnije. No, ovaj Vas komadic na fotki divno izgleda, a postupak izrade podloge uopce nije kompliciran, jedino treba vremena.
Moze i psenicno :)
OdgovoriIzbrišiDa, izrada prhkog tijesta je stvarno jednostavna, bitno je da se ne mijesi dugo i da se dobro ohladi.
krasno izgleda
OdgovoriIzbrišihvala Tamara :)
IzbrišiNekad sam probala da pravim slicno ali ispalo vrlo tecno unutra, kao da nisam jaja stavila, ne znam zasto.
OdgovoriIzbrišiSta je salakis sir???
OdgovoriIzbrišiBijeli sir iz salamure, poput Fete :)
Izbrišihttp://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00504/feta-DSC_7637_504475S0.jpg