ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

Božićni kuglof


Evo me opet nakon duže pauze ;)
Baš sam spora i rijetko se ovdje javljam, ali evo, prosinac je i moram malo blagdanske atmosfere podijeliti i na ovom dragom mjestu koje mi tako puno znači. Već godinama :)
Adventsko je vrijeme i grad nam blješči. Lampice, kuglice, kućice, kobase, germknedle, kuhano vino, fritule-e-e... 


Znači, već je ono vrijeme kada polako sastavljamo listu kolačića i keksića koje ćemo uskoro peći, pa onda i pravi trenutak da blog podebljam novim blagdanskim receptima, iako tu već postoj sasvim pristojna arhiva postova s božićnim kolačima (ako ste od volje i vremena, bacite oko ;) OVDJE!).
Danas dijelim recept za Vigorov i moj omiljeni kolač ovog tipa (bundt cake), samo sam ga sada malo blagdanski nakitila ;) umjesto limuna tu je naranča, a dodala sam i malo cimeta i đumbira. Plus šećer za kraj i čarobno fini nar <3 :)






Ovo nije tradicionalni kuglof od dizanog tijesta, ne sadrži ni grožđice ali ipak miriše na blagdane. Naranča i njezina aromatična korica, cimet i đumbir zaslužni su da je ovaj kuglof upravo neodoljiv, a snježno bijeli preljev i sočna crvena zrna nara svaki će blagdanski stol učiniti još svečanijim.


Sastojci:
  • 165 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera (10 g)
  • 3 jaja
  • 100 ml soka naranče 
  • naribana korica 1 nešpricane naranče
  • 100 ml jogurta
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • 1/2 - 1 žličice cimeta
  • 1/4 - 1/2 žličice đumbira

za glazuru:
  • 2 žlice soka naranče
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 2-3 žlice vrhnja za šlag
za posip:
  • zrna nara/šipka

PRIPREMA:
Kalup za kuglof lagano, u tankom sloju premažite maslacem i pospite s malo brašna, toliko da se oblože stjenke kalupa, višak brašna bacite.
Pećnicu zagrijte na 170°C.
  1. Maslac i šećer mikserom miješajte 5 minuta, dok smjesa ne postane pjenasta.
  2. Dodajte vanilin šećer, sok naranče i malo naribane narančine korice.
  3. Smjesi dodajte jedno po jedno jaje, miksajući između svakog dodavanja. Dodajte jogurt i još kratko miješajte.
  4. Posebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i đumbir pa postupno dodajte smjesi od maslaca i jaja te kratko miješajte da se svi sastojci povežu.
  5. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i žlicom ili špatulom lagano poravnajte smjesu.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30ak minuta, odnosno dok kolač ne dobije finu zlatno-smeđu boju (pomoću čačkalice provjerite je li kolač dovoljni pečen).
  7. Kolač malo ohladite, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. U manjoj zdjelici pomiješajte sok od naranče i šećer u prahu, dodajte vrhnje za šlag i žlicom miješajte dok ne dobijete gustu, sjajnu kremu - glazuru (po potrebi, ako je smjesa rijetka dodajte još malo šećera u prahu ili malo soka ako je pregusta). Glazuru odmah prelijte po ohlađenom kolaču i pospite zrnima nara. 








klasik, u njezinoj izvedbi, predivno!

1 komentar: