Povitica ili povetica tradicionalni je kolač od dizanog tijesta s nadjevom od oraha i jabuka, poput orahnjače, gužvare ili masnice.
Posebnu sočnost ovom kolaču daju jabuke u nadjevu. Kako bi kolač bio mekan i sočan treba ga duže peći na nižoj temperaturi.
U nadjev se mogu dodati grožđice a umjesto ruma dobro će poslužiti i domaća rakija. Osim orasima, poviticu možemo nadjevati sirom, skutom ili npr. rogačem .
Malo limunove korice i cimeta našu će poviticu učiniti još finijom i aromatičnijom a pečenjem u kalupu za kuglof kolač poprima svečaniji izgled.
Zanimljivo, mislim da sam za poviticu, kao tradicionalni hrvatski kolač, prvi put čula u popularnoj kulinarskoj emisiji The Great British Bake Off, tamo su je pripremali u duguljastom kalupu kakav se obično koristi za kruh, a kolač je u presjeku izgledao jako lijepo.
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 20 g svježeg kvasca
- 3 žlice šećera
- 2 žumanjka
- 25 ml ulja
- 50 g otopljenog maslaca
- 250 ml mlakog mlijeka
Nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 180 g šećera
- vanilin šećer
- 100 ml mlijeka
- naribana korica 1 limuna
- 2 manje ili 1 veća naribana jabuka
- malo ruma ili rakije
- ½ žličice cimeta
- snijeg od 2 bjelanjka
- malo maslaca za premazivanje tijesta
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
- U šalici pomiješajte malo toplog mlijeka s kvascem i žlicom šećera. Ostavite na toplom mjestu 10ak minuta, dok se napravi pjenica.
- U veću posudu stavite prosijano brašno, posolite, promiješajte pa u sredini napravite udubinu i dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), žumanjke, ulje, otopljeni maslac, ostatak šećera i preostalo mlako mlijeko.
- Umijesite glatko tijesto, ako je previše mekano i ne možete ga formirati u kuglu dodajte još malo brašna, stijenke zdjele namažite s malo ulja pa tijesto pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
- Pripremite nadjev od oraha i jabuka. U zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, cimet, naribanu limunovu koricu i rum pa sve promiješajte. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po smjesi od oraha i dobro promiješajte pa dodajte naribane jabuke. Bjelanjke izlupajte u snijeg pa i njih dodajte nadjevu.
- Radnu površinu pospite s malo brašna pa tijesto tanko razvaljajte, premažite tankim slojem otopljenog maslaca, nanesite nadjev po cijelom tijestu i zamotajte u dugačku savijaču/poviticu. Premjestite u kalup za kuglof kojeg ste ranije premazali maslacem i posuli brašnom, pokrijte i ostavite 20-30 minuta.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 - 80 minuta na 160°C.
- Pečenu poviticu pažljivo izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Zaista super izgleda u preseku, vredi ga napraviti.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
Izbrišivrlo lepo i hvala, podseca mi na kolac iz Slovenije koji se zove potica ali ne znam da li je isto. Samo nije mi jasno zasto stavi se mleko i belance u fil a ne dodaje se i brasno, jel zbog toga da su orasi tako mleveni a koriste se umesto brasna? jel treba da su tako mleveni kao prah ili krupnije mleveni? nadam se d ane kasni odgovor... Hvala.
OdgovoriIzbrišiOrahe sameljem potpuno, ali tko voli može manji dio oraha nasjckati. Orasi se "pofure" vrućim mlijekom, to bude poput paste, jabuke nadjevu daju sočnost a snijeg od bjelanjaka razabranost.
Izbrišihvala puno. sta znaci razabranost, nisam nasla rec u recnicima
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
Izbrišitastatura me zeza..rastresitost ili prozracnost
IzbrišiEvo, Vesna je odgovorila :) - prozračnost.
IzbrišiVesna, hvala :) ;)
hvala na odgovorima
OdgovoriIzbriši