Koliko puta ste čuli, odnosno i sami pomislili „OK, još samo danas ću ovako, ali od sutra….“ ?
O ponedjeljcima i raznim dijetama ne moram puno pisati, svi sve znamo i gotovo svi smo bar jednom bili u tom filmu.
No, vrijeme je da zavrtimo neki novi, zdravi film.
Loše navike koje se steknu još u djetinjstvu, doći će na naplatu prije ili kasnije.
Poznato je kako djeca stvaraju navike kopirajući ponašanje svojih roditelja, zato budimo dobar primjer svojoj djeci.
Znam da je to lakše reći, napisati ili o tome ćaskati uz kavu nego dosljedno provoditi, jer nakon napornog dana na poslu
često i sami idemo linijom manjeg otpora pa se vrtimo u krug s pripremom stalno istih jela.
Osim toga, klinci nisu uvijek baš suradljivi, uvrnut će nosom na sve što je zeleno i svježe, bez da trepnu.
Većina ih od povrća uvažava gotovo isključivo krumpir, po mogućnosti prženi i to je uglavnom to.
Dodamo li ovome još činjenicu da klinci danas provode sate i sate pred ekranima, da umjesto na igralištima
i druženju s vršnjacima, radije sjede ispred TVa, kompa, ili uz mobitel, problem dobiva novu dimenziju.
Ipak, mi smo tu da im ponudimo više i bolje, da njihova svakodnevica bude kvalitetnija,
da oni budu aktivniji, a njihovi obroci raznovrsniji, zdraviji ali i oku privlačniji.
I tu dolazimo do vrijednog projekta “Vrtim Zdravi Film” u kojem Nestlé već 7 godina
educira učenike osnovnih škola o važnosti pravilne prehrane i potiče ih na bavljenje fizičkim aktivnostima.
U ovom projektu posebna pažnja posvećena je učenicima 7. razreda jer je to razdoblje u kojem
djeca formiraju navike koje ih kasnije prate kroz život.
Kao društvo ali i kao pojedinci, svi imamo zadaću pobrinuti se da naša djeca
steknu zdrave navike, tako ćete na blogu i na mom YouTube kanalu, kao dio programa
"Vrtim Zdravi Film", imati priliku pratiti objave zdravih recepata za školarce.
PROLJETNA PILETINA S POVRĆEM
(za 4 osobe)
350 g pilećih prsa (file)4 mlada luka
2 češnja šešnjaka
1 glavica brokule
1 šalica graška
2 žlice soja umaka
sok 1 limete
sol
papar
sezamovo i suncokretovo ulje
peršinov list
1 šalica integralne riže
Za salatu:
150 g mladog špinata (baby)1 vezica rotkvica
sezamovo ulje
sol
limunov sok
Priprema:
1. Integralnu rižu skuhati u posoljenoj vodi prateći upute na ambalaži (kuhati oko 15-20 min).
1. Integralnu rižu skuhati u posoljenoj vodi prateći upute na ambalaži (kuhati oko 15-20 min).
2. Pileća prsa narezati na kockice veličine zalogaja.
Mladi luk očistiti i narezati, češnjak sitno nasjeckati, brokulu očistiti i narezati na manje komade.
3. Na zagrijanu tavu dodati sezamovo ulje te na vruće ulje dodati pola pripremljene piletine
i pržiti na jakoj vatri 2-3 minute, dok ne dobije boju sa svih strana.
Posoliti i popapriti, još kratko pržiti pa maknuti s vatre, odložiti na tanjur i ponoviti s preostalom piletinom.
Tavu u kojoj se pripremala piletina vratiti na vatru, dodati malo ulja i popržiti luk, dodati češnjak pa zatim brokulu i grašak.
Uz stalno miješanje pržiti dok povrće malo ne omekša, dodati malo vode te još kratko pirjati.
U tavu vratiti i piletinu, dodati soja umak i sok limete i sve skupa još kratko miješati na umjerenoj vatri.
Na kraju dodati malo nasjeckanog peršinovog lista, po želji još začiniti i maknuti s vatre.
Poslužiti s kuhanom integralnom rižom i salatom od baby špinata s rotkvicama.
Savjet: U ovo jelo možete dodati i drugo sezonsko povrće, odličan izbor bile bi paprike i tikvice.
Nema komentara:
Objavi komentar