U prošlom postu
upoznala sam vas ukratko s projektom
“Vrtim Zdravi Film” kojem je cilj educirati školarce o važnosti zdrave prehrane kao
i potaknuti ih na više fizičke aktivnosti.
Moja uloga u
ovom projektu je da kreiram i pripremam zdrave obroke, objavljujem recepte na
svojim društvenim mrežama i na taj način barem malo olakšam roditeljima
svakodnevnu brigu oko pripremanja hrane za njihove klince.
Možda nemamo
uvijek dovoljno vremena za sve ono
što bismo mi htjeli skuhati ili ono što žele naša djeca, ali često su
jednostvna jela koja se brzo pripremaju jednako dobra i ukusna, vjerujem da se
slažete.
Da bismo
jeli bolje i zdravije, možemo uvesti neke male ali značajne promjene – npr.
umjesto bijele riže birajmo integralnu, sokove i gazirana pića zamijenimo
vodom, manje šećera a više voća i tako bismo mogli nabrajati... ;) u tom smjeru
idu i recepti koje ću s vama dijeliti.
Danas je na
redu jedan takav.
Glavna namirnica
je losos koji obiluje visokovrijednim bjelančevinama, fosforom, vitaminima
B-kompleksa i bogat je omega 3 masnim kiselinama.
Uz losos, tu su šparoge koje
su bogate mineralnim tvarima i vitaminima, imaju snažna antiupalna svojstva,
smanjuju kolesterol a jačaju krvne žile i kosti.
Salatu sam pripremila od
bulgur pšenice koja je bogata vlaknima, kalijem i B vitaminom, a siromašna
mastima i kalorijama pa je svakako dobar izbor i kao prilog ali i u salati.
LOSOS U
DOBROM DRUŠTVU
- 4 kom lososa (file)
- 1 limun
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice sitno nasjeckanog lista peršina
- šaka sitno nasjeckanih ili grubo mljevenih badema
- sol
- papar
- 400 g šparoga
Salata od
bulgura
- 200 g bulgura
- 3 mlada luka
- 1 svježi krastavac
- 5 mini rajčica
- 1 vezica peršinovog lista
- šaka listova mente
- 1 limun
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Bulgur
preliti vodom, posoliti i kuhati 10 minuta, maknuti s vatre, poklopiti i
ostaviti da upije vodu i ohladi se. U ohlađeni bulgur dodati narezani luk,
krastavac narezan na kockice, sitno narezane rajčice, nasjeckane listove
peršina i mente. Posoliti, popapriti, preliti limunovim sokom, dodati malo
maslinovog ulja te promiješati.
Češnjak i
peršinov list očistiti i sitno nasjeckati, dodati usitnjene bademe, preliti s 3
- 4 žlice maslinovog ulja i promiješati.
Losos
posoliti, popapriti i složiti u lim za pečenje. Na svaki komad lososa nanijeti
malo pripremljenog preljeva i tanku šnitu limuna. Blanširane šparoge nakapati uljem,
posoliti i dodati u lim s ribom. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15
minuta na 200°C.
Pečeni losos
poslužiti sa šparogama i salatom od bulgura.
Nema komentara:
Objavi komentar