ponedjeljak, 4. lipnja 2018.

LOSOS U DOBROM DRUŠTVU - za projekt Vrtim Zdravi Film u suradnji s Nestlé



 


U prošlom postu upoznala sam vas ukratko  s projektom “Vrtim Zdravi Film” kojem je cilj educirati školarce o važnosti zdrave prehrane kao i potaknuti ih na više fizičke aktivnosti.

Moja uloga u ovom projektu je da kreiram i pripremam zdrave obroke, objavljujem recepte na svojim društvenim mrežama i na taj način barem malo olakšam roditeljima svakodnevnu brigu oko pripremanja hrane za njihove klince.

Možda nemamo uvijek dovoljno vremena  za sve ono što bismo mi htjeli skuhati ili ono što žele naša djeca, ali često su jednostvna jela koja se brzo pripremaju jednako dobra i ukusna, vjerujem da se slažete.

Da bismo jeli bolje i zdravije, možemo uvesti neke male ali značajne promjene – npr. umjesto bijele riže birajmo integralnu, sokove i gazirana pića zamijenimo vodom, manje šećera a više voća i tako bismo mogli nabrajati... ;) u tom smjeru idu i recepti koje ću s vama dijeliti.

Danas je na redu jedan takav.






Glavna namirnica je losos koji obiluje visokovrijednim bjelančevinama, fosforom, vitaminima B-kompleksa i bogat je omega 3 masnim kiselinama. 
Uz losos, tu su šparoge koje su bogate mineralnim tvarima i vitaminima, imaju snažna antiupalna svojstva, smanjuju kolesterol a jačaju krvne žile i kosti. 
Salatu sam pripremila od bulgur pšenice koja je bogata vlaknima, kalijem i B vitaminom, a siromašna mastima i kalorijama pa je svakako dobar izbor i kao prilog ali i u salati.



LOSOS U DOBROM DRUŠTVU
  • 4 kom lososa (file)
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice sitno nasjeckanog lista peršina
  • šaka sitno nasjeckanih ili grubo mljevenih badema
  • sol
  • papar
  • 400 g šparoga


Salata od bulgura
  • 200 g bulgura
  • 3 mlada luka
  • 1 svježi krastavac
  • 5 mini rajčica
  • 1 vezica peršinovog lista
  • šaka listova mente
  • 1 limun
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Bulgur preliti vodom, posoliti i kuhati 10 minuta, maknuti s vatre, poklopiti i ostaviti da upije vodu i ohladi se. U ohlađeni bulgur dodati narezani luk, krastavac narezan na kockice, sitno narezane rajčice, nasjeckane listove peršina i mente. Posoliti, popapriti, preliti limunovim sokom, dodati malo maslinovog ulja te promiješati.

Češnjak i peršinov list očistiti i sitno nasjeckati, dodati usitnjene bademe, preliti s 3 - 4 žlice maslinovog ulja i promiješati.
Losos posoliti, popapriti i složiti u lim za pečenje. Na svaki komad lososa nanijeti malo pripremljenog preljeva i tanku šnitu limuna. Blanširane šparoge nakapati uljem, posoliti i dodati u lim s ribom. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15 minuta na 200°C.

Pečeni losos poslužiti sa šparogama i salatom od bulgura.





Nema komentara:

Objavi komentar