Treće jelo u našem jesenskom serijalu #vrtimzdravifilm je minestrone.
Ova bogata, moćna
juha sadrži puno raznog povrća, no tu su još grah i integralna tjestenina a
dodatno sam je pojačala malenim mesnim okruglicama i tako zaokružila potpuni
obrok pripremljen u jednom loncu.
Ovakva jela su
savršena za iskoristiti namirnice koje nam stoje u hladnjaku, jer dovoljno je
staviti od svega po malo i rezultat će biti odličan, svaka će namirnica dati
svoj doprinos i obogatiti tanjur divnim okusima i mirisima.
Osim toga, nije
li zgodno u ovom obilju boja i tekstura zakamuflirati i nešto od povrća što
inače, kao samostalno jelo ili prilog ne bi imalo prolaz? ;)
Kelj možda nije
djeci najomiljenija namirnica ali je iznimno zdrav i zato ga trebamo koristiti
češće, posebno jer je to jedna od zaista lako dostupnih namirnica.
Napomenut ću još
samo da kelj obiluje vitaminima, niskokaloričan je i bogat vlaknima, sadrži
više kalcija od mlijeka, bogat je Omega-3 masnim kiselinama i prirodni je antioksidans,
poboljšava probavu, pomaže kod alergija, štiti vid te jača kosti i imunitet.
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- ¼ glavice korijena celera
- 2 krumpira
- 1 veći batat
- 2 tikvice
- 250 g kuhanog bijelog graha
- 1 lovorov list
- ¼ glavice kelja
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- 2 dl pasirane rajčice
- 80 g sitne tjestenine
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- sol
- papar
za okruglice:
- 200 g mljevene junetine
- 1 jaje
- 3 žlice zobenih pahuljica
- malo soli
Priprema:
U zdjelu stavite mljeveno meso, sol, jaje i zobene pahuljice, pa sve dobro promiješajte i ostavite barem 20 minuta, da se smjesa stegne.
Možete stavite i u hladnjak. Ako smjesa
nakon stajanja bude jako mekana, dodajte još zobenih pahuljica, a bude li tvrda
dodajte malo vode. Od ove smjese vlažnim rukama oblikujte male okruglice, veličine trešnje.
Povrće očistite i
operite.
Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, tikvicu na manje
komade, celer, krumpir i batat na kockice a kelj na trakice.
U loncu zagrijte
ulje, dodajte luk i kratko pržite uz povremeno miješanje. Kad luk omekša i
postane staklast, dodajte nasjeckani ili protisnuti češnjak zatim mrkvu, celer,
krumpir, batat i lovorov list i pirjate 10 minuta.
Dodajte temeljac
i pasiranu rajčicu, posolite i popaprite. Kada juha prokuha dodajte mesne
okruglice i kuhajte još 20 minuta pa dodajte tikvice, grah, tjesteninu i kelj.
Kuhajte još kratko, pazeći da se tjestenina i povrće ne prekuhaju.
Na kraju
dodajte sitno nasjeckani peršinov list i po potrebi još začinite.
Nema komentara:
Objavi komentar