subota, 23. veljače 2019.

Bonet - čokoladni kolač iz Pijemonta




Za bonet sam prvi put čula tek nedavno, i to gledajući jednu od epizoda Jamievog serijala Jamie cooks Italy :) 

Serija je divna na više razina, slavi hranu, obitelj, tradiciju i neke već pomalo zaboravljene običaje.
Jamie i Gennaro putuju Italijom i predstavljaju nam tradicionalnu regionalnu kuhinju, namirnice i običaje lokalnog stanovništva. Osim nekih već svima poznatih klasika, imamo priliku upoznati se i s nešto manje razvikanim jelima koja pred kamerama, u autentičnom okruženju, pripremaju none koje su već debelo ušle u deveto desetljeće života.
I sve to uz puno emocija i smijeha. 
Teško da se bar na trenutak nećete vratiti i u vlastito djetinjstvo i sjetiti se nekih jela koja su pravile vaše mame i bake :)




Bonet je tradicionalni kolač regije Pijemont, sličan je našoj rožati, jer radi se o zapravo o pečenoj kremi s karamelom.
I opet me oduševila ta divna jednostavnost, i u sastojcima i u pripremi, toliko da sam ga odmah išla i sama napraviti.

Po originalnom receptu u bonet idu samo amaretto keksi a ja sam ih pomiješala s petit beurre keksima.

U jednoj posudi napravi se karamel, u drugoj se pomiješaju svi drugi sastojci, sve se izlije u kalup, stavi u dublji lim i peče u banja mariji (vodenoj kupelji). 
Eto. 

Kekse možete samljeti a možete ih samo grubo usitniti, oni se zadrže na površini i kasnije, kada se gotov kolač preokrene, keksi ostanu dolje, kao podloga za kremu :)






Sastojci:


  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 50 g kakaa
  • prstohvat soli
  • 500 ml mlijeka
  • 50 ml ruma
  • 100 g zdrobljenih ili mljevenih amaretto i petit beurre keksa


za karamel:

  • 100 g šećera


Priprema:

  1. U manji lončić debljeg dna stavite šećer i na umjerenoj vatri otopite ga dok ne primi zlatno-smeđu boju. Izlijte odmah u duguljasti kalup.
  2. U zdjeli pjenjačom miješajte jaja i šećer, dodajte kakao i prstohvat soli, nastavite miješati pa zatim dodajte mlijeko i rum. Na kraju umiješajte zgnječene amaretto kekse (možete ih samo grubo zdrobiti u ruci ili u kuhinjskoj krpi) i mljevene petit beurre kekse. Promiješajte i sve ulijte u kalup s karamelom.
  3. Kalup stavite u dublji lim za pečenje, u lim ulijte vruću vodu do trećine visine kalupa, sve skupa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 60 minuta na 170-180°C.
  4. Pečeni bonet ohladite na sobnoj temperaturi a zatim stavite u hladnjak na par sati, ili još bolje preko noći.
  5. Ohlađeni bonet pažljivo preokrenite na tanjur za serviranje, dekorirajte keksima i po želji poslužite s malo tučenog vrhnja.











Broj komentara: 7:

  1. Preukusno deluje! Slike su izuzetno lepe!

    OdgovoriIzbriši
  2. odmah mi je privukao paznju, prekrasan . Nesto mi nije jasno # ovdje su dva tamna sloja i sredisnji svijeli, o tome nema pomena u receptu .

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj i ja sam bila oduševljena emisijom. Bila sam u stanju ubaciti par stvari u auto i zapićit za Italiju!

    OdgovoriIzbriši
  4. I mene zanima ovo što i kolegu Anonimnog - kako se dobije ovaj svetli sloj unutra?

    OdgovoriIzbriši
  5. This blog was... how do you say it? Relevant!!

    Finally I have found something which helped me. Many
    thanks!

    OdgovoriIzbriši
  6. Excellent post however , I was wanting to know if you could
    write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further.
    Bless you!

    OdgovoriIzbriši