Na manje od 2 sata vožnje od Zagreba nalazi se Lendava, pitoreskni slovenski gradić koji je poznat kao prijestolnica bograča - neodoljivog, slasnog gulaša.
U Lendavi se već dva desetljeća održava najveće natjecanje u kuhanju bograča u Sloveniji. Na Bogračfestu sudjeluje mnoštvo ekpia i svi se bore za majstorsku titulu.
Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo i gušt posjetiti ovogodišnji Bogračfest koji se održava pod okriljem Festivala Vinarium, uživati u veseloj atmosferi, ali i u zanosnim mirisima i okusima ;)
Zanimljivo je spomenuti da je Lendava upisana u Guinnessovu knjigu rekorda u kuhanju najveće količine bograča - čak 1.801 kilogram!
Ove godine na Bogračfestu natjecale su se čak 63 ekipe, a pobjednički bograč skuhala je ekipa Filc, mi smo u njemu uživali u gostilni Kančal, dok je najljepše uređen natjecateljski prostor imala je ekipa za kulturu mađarskih narodnosti.
Inače, Lendava je mjesto raznovrsne gastronomske ponude domaćih žestokih pića, kao i vina. U ovom multikulturalnom dragulju nalaze se jedinstveni
muzeji, prava pravcata mumija te mnoštvo zanimljivih outdoor aktivnosti koje možete spojiti s relaksacijom u jedinstvenoj parafinskoj termalnoj vodi.
Najistočnije slovensko brdo uzdiže se iznad grada Lendave i blista u zelenilu i suncu. To je najmanja a ipak najtipičnija slovenska vinorodna regija i ujedno najveće koncentrirano vinorodno područje u Sloveniji. Zbog povoljnih prirodnih uvjeta vinova loza se u Lendavskim Goricama počela saditi vrlo rano; ovdašnji vinogradari posebno su poznati po proizvodnji rizlinga.
Lendavski toranj, kojeg nazivaju i pomurskim Eiffelovim tornjem, turistička je atrakcija Lendave i šire okolice koja poziva na razgledavanje krajolika četiri države: Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Austrije.
Za one željne adrenalinskih izazova, tu je zipline Vinarium koji je jedan od dva takva u Sloveniji s dvije paralelne čelične sajle. Na najbržoj točki dvije sajle omogućit će vam spuštanje između 50 i 60 kilometara na sat. Visinska razlika između gornje i donje postaje je 40 metara. Spust je dug 500 metara.
Nakon uživanja u divnom pogledu, za sve željne finih zalogaja, u kućicama uz Vinarium tu su prefini topli langoši, gibanice, kurtoskalacsi, kao i odlični suhomesnati proizvodi :)
Naravno, dijelim s vama i recept :)
BOGRAČ
10 osoba:
• 70 dag junećeg buta ili lopatice
• 70 dag divljači (srna, jelen)
• 70 dag svinjske lopatice
• 1,5 do 2 kg luka
• 5 dag češnjaka
• 10 dag svinjske masti
• 5 dag mljevene crvene paprike
• 50 dag svježe paprike (zelene i crvene)
• 1,5 kg krumpira
• 4 dl suhog bijelog vina
• sol, papar u zrnu i mljevena paprika, lovorov list, ljuta mađarica ili ljuti feferon
Postupak pripreme:
Na masnoći popržite sitno nasjeckani luk da postakli, dodajte češnjak da zamiriše i na veće komade
narezano meso divljači (3-4 dag po komadu), još malo popržite i prodinastajte. Kad ispari sok,
pospite mljevenu crvenu papriku, malo je popržite i podlijte vodom. Pirjajte dok divljač ne omekša
do pola. Zatim dodajte junetinu narezanu na komadiće, a nakon nekog vremena svinjsku lopaticu i
svježu papriku narezanu na sitne kockice. Posolite, dodajte papar u zrnu i list lovora. Kad je meso već
na tri četvrtine pečeno, na meso posložite krumpir narezan na sitne komadiće. Dodajte toliko vode
da prekrije krumpir. Posudu poklopite, polako pirjajte i nemojte često miješati jelo jer krumpir mora
ostati u cijelim komadima. Kuhajte polako u kotliću dok ne omekša. Pred kraj bograč zalijte vinom i
kuhajte dok alkohol ne ispari. Bograč se servira izravno iz kotlića u dubokim zemljanim zdjelama.
Posebno je ukusno kada se posluži uz domaće perece (pereci su vrsta mađarske mješavine između
pereca i žemlje od jednostavnog dizanog tijesta). Dignuto tijesto podijelite na komade, a zatim svaki
komad zarolajte u dugačak, tanki valjak. Kiflice prepoloviti i po dvije ispletite u obruč. Tijesto
premažite jajetom i ispecite u pećnici ili još bolje u krušnoj peći.
Nema komentara:
Objavi komentar