Nedavno sam provela 4 nezaboravna dana u
Salzburgu.
Trebam li reći da sam se momentalno zaljubila u Mozartov grad, njegovu
arhitekturu, povijesnu staru jezgru, šarm kojim zrači, ritam kojim živi.
Ovaj barokni dragulj, dvorac od soli, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, četvrti je po veličini grad u Austriji a smješten je uz samu granicu s Njemačkom.
Zadivljuje činjenica da se silan trud i pažnja
ulažu u očuvanje povijesne jezgre i starih zdanja, čista i uredna pročelja
kuća, ali i u održavanje nekih malih i šarmantnih svjedoka prošlih vremena
poput metalnih znakova sa simbolima koji ukazuju na to da se na toj lokaciji
nalazi npr. hotel ili trgovina odjećom, obućar ili mjesto za popravak kišobrana.
No, nije Salzburg samo grad baroka, kulture i
glazbe, on je i austrijska prijestolnica piva!
Posjetili smo pivovaru Stiegl koja je osnovana
iste godine kada je otkrivena Amerika, 1492. Razgledavanje započinje sjajnim
filmom koji nas vodi kroz cijeli proces proizvodnje piva, dinamično, edukativno,
zanimljivo i atraktivno! Nakon filma obišli smo muzej piva a zatim, naravno i
kušali njihovo odlično pivo uz tradicionalne pivske perece.
Rudnici soli oko Salzburga odigrali su značajnu
ulogu u razvoju grada, pružili materijalnu sigurnost i bogatstvo, a sol je
zaslužna i za samo ime grada – Salzburg u doslovnom prijevodu znači dvorac od
soli.
Rudnici soli danas su turistička atrakcija i za odrasle i za djecu. No, osim zabavnog aspekta to je i edukativno putovanje kroz povijest rudarenja i vađenja soli. Očekuje vas vožnja u vlakićem duboko u planinu, spuštanje u utrobu zemlje na „toboganu“, vožnja podzemnim jezerom uz atraktivne prizore života rudara i stanovništva kroz povijest. U jednom trenutku pod zemljom prelazi se i državna granica, tako da ćete se na kratko naći i u Njemačkoj ;) Nakon obilaska rudnika, posjetili smo gradić Hallein i prošetali njegovim šarmantnim ulicama koje su tog nedjeljnog popodneva bile tihe i prazne. Lokalci, kako nam je rekla naša domaćica, ne propuštaju priliku iskoristiti vikend i sunčan dan za odlazak izvan grada, najčešće na okolna skijališta.
Obzirom da se ulaznice za sve ove atrakcije naplaćuju, a moja je preporuka da si uzmete Salzburg card kojim ćete ostvariti popuste na ulaznice i razna događanja a i brz brige se koristiti javnim prijevozom. Cijena kartice za tri dana iznosi 40 €, odnosno u sezoni 45 €, a jednodnevna 35, odnosno 39 €.
Pravo mjesto za kušanje i kupovinu Mozart kuglica je slastičarnica Fürst!
Recept za neodoljive kuglice u Mozartovu čast
osmislio je austrijski slastičar Paul Fürst davne 1890. godine a njegovi
potomci i danas ih pripremaju po originalnoj, tradicionalnoj recepturi.
Da, originalne jesu skuplje ali su i bolje! ;)
O hrani.
Tradicionalna austrijska kuhinja zaslužuje
cijeli jedan zaseban tekst (možda se jednom i upustim u taj izazov ;) ).
Ukratko, radi se o tipičnoj srednjoeuropskoj
kuhinji, odličnoj kombinaciji raznih utjecaja susjednih zemalja.
Za nas kontinentalce, ovo su poznati okusi i mirisi uz koje smo odrastali. Kao da smo na trenutak opet u bakinoj kuhinji i sve je tako ukusno, toplo i utješno. :)
Nezaobilazan je i bečki odrezak, tradicionalno
teleći ali i svinjski i pileći, savršene, divno zlaćane boje.
Ja uvijek rado biram Tafelspitz, kuhanu govedinu s pečenim ili restanim krumpirima, umakom od hrena i kremastim špinatom.
Naravno knedle se poslužuju i kao prilog i kao samostalno jelo - mogu biti od kruha, sira, mesne, od špinata.... a sve odlične!
U zimskoj sezoni tu su i kobasice s kiselim kupusom i popečcima, odlične slatkovodne ribe i neodoljivi gulaši u varijanti sa špeclama ili knedlama od kruha, uz obilne salate.
Zanimljivo, kad naručite miješanu salatu,
dobit ćete poprilično veliku zdjelicu sezonske zimske salate, zelene, rikule,
luka, matovilca, ali ispod svega toga čeka vas iznenađenje – kuhani krumpir! Ovakve salate mogu biti gotovo samostalni obroci.
Kao kontra osvježavajućoj, laganoj salati tu
je Pongauer Kas`nocken, odnosno Käsknöpfle ili Kasnocken – zapravo isto jelo
koje ima različite nazive ovisno o pokrajini, okusom se također malo razlikuju
no u konačnici to su špecle sa alpskim sirom i prženim lukom, divno kremasto
jelo koje snažnim okusom ali i teksturom baš paše nakon duge šetnje za
hladnijih dana. Jako, jako dobro i zbilja jako zasitno ;)
Kada su deserti u pitanju, tu je svima omiljeni klasik, sjajna štrudla od jabuka ali i još jedan podsjetnik na djetinjstvo – Kaiserschmarrn, carski drobljenac s džemom od šljiva i knedle od sira koje se isto poslužuju uz džem. Za one koji nisu za iznenađenja dobar izbor su svakako palačinke s pekmezom ili čokoladom i šlagom. Naravno, ništa bez komada dobre torte – uvijek dobar izbor je Mozartica, Esterhazy (auu, ono savršenstvo u Fürstu!), kao i Sacher torta :).
Kad ste u Salzburgu, morate kušati Salzburger Nockerln! Prozračne, pjenaste salzburške noklice, njihov su proslavljeni souffle koji je čak i opjevan u opereti „Sezona u Salzburgu“.
Tradicionalno, souffle se sastoji od tri
velika žličnjaka koji simboliziraju planine u okolici Salzburga – Gaisberg,
Mönchsberg i Kapuzinerberg.
Sastojci su jednostavni ali priprema izazovna
;)
Što se restorana tiče, za uživanje u okusima i mirisima tradicionalne austrijske kuhinje moja peporuka su restorani: Elefant koji se nalazi unutar starog grada i Pitter Keller u novom dijelu grada, a u predgrađu odlično smo jeli u restoranu Kuglhof. Idealno mjesto za ručak na tvrđavi je Festung, restoran s predivnim pogledom na Bavarsku.
Salzburške žličnjake svakako isprobajte u divnom modernom restoranu M32 (moj favorit! ) koji se
nalazi kod muzeja moderne, s njegove terase pruža se najčarobniji panoramski
pogled na Salzburg.
I za kraj ovog mog ne baš kratkog izvještaja, spomenula bih jednu šarmantnu zanimljivost - vikendom na trgu u centru grada možete posjetiti malu zelenu tržnicu i kupiti svježe perece, cvijeće, sezonsko povrće ali i svježu ribu, meso i lokalne sireve. Ono što je zanimljivo, sva prodajna mjesta su "na kotačima", tako da krajem dana trgovci zatvaraju te praktične pultove i odlaze skupa sa svojim pokretnim dućanima, da bi se vratili opet na isto mjesto sljedećeg tržnog dana :)
Mene je grad očarao, vjerujem da sam vam uspjela prenijeti bar dio svojih dojmova. Ja ću ga sigurno opet posjetiti a vama preporučam isto, odvojite si neki produženi vikend i doživite Salzburg možda već za uskršnje blagdane.
Nema komentara:
Objavi komentar