subota, 4. veljače 2023.

ŠVEDSKA KARDAMOM PECIVA

 



Ovo su fina švedska peciva s kardamomom, Kardemummabullar, nešto predobro! 

Izvana lagano zahrskana, iznutra divno mekana i sočna, tope se u ustima😍

Ako niste do sada probali ili pravili, obavezno sad probajte! Zima je pravo vrijeme za ovakve divotice ;)

Znači, kardamom me oduševio prije nekoliko godina kad se pojavio u našim dućanima i jedno vikeme sam ga stavljala u sve i svašta, jer i može se dodavati i u slatka i u slana jela. Aromatičan je i jak, daje jelima jednu divnu, toplu ali svježu notu.

Skandinavci ga često koriste u slasticama, a ova su peciva tamo omiljena kao i cimet rolice.

Osim što su ukusna, izgledaju lijepo zbog specifičnog načina oblikovanja, upravo  zbog toga su i neodoljivo ukusna jer tijekom pečenja izvana dolazi do fine karamelizacije a iznutra ostaju mekana.


OK, već ste shvatili da obožavam ove švedske divotice ;)
Šveđani imaju baš odlična peciva i dosta koriste kardamom, cimet pa i marcipan.
Ova su peciva idealna za njihovu famoznu fiku. 
Fika je vrijeme za predah, za ugoditi si uz šalicu kave (ili čaja, mada su oni baš veliki kavopije) i neko fino pecivo, u društvu ili solo. Onako, mali reset usred dana, vrijeme za uživanje u malim stvarima :) 

Fika je super!




Tijesto:

  • 550 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 70g šećera
  • 1-2 žličice sjemenki kardamoma
  • 1 jaje
  • 270 ml toplog mlijeka
  • 10g suhog kvasca
  • 70 g maslaca sobne temperature

 

Nadjev:

  • 70g smeđeg šećera
  • 3 žličice usitnjenih sjemenki kardamoma
  • 1 žličica mlj cimeta
  • 70 g maslaca, sobne temp

 

Priprema:

  1. Sjemenke kardamoma usitnite u mužaru.
  2. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite da se digne.
  3. Sve sastojke za tijesto osim maslaca stavite u zdjelu, dodajte propremljeni kvasac i miksajte nastavkom za tijesto, na niskoj brzini, barem 5 minuta, da se tijesto oblikuje u kuglu i odvaja od zdjele. 
  4. Sada pojačajte brzinu miksera i postupno dodajte maslac pa nastavite milsati još 10 min.
  5. Tijesto još lagano ručno kratko mijesite (ovo nije obaveza, više gušt ;) zatim stavite u zdjelu oremazanu s malu ulja i pokriveno pustite da se diže oko 1,5 sat.
  6. Sastojke za nadjev kratko mikserom miješajte dok smjesa ne postane kremasta.
  7. Tijesto razvaljajte, 2/3 premažite nadjevom pa preklopite tijesto kao u videu. Izrežite ga na 12 trakica širine oko 3 cm. Svaku trakicu sada zarežite tako da dobijete dva kraka koja su na vrhu spojena. Lagano trakice zarolajte, isprepletite pa oblikujte peciva kao u videu. 
  8. Složite po 6 peciva u svaki lim i pustite da se pokriveno diže 30 min.
  9. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 12-15 minuta na 190^ C
  10. Pečena peciva premažite sirupom. 
Sirup: U malo vode prokuhajte šećer, med, malo kardamoma i narančine korice.Kada se šećer otopi maknite s vatre i dodajte žličicu paste od vanilije. 


IG Reel:

Ovdje možete vidjeti - VIDEO RECEPT


Još par riječi...

Ovakav tip tijesta koristi se i za cimet rolice, ja sam koristila potpuno isto. Slobodno povećajte količinu maslaca i šećera u nadjevu (npr. 90-100g), meni je ovaj omjer odličan, posebno jer na kraju peciva premazujemo sirupom. Inače, ovakav sirup nije baš najuobičajeniji dio recepta, ali meni savršeno zaokružuje priču 👌Okej, jesu malo ljepljiva, ali su baš sjajna. Al doslovno! 😂

I još nešto, nemojte se opterećivati oblikovanjem, ne moraju biti savršena, ne moraju biti baš jednaka, i opet će biti prefina! Znači, samo opušteno :)

Dobila sam puno upita u vezi kardamoma. Nije dostupan baš u svakom dućanu ali možete ga kupiti u trgovinama zdrave hrane i onima koje drže začine. 

Uvijek biram kardamom u sjemenkama, bolji je i dugotrajniji od onog već mljevenog. Lagano se očisti i usitni u mužaru :)

Količinu si prilagodite, ja ga baš jako volim i ponekad nemam mjere 😇

I to je to. :)


.

2 komentara: