srijeda, 4. svibnja 2011.

Vigorova čokotorta :))





Ovo je omiljena torta mog sina, on joj je dao i ime,  a nastala je ovog Božića, u gluho doba noći, kao rezultat mog popriličnog umora i posljedičnog nedostatka koncentracije, pa sam u nekoliko navrata slučajno napravila par preinaka originalnog recepta .
I postala naš slatki hit! LOL
Pravila sam je i za njegov 13. rođendan kojeg smo proslavili prošlu nedjelju.
Naravno, nije nas obišao ni prvomajski roštilj. Ipak, senzacija su bili ovi ukrasi od čokolade koje su klinci brzinom svjetlosti poskidali s torte, tako da ni jednoj odrasloj osobi nije dospio ni komadić čokoladnih žvrljotina ;)))




 Tijesto:
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 20 dag maslaca
  • 5 jaja
  • 10 dag šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • navrh žličice kardamoma (usitnjenog/tucanog  ili mljevenog)
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Rastopiti čokoladu i maslac u mikrovalnoj ili na pari.
Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg.
Žumanjke i šećer izmiksati da smjesa postane blijeda i pjenasta, lagano dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, kardamom, a zatim i čokoladu s maslacem. Pažljivo promiješati pa smjesi dodati i mlijeko. Na kraju lagano umiješati i pripremljeni snijeg od bjelanjaka.

Kalup za torte promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje pa tijesto uliti u kalup.
Peći 30-40 minuta na 150°C (po potrebi zadnjih desetak minuta povećajte i temperaturu).

Topli biskvit preliti toplom kremom.



Krema:
  • 4 dl vrhnja za šlag
  • 25 dag čokolade za kuhanje
Vrhnje ugrijati pa mu dodati čokoladu nasjeckanu na male komadiće. Miješati na jako laganoj vatri nekoliko minuta, dok se čokolada ne otopi i smjesa sjedini, ali pazeći da smjesa ne ključa.

Tortu ostaviti preko noći u frižideru. Krema će isprva biti dosta tekuća ali tijekom noći će se stegnuti.

Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i omazati šlagom (cijelu ili samo stranice, o tome ovisi i količina šlaga koja će vam trebati).
Ukrasiti čokoladnim žvrljama :lol

Ispis recepta





Za čokoladne ukrase potrebno je otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari, pustiti da se malo ohladi i tek malo stegne, pa uliti u vrećicu za zamrzavanje. Mali komadić jednog ruba/vrha vrećice odrezati pa kroz njega brzim potezima nanositi ukrase na papir za pečenje. Čokolada će hlađenjem opet postati kruta (možete je skupa s papirom staviti na kratko u hladnjak), tada pažljivo odvojite ukrase od papira.





i za kraj, kad je već torta po njegovom izboru, vrtim i njegov omiljeni bend

:))


***
ova tortica je naš hit i često je pravim pa džem još fotki ;)
možete je ukrašavati na razne načine
ovisno o sezoni, prilici i inspiraciji
<3






Broj komentara: 30:

  1. olja, ova je kao po tebi krojena LOL
    šta je torta bez pol kile čokse ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. eh, sad vidim da nisam spomenula u receptu kardamom. naravno da je to samo opcija, torta je odlična i bez njega, i ja sam ga tek nedavno nabavila (i obožavam ga).

    idem to gore dopisati ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme ovo je totalno dekadentno.
    Pošto mi je jutros stigla poveća količina čokolade mislim da bi se ovaj vikend mogla baciti na isprobavanje. Vidjet ćemo kako ću rasporediti vrijeme, nadam se da ću sve stići. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasno, upravo sam "ukrala" tvoj recept i kanim ju napraviti ovaj vikend za 8.rodjendan mom sinu
    dat cu djeci da zvrljaju ove ukrase :)
    hvala na ideji
    tmama

    OdgovoriIzbriši
  5. tmama, čestitam junioru veliki 8.!
    s malom pomagačima sve će biti zabavnije ;))

    OdgovoriIzbriši
  6. evo me:) hvala na cestitkama. napravila sam ju, ali u zadnji cas (prije izljevanja biskvita) sam skuzila da mi je kalup spigan pa sam morala peci cetvrtastom protvanu. onda sam nakon ca 3-4 minute u pecnici skuzila da nisam umijesala bjelanjak, ajmeee, ne pitaj. enivej, izvadila sam ju iz pecnice i umijesala bjelanjak pa vratila, ispalo je solidno. na kraju nisam stavljala slag i nisam to vadila iz protvana pa nismo ni ukrase radili. ali, pomogli su mi oko izlijevanja gornje kreme, ukrasavanja (ahh, to trebas vidjet). no, sve u svemu, jako je fina i svi su ju pohvalili, hvala. tmama

    OdgovoriIzbriši
  7. je li bilo fino? jest!
    jesu li svi pohvalili? jesu!!
    bravo! :))
    neke od najslavnijih slastica nastale su greškom hahaha, bar tako priče kazuju ;))

    OdgovoriIzbriši
  8. Napravila je!!
    Čekamo sutra kako bi je svečano degustirali. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Zaboravila sam nadopisati da je bila odlična. :D

    OdgovoriIzbriši
  10. radit ću je za božić

    OdgovoriIzbriši
  11. liv, baš mi je drago :)

    josipa, ja ću je praviti za božić. vjerojatno ću iskoriistiti i malo nara (šipka) za dekoraciju ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Asking questiоns аre actually fastidious
    thing іf you are nοt unԁеrstanding anything completеlу, but thіs piece of writіng gives
    gooԁ underѕtanding eѵen.
    My website - prweb.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Magnifіcеnt beat ! I would like to aрprentice ωhіlѕt yоu amenԁ your wеb site, how cаn і subscribe
    for a weblog ωebsitе? Τhe account helped mе a apрrοpriate deаl.
    I weгe tiny bit aсquaintеԁ of thiѕ yоur broаԁcaѕt offеreԁ bright transparent concept
    Feel free to surf my blog - http://www.blackalbanyga.com/index.php?option=com_datsogallery&func=detail&catid=9&id=48&Itemid=134

    OdgovoriIzbriši
  14. Мagnificent beat ! I would like to apprеntice whilst
    you amend your ωeb sitе, how can i subsсribe foг a wеblog ωebsite?
    The account hеlpeԁ mе a арpropriate deal.
    І werе tiny bіt acquаinted of thіs your broaԁcast offereԁ
    bright tranѕpаrent concept
    My webpage > http://www.blackalbanyga.com/index.php?option=com_datsogallery&func=detail&catid=9&id=48&Itemid=134

    OdgovoriIzbriši
  15. I ԁon't even know how I ended up here, but I believed this post was once great. I don't understand who you might bе hоwever
    certaіnly you arе going tο a well-κnown blogger if you happеn to
    агеn't already. Cheers!

    My blog Read the Full Report

    OdgovoriIzbriši
  16. Moj sin se zove Vigor ...morace biti isprobana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma daj!? :)) Super! Pa ti si prva osoba za koju znam da nam se djeca isto zovu. Koliko godina ima tvoj Vigor?

      Izbriši
  17. Үou arе so interesting! I don't believe I have read through something like that before. So wonderful to find someone with some original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is one thing that's neeԁed οn
    the intеrnet, sоmeone with sοme originality!


    My ωеblоg - http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    OdgovoriIzbriši
  18. jel mlijeko ide toplo ili hladno?

    OdgovoriIzbriši
  19. Hm, mene je ušokiralo kad je biskvit došao do ruba, skoro i preko ruba okvira za tortu... nije mi baš bilo jasno gdje bih sad trebala uliti još i kremu. produživala sam mu vrijeme pečenja jer je još bio tekući u sredini nakon pola sata. kad se konačno isušio - izvadila sam ga, malo ohladila i prelila toplom kremom. Opet šok! Krema je upala unutra, propala i nestala, ajmee! Vidjet ćemo sutra kako će to izgledati, hahaha. Sad je u frižideru na hlađenju.
    nana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, dužina pečenja ovisi i o pećnici ;)
      Biskvit se tijekom pečenja napuhne ali kad se izvadi iz pećnice splasne i tako bude mjesta i za kremu ;)
      Kako je na kraju ispalo?

      Izbriši
  20. Jeste li sigurni da se pece na samo 150 C pola sata? Meni se stvorila korica koja se napuhala a sredina je ostala gotovo netaknuta, pa sam ju cijelu ispremjesala i jos pekla cca 15 min na 180 i konacno se ispekla 😅 Na kraju je dobro ispala 😜 Meni se cini da bi se trebala peci na vecoj temperaturi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja je pečem ovako, ali već je bilo komentara i na fejsu da je nakon 30 min na 150 biskvit jos tekući. Hvala na komentaru, dopisat cu i gore u recept da se po potrebi pece i duze 😊

      Izbriši
  21. Hvala na odgovoru 😊 Inace, torta je super i za svaku pohvalu 😊 Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da je, uz malo muke, ipak sve ispalo dobro 😊

      Izbriši
  22. Love the site-- extremely user friendly and whole lots
    to see!

    OdgovoriIzbriši