četvrtak, 30. lipnja 2011.

Mali ljetni vjetar




.... ili moja obrada ledenog :nokti



Kada bih birala desert za kojeg sam sigurna da će dobro proći kod najšire i najšarenije ekipe, ovaj bi sigurno bio u najužem krugu. Čak ni oni najkritičniji nikada nisu imali zamjerki.
Lagan i osvježavajuć, osvaja veselim bojama i svježinom voća.

O načinu na koji pečem beze kore sam ranije na blogu već pisala pa dio recepta prenosim i ovdje.
Od ove mjere možete napraviti jednu veliku ili par malih kora.



Za beze:

4 bjelanjka
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
1/2 žlice octa
1/2 žlice oštrog brašna
1 žličica arome vanilije


Pećnicu uključite na 120°C (s ventilacijom).
Na lim stavite papir za pečenje.
Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte prstohvat soli i miksajte par minuta, odnosno dok ne postanu bijeli i čvrsti.
Tada lagano, žlicu po žlicu, dodajte šećer.
Između svakog dodavanja šećera bjelanjke dobro izmiksajte.
Kada ste dodali sav šećer miksajte još par minuta pa dodajte aromu vanilije, bijeli ocat i na kraju brašno.
Smjesu prebacite na pripremljeni lim tako da je razdijelite na 6 podjednakih hrpica. Hrpice pažljivo oblikujte u krugove pazeći da se međusobno ne dodiruju (tijekom pečenja malo će se raširiti).
Stavite u zagrijanu pećnicu, smanjite temperaturu na 100°C i zaboravite na to nekih sat i 20 minuta do sat i pol. 
Za svo vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu!
Nakon sat i dvadeset-trideset minuta pećnicu isključite, vrata pećnice lagano otvorite samo djelomično (da ne izleti odmah sav topli zrak) i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
Dok vam se kore peku vi napravite kremu.





Za slastičarsku kremu:

1/2  l mlijeka
1 mahuna vanilije ili žlica arome vanilije
100 g šećera u prahu
4 žumanjka
50 g gustina
1 žlica maslaca sa sobne temperature



Mlijeko sipajte u posudu s debljim dnom pa stavite na laganu vatru da se polako zagrijava.
Mahunu vanilije prerežite po dužini, izvadite pažljivo sjemenke i dodajte sjemenke mlijeku.
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne poblijedi i postane pjenasta.
Dodajte joj gustin. Sada bi mlijeko već trebalo biti poprilično vruće. Grabilicom za juhu sipnite malo vrućeg mlijeka u smjesu od žumanjaka, promiješajte pa sipajte još jednu mjericu pa opet miješajte. Na taj način žumanjci će se postupno temperirati i neće doći do grudanja kreme odnosno žumanjaka kada ih primješate vrelom mlijeku.
Posudu s mlijekom maknite s vatre pa u vrelo mlijeko sipajte smjesu sa žumanjcima. Brzo miješajte, smjesa će se vrlo brzo zgušnjavati (kao kada kuhate puding). Miješajte brzo da se svi sastojci sjedine a onda vratite na laganu vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, još par minuta.
Maknite s vatre i pustite da se krema hladi ali povremeno promiješajte a možete i poklopiti, kako bi spriječili stvaranje korice na vrhu. U mlaku kremu dodajte maslac, opet dobro promiješajte i pustite da se krema potpuno ohladi.





Izmiksajte šlag.
Ohlađene beze kore namažite ohlađenom kremom a zatim i šlagom pa na vrh ovih malih tortica posložite sezonsko voće (šumske ili obične jagode, razno bobičasto voće).
Ja sam ih ovaj put pravila s malinama, borovnicama i ribizlima :liza
Prefino!


bowie. <3

Broj komentara: 12:

  1. ako nešto volim, onda su to ledeni vjetrovi, pavlove i kolači s beze koricama :) Ovo ti je prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo jednog žestokog neljubitelja beze kora. Ali svejedno ne mogu poreći ljepotu tvojih minijatura.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kolacici su medeni, poput malih Pavlova...mislim da bi se ovaj desertic mogao sasvim lepo uklopiti kao varijacija nase ovomesecne blogerske igrice na temu Pavlove!;)))

    OdgovoriIzbriši
  4. i ja obožavam vjetar, i da, stvarno se svima svidio, pa ga dosta često radim,
    ja imam vrlo sličan recept, s tim da u kremu idu još orasi, bez voća

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelepe i fotke i kolačići, obožavam ovakve kombinacije :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. I divan izbor muzike uz sve to tako savrseno lepo i sigurno ukusno:)

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala, hvala :)


    @wfd: pa zar stvarno postojite, vi neljubitelji bezea? :lol

    @mignonne: a je li dovoljno za sudjelovanje samo poslati ove fotke i recept? imam od ranije i pavlovu s jagodama.
    tek sam nedavno prvi put sudjelovala u AJME....

    OdgovoriIzbriši
  8. Sviđa mi se tvoja obrada Ledenog vjetra, baš nam treba ovih sparnih dana :) Predivne fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve mi se sviđa od fotki ,dobar odabir recepta i sve voće koje ja obožavam a i muzika nije loša ha,ha..

    OdgovoriIzbriši
  10. Osim odličnog recepta, zavodljivih slikica moram se osvrnuti na D.Bowie-a. Jedna od njegovih najboljih stvari po meni...

    OdgovoriIzbriši
  11. Ledeni vjetar obožavam a vjerujem da je ovo još i bolje! :)

    OdgovoriIzbriši