nedjelja, 26. lipnja 2011.

Zabaione s breskvama



Zabaione, zabaglione ili po naši vajnšato ;) još je jedan klasik talijanske kuhinje.
Jednostavna kremica od žumanjaka i šećera, na kojoj je većina nas odrasla, uz kuhanje na pari i dodatak vina postaje fini desert koji se odlično slaže sa raznim sezonskim voćem. Naravno, i s palačinkama LOL

ovi su vam sastojci potrebni za dvije osobe:

  • 2 breskve
  • 2 žlice šećera
  • malo cimeta
  • 2 žlice vode

Breskve ogulite i svaku narežite na 6 kriški, ubacite ih u tavicu, pospite šećerom i stavite na vatru. Kada se šećer otopi dodajte vodu i pospite breskve cimetom pa ih ostavite na vatri još minutu.
Tako pripremljene breskve rasporedite u čaše.


za zabaione:

  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice vode
  • 1 dl slatkog vina (marsala, traminac, porto, muškat...)


U zdjelu za miješanje stavite žumanjke i šećer pa miksajte nekoliko minuta, odnosno dok smjesa posvijetli.
Pripremite drugu posudu pa u nju sipajte vodu (malo manje od pol posude) i stavite na vatru. Kada su žumanjci i šećer dovoljno izrađeni dodajte im vodu i vino pa još kratko promiješajte a onda stavite na posudu s vodom, pazeći da dno zdjele s kremom ne dodiruje vodu.
Polako zagrijavajte, uz stalno snažno miješanje pjenjačom.
Tucite na laganoj vatri (po potrebi i izmičite posudu s vatre) skroz dok ne dobijete vrlo gustu kremu.

Kremu pažljivo sipajte u čaše u koje ste ranije stavili breskve i po želji ukrasite ribanom čokoladom, čokoladnim strugotinama ili listićima svježe mente.





guštajte i vi uz temu iz mog omiljenog filma ;))




Broj komentara: 6:

  1. Zabaglione volim i cetso ga pravim ali eto opet divna ideja za nesto novo.Nisam jos probala sa breskvama:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zabaglione s breskvama - super kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ga nikad probala, ali izgleda jako dobro! Baš imam traminca, a breskve još moram nabaviti pa možda isprobam uskoro! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. šato sam kao klinka obožavala, to mi je tata uvijek radio :) ovo s vinom mi se jako sviđa, pogotovo s breskvama u kombinaciji

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam!! Fantastičan spoj vina i bresaka :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zabaglione s breskvama, divna kombinacija!:)

    OdgovoriIzbriši