utorak, 6. rujna 2011.

Torta della Nonna


Ovaj „bakin kolač“ tradicionalni je toskanski desert, a sastoji se od prhkog tijesta, fine slastičarske kreme i pinjola.
Prvi put sam je pravila prije nekih mjesec dana, kao prijavu za jednu igricu na temu talijanske kuhinje, a taj dan mi je i frendica došla na kavu i čašicu razgovora pa smo se kao usput ozbiljno primile degustiranja :lol morala sam se požuriti s fotkanjem ;)
.....jako fino, dadada


Potrebno je:
za tijesto
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli
  • 120 g putra
  • 100 g štaub šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladnog mlijeka (ili vode)
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Dok se tijesto hladi napravite kremu.
za kremu
  • 1 l mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 80 g gustina
  • 2 žličice ekstrakta vanilije (ili 1 mahuna)
  • korica 1 limuna
  • 2 žlice limončela (ovo je opcija, nije presudno, a po želji možete dodati i malo limunovog soka)
  • žlica putra

  • 100 g pinjola
  • 2 žlice štaub šećera
Zakuhajte mlijeko s naribanom limunovom koricom.
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta, dodajte vaniliju, gustin i malo toplog mlijeka (oko 2 dl) pa sve sipajte u posudu s vrućim mlijekom i kuhajte kremu, uz stalno miješanje, 10ak minuta odnosno dok se dovoljno zgusne. U mlaku kremu umiješajte maslac sa sobne temp.
Ohladite kremu.
Pećnicu uključite na 180°C.
Malo tijesta ostavite sa strane a ostatak razvaljajte između dvije folije pa prebacite u kalup za pečenje i izbockaje tijesto vilicom.
Po tijestu rasporedite ohlađenu kremu, tijesto koje ste ostavili sa strane sada formirajte uz rub kalupa, kao obruč, a po kremi rasporedite pinjole i sve obilno pospite šećerom u prahu.
Pecite oko 40 min.
Ohladite i uživajte.

slika




natalie

Broj komentara: 20:

  1. Jako fino izgleda a obožavam i pinjole.

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala :)
    pinjoli su i meni super, mada kod nas poprilično skupi, al oni joj baš daju "to nešto" :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda krasno. Baš sam znatiželjna kakvog je okusa, jer još nisam jela kolače s pinjolima.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš zanimljiv kolač, te pinjole mora da mu daju skroz novu dimenziju

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravicu sigurno ..volim tako kremasto i znatizeljna sam kako ce to sa pinjolama biti;)

    OdgovoriIzbriši
  6. fala :)

    aaaaaaaa,vilo! pa sto mu đevreka, di si ti?! e, baš si me razveselila :)))

    OdgovoriIzbriši
  7. ;-)) odao te onaj smilic koji turpija nokte, po slici bas i nisam bila ziher!

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala vam :)
    vilo, da smajlić me odao :LOL
    bacila sam ti oko na blog, divan je, baš, baš! a fotke, uh, mrak! i taman kad sam se naumila i ja uključiti s komentarom o Golom Oliveru i tako to...skužim na ni kod tebe ne mogu ostaviti komentar. izbaci me :/
    mislim, događa mi se to na još nekim blogovima, kod k.moljca, tamare, jubi...a valjda ću uskoro riješiti taj problem.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno izgleda, a već na prvi pogleda vidi se i da je jako ukusno. Volim inače ovakve kolačiće i recept bilježim za isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim ovakve kolače s jednostavnim sastojcima, a fenomenalni u konačnici. Ovi pinjoli na kraju... savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ti toskanski recepti su tako fini i lagani. Božanstvena kombinacija, a još i pinjoli! Ovde su pinjoli jako skupi, tako da bi se moglo raditi i sa orasima ili bademima.

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka i Dunja, hvala :))
    Jelena, i ovdje su dosta skupi, mislim da bi bademi u listićima bili skroz ok zamjena ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bake su znale šta valja. Nisam nikada jela kolač s pistacijima, razlog još jedan da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je fantastično, Tanja!!! Malo limuna (ili linončela, još bolje ;), fine kremice i pinjola... Savršen kolač!

    OdgovoriIzbriši
  15. izgleda super
    jel za frizider ili treba bit na sobnoj temperaturi?

    OdgovoriIzbriši