srijeda, 18. siječnja 2012.

Sarma




Sarmu pravim uvijek u velikom loncu, nikada za samo jedan obrok. Zna se da je sarma, kao i vino, najbolja kad malo odstoji ;)

Puno je varijacija na temu, ja se uglavnom držim klasike ali ću ovaj put rižu u nadjevu zamijeniti bulgurom.
Bulgur je kod nas još uvijek relativno nepoznata namirnica, pa za one koji ne znaju, to je zdrobljena, dijelom skuhana i posušena pšenica, puno je zastupljeniji u bliskoistočnoj kuhinji. Kod nas ga možete kupiti u dućanima zdrave hrane ali i u većim supermarketima. Jako je zdrav i ja ga sve češće koristim kao zamjenu za bijelu rižu.

Mi doma obožavamo sarmu, mladunče posebno, ne zna koliko mu je dosta.  Zato se, pliz, nemojte (baš jako) čuditi našoj mjerici :lol


Za 30ak sarmica potrebno je:

  • 1 kg fino mljevenog mesa (ja sam stavila 700 g mljevene junetine i 300 g mljevene svinjetine)
  • 100 g dimljene suhe slanine (narezane na sitne kockice)
  • 3 glavice crvenog luka (oko 200 g)
  • 150 g bulgura (ili riže)
  • 1/2 žličice slatke mljevene paprike
  • 2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog papra
  • 2 dl vode

  • domaći kiseli kupus

  • malo ulja, brašna i mljevene paprike za zapršku



Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, stavite ga u veliku zdjelu i malo posolite.

Dodajte meso i ostale sastojke pa dobro promiješajte smjesu.

Pripremite kupus.
S glavice kupusa odvojite sve velike listove,nožićem im odstranite tvrđi, zadebljani dio. Listove stavite sa strane a ostatak glavice izrežite na tanje trakice i posložite po dnu lonca u kojem će se kuhati sarma.

Sada na svaki list stavite malo pripremljenog nadjeva, pa zamotajte sarmu.

Sarme slažite u lonac, zalijte ih vodom a po želji dodajte i malo rasola (tekućine iz kupusa), ja ga dodam jer volim da je na kraju sarma malo kiselija.
Neka tekućina ne prelazi visinu sarmica.

Sada sarme još pokrijte listovima kupusa, zatim poklopite poklopcem i stavite lonac na laganu vatru. Neka se duuugo kuha i krčka, minimalno sat i pol, dva.
Napravite laganu zapršku tako da na malo zagrijane masnoće dodate malo brašna, kad brašno zamiriše i dobije laganu boju dodajte i pola žličice slatke crvene paprike. Sve promiješajte, zalijte hladnom vodom i sipajte u lonac sa sarmom (prethodno maknite one listove s vrha).
Kuhajte još pola sata na sasvim laganoj vatri, povremeno “protresite” lonac, ne morate miješati.

Poslužite s pireom od krumpira.


Dobar tek! :)


VERZIJA ZA ISPIS







Da, znam, svatko ima svoj način na koji priprema sarmu, ja sam sigurna da je podjednako fina u svim izvedbama. Ipak, dodat ću još “par mudrih” o sarmi :lol

Ako inače izbjegavate zapršku u jelu, samo preskočite taj korak.

Ako volite sarmu sa suhim mesom, kobasom ili špekom, ubacite koji komad (meni je dovoljna ona slaninica u nadjevu).

Često sam čula da se nadjevu dodaje jaje. Ja ga ne dodajem, ali nije ni greška ako se stavi. Jaje bi imalo ulogu povezivanja smjese (zato je jaje obavezan dodatak npr.  faširkama ) pa u tom smislu možda početnicima i ne bi bilo zgorega dodati ga, ako se boje da sarmice neće biti dovoljno dobro zamotane i misle da bi se prilikom kuhanja mogle razmotati i raspasti.

Dalje, u smjesu za sarmu osim mljevenog mesa, riže (bulgura, ječma), luka, soli, papra, slatke  mljevene paprike (sitno sjeckane slanine) poželjno je dodati i malo vode, meso će biti mekše i razabranije.

Kod motanja i slaganja sarme bitnije je da su sarmice gušće poslagane nego da su jako čvrsto zamotane. Dapače, kod motanja sarme treba misliti i na to da će nadjev tijekom kuhanja mrvu narasti. Možete ih poleći ili slagati uspravno kao ja, svejedno, bitno je da nemaju puno prostora oko sebe, da su blizu.

Kiseli kupus (zelje) pere se ili ispire samo ako je prekisel ili jako slan. U ovo doba godine meni obično jos uvijek nije, radim s domaćim kupusom.
Kako bi lakše zamotali sarmu, potrebno je odrezati onaj zadebljani dio lista (vidi se na slici).

Neki recepti kažu da se listovi preliju vrućom vodom kako bi se dodatno smekšali i bili još podatniji za zamatanje sarme. Obično se ovo radi kod pripreme onih eksta malenih sarmica.

I na kraju, ako imate dobar kupus i fino meso, samo još dajte sarmi vremena da lagano i dugo krčka, rezultat mora biti dobar! :)



Broj komentara: 14:

  1. Danas kuvam sarmu. neverovatno kako sam se mrštila kao mala kada je sarma bila na repertoaru, ali evo godinama ukusi se menjaju pa sam je i ja zavolela. Doduše ja stavim u fil i slaninicu sitno seckanu i nakrcam je sa suvim mesom i obavezno nakon kuvanja zapečem da ima koricu a bolje je kad se prebaci u neki širi pleh pa da se sve sarme zapeku lepo. Klasik ostaje klasik.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. za zapečenu sam čula da je jako fina, ali nisam nikada takvu sarmu jela.

      Izbriši
  2. Udavila bih se u sarmi! Uz pogaču i kiselo mleko,ne znam da stanem.Tvoja je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako mi se sviđa to što si zamijenila rižu bulgurom. Mi ga obožavamo i riža nam je pala totalno u drugi plan od kad smo ga rpobali. Mi sarmu isto jako volimo, ali ja nisam ta koja ju priprema. Moja mama je majstorica i ona skuha ogromni lonac sarme. Pola dobijemo mi, pola ostane njima :D Baš mi je jutros dostavila friško kuhanu, baš joj se veselim :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super su mi fotke iz kolaža onako osunčane.
    U nadjev za sarmu uvijek stavljam jaje, a obavezne su kobasice i panceta iz vlastitog uzgoja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx :)
      kuhinjski prozor mi je ujutro baš osunčan.
      super za domaće meso.

      Izbriši
  5. Ah, sarma, dočeka me uvijek u predblagdansko vrijeme, nikada samo za jedan obrok, a po tome je i specijalna :) Ova tvoja verzija s bulgurom mi se jako dopada :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo za bulgur je super ideja, moze samo biti jos ukusnije. Super

    OdgovoriIzbriši
  7. I kod nas je sarma uvek na stolu za vreme praznika. :) Nisam veliki ljubitelj (ja pojedem nadjev, a kupus ostavim, pa me mama kritikuje :)), ali postujem to jelo... Jela sam sarmu i sa sojinim ljuspicama umesto mesa i sa mlevenom dimljenom ribom... Uvek je dobra... :) Odlicna ideja da se upotrebi bulgur umesto rize... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam kao mala odvajala kupus :lol
      ovo s ribom skroz zanimljivo zvući.

      Izbriši
  8. baš mi je drago što je i vama dobra ideja s bulgurom, tnx na komentarima :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super sarma, rijetko radim sarmu, ali ću ju još jednom napravit ove zime i baš ću ovaj put s bulgurom.

    OdgovoriIzbriši
  10. bulgur sam otkrila prije nekoliko godina i vrlo se udomačio u mojoj kuhinji, probala sam ga u punjenim tikvicama i paprikama, imam u planu i u sarmi
    kod mene je isto uvijek velika količina, ne isplati se raditi sarmu za jedan obrok ;)

    OdgovoriIzbriši