Mesna štruca... hm, još jedno jelo koje mi miriše na djetinjstvo. I to na neke spešl trenutke, jer u mojoj kući se nije mesna štruca pravila bilo koji dan, neki četvrtak ili neku nedjelju, ne, mama ju je pravila u malo svečanijim prilikama, kao jedan od sljedova na bogatijoj trpezi.
Bilo mi je drago to jelo, fino i ukusno ali više od svega bilo mi je lijepo :lol taj efektni presjek, pa žuuuto jaje u sredini, pa iščekivanje i očekivanje da mi dopadne komad sa savršenim jajetom, onako, rezanim kroz sredinu, ne nekakav krajičak s tek malo neuglednog bijelog dijela :lol, mrak!
I tako, iako jedno od dražih jela, kako to često nekim slučajem hoće biti, padala je štruca polako u zaborav pa su prošle neke ozbiljne godine kad sam je, konačno, odlučila iščupati odande.
Pravila sam štrucu prošle subote. Obične, najobičnije subote ;)
Nije ovo nikakav stari obiteljski recept, jer ga ni nemam, ovo je štruca po pamćenju + vjerojatno neki dodatak.
Potrebni sastojci (za kalup duljine 25 cm):
- 700 g mljevenog mesa (miješanog - pola junetine, pola svinjetine ili samo junetina)
- 2 bijela peciva ili 2 veće šnite bijelog kruha, obavezno stara dan-dva
- malo mlijeka
- malo maslaca
- 1 dl bijelog vina
- 1 veći luk, sitno nasjeckan
- 2 režnja češnjaka, usitnjena
- 100 g dimljene slanine narezane na sitne kockice i prepržene
- 1 šaka sitnije sjeckanog peršinovog lista
- 1 jaje
- 1 dl mineralne vode
- 1/4 žličice mljevene slatke paprike
- sol, papar
- 4 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pecivo (ili kruh) narežite ili natrgajte na par manjih komada, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom.
Skuhajte 4 jaja.
U većoj tavi zagrijte malo maslaca i/ili ulja, dodajte nasjeckani luk, pa nakon 2-3 minute i kockice slanine i češnjak, pustite da se malo zapeče pa prelijte vinom i kratko kuhajte na jakoj vatri, dok alkohol ne ishlapi (ali aroma ostaje). Ostavite sa strane da se malo ohladi.
U veću zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte žemlje koje ste namakali u mlijeku i ocijedili ih od viška mlijeka, dodajte slaninu s lukom i vinom, jaje, slatku papriku, sol, papar, peršinov list i malo mineralne. Sve dobro promiješajte ili još bolje rukom mijesite dok se smjesa fino pomiješa.
Kalup iznutra premažite maslacem, i dno i stranice.
U kalup prvo stavite oko pola mesne smjese, napravite kroz sredinu mali utor, udubljenje, dužinom cijelog kalupa pa tu posložite kuhana jaja, a zatim u kalup dodajte i ostatak smjese od mesa i njome prekrijte jaja.
Kalup sada stavite u duboku lim za pečenje, u lim sipajte vruću vodu, toliko da dođe do oko polovice kalupa s mesom.
Sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite nekih sat vremena na 180°C.
Ako vidite da vam gornji dio štruce prebrzo tamni, zaštitite meso odozgo alu-folijom, ja jesam.
Provjerite je li vaša štruca gotova, možda bude potrebno i duže od jednog sata pečenja- probodite meso u sredini, ako je sok kojeg pusti proziran - meso je gotovo, ako nije - pecite još malo.
Pečenu mesnu štrucu ostavite 15ak minuta da odmara a zatim režite na šnite i poslužite uz pire od krumpira ili neki drugi prilog i sezonsku salatu.
Ja sam napravila osvježavauću slatu od kristalke, matovilca, daikona (bijele zimske rotkve) i luka.
Dobar tek! :)
Bas je extra!!!
OdgovoriIzbrišihvala. baš sam guštala, ispunila je sva očekivanja i vratila staru slavu.
Izbrišipitali su me što želim za rođendanski ručak (sutra) irekla sam upravo ovo, obožavam ju :D
OdgovoriIzbrišiPrekrasna ti je štruca
Tamara, super! evo, bit ću među prvim čestitarima ;)
Izbrišihappy b-day :kiss
Predivno izgleda, jako dekorativno. Slike su ti super.
OdgovoriIzbrišitnx. ovo je bilo lako fotkati, jelo je baš fotogenično :))
IzbrišiJako mi se sviđa kako sve izgleda!
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiZa razliku od tebe, bila bih sretna s dijelom u kojem se nalazi samo bjelanjak, jer ne volim okus kuhanog žumanjka.
OdgovoriIzbrišida, može se žumanjak i izbjeći, ni ne stavljati jaje ili puniti samo bjelanjkom ;)
Izbrišibaš je lijepa :)Bravo!!
OdgovoriIzbriši:))
Izbrišiah da i kod nas se štruca slagala samo za neke svečanije prigode kad su bili i gosti, nikad samo za nas, kod nas je ponekad bila i bez jaja u sredini valjda ovisno o ostalim jelima koja su se spremala, no kako navodiš i ja sam uvijek željela da me dopadne onaj dio sa žutim :)
OdgovoriIzbrišiHi! This post could not be ωritten anу better!
OdgovoriIzbrišiReadіng thrоugh thіѕ poѕt remindѕ
mе of my previous room mаte! Нe always kept
talking about thiѕ. I will fогward this
pаge to him. Faiгlу certain he will have
a good гeaԁ. Many thаnks foг
ѕharing!
Feel free to visit my homepage silk n Review
Your style is reаlly unique in comparison to other
OdgovoriIzbrišifоlkѕ I've read stuff from. I appreciate you for posting when you've got the opportunitу, Guess Ι will just booκ mark this blog.
Alѕο ѵіsit mу wеb blog; next Page
It is thе bеѕt tіmе to mаke somе plаns for the futuгe
OdgovoriIzbrišiand іt's time to be happy. I have read this post and if I may just I wish to recommend you some fascinating things or advice. Maybe you could write next articles relating to this article. I wish to read more things approximately it!
Here is my page: V2 Cigs Reviews
my page > V2 cigs