Ovaj tart od krušaka odlučila sam praviti kada je Ana s bloga steamy, creamy... kao temu ovomjesečne igre Ajme koliko nas je! (više o nastanku i pravilima igre možete vidjeti ovdje) zadala kruške.
Zapravo, često kruške jedemo u sirovom obliku ali nekako dosta rijetko u kolačima pa je ovo bila prava prilika za jednu kruškastu slasticu.
Pita se sastoji od prhkog tijesta, kreme od badema, slastičarske kreme (koje se pomiješaju u jednu) i, naravno, krušaka.
Koriste se samo žumanjci pa odmah možete smišljati gdje i kako ćete iskoristiti bjelanjke. Inače, bjelanjci se mogu čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili zamrznuti.
Potrebno je:
za prhko tijesto:
- 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 60 g šećera u prahu*
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- korica 1 limuna
- 2 žlice hladne vode
- 1 žlica kiselog vrhnja
*naknadno sam malo smanjila količinu šećera u tijestu, umjesto 100 g dovoljno je 60g
U veću zdjelu prosijte brašno, lagano posolite i promiješajte, dodajte maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju brzo utrljajte maslac u brašno kako bi dobili krupne mrvice. Dodajte šećer, žumanjke, limunovu koricu, vodu i po potrebi malo vrhnja. Brzo zamijesite, tek toliko da se tijesto skupi u kuglu. Sada ga stavite na foliju, formirajte u disk, zamotajte i ohladite (oko 1 sat u hladnjaku).
Dok se tijesto hladi napravite kreme.
za kremu od badema:
- 70 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žumanjka
- 70 g mljevenih badema
- 1 žlica amaretta (ili ruma, kruškovca...)
Bademe potopite u kipuću vodu, poklopite i maknite s vatre. Nakon par minuta odstranite im kožicu, posušite ih (za brže sušenje možete ih šibnut u pećnicu, desetak minuta na 120°C) i sitno sameljite.
Maslac izradite sa šećerom, kada postane kremasto dodajte žumanjke i amaretto pa još kratko miksajte. Sada dodajte i mljevene bademe.
Ovu kremu dodajte slastičarskoj kremi.
za slastičarsku kremu:
- 1/2 l mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 50 g gustina (kukuruznog škroba)
- sok 1 limuna
Na laganoj vatri zakuhajte mlijeko, dodajte mu polovicu šećera i sjemenke vanilije.
U drugoj posudi izradite žumanjke s preostalim šećerom, kada nakon 3-4 minute miksanja smjesa postane blijeda i pjenasta dodajte joj malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa dodajte i gustin. Sipajte u posudu s mlijekom i na jako laganoj vatri, uz stalno miješanje kuhajte minutu-dvije, odnosno dok se zgusne. Maknite s vatre pa u kremu dodajte i limunov sok.
Sada pomiješajte slastičarsku kremu i kremu s bademima.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
2 kruške (viljamovke) ogulite i izrežite ih na četvrtine pa svakom komadu odstranite koštice i tvrdi dio. Svaku četvrtinu zarežite u tanke kriškice pazeći da ih ne odrežete do kraja.
Tijesto koje se prethodno dobro ohladilo tanko razvaljajte i prebacite u kalup za pite. Dno tijesta izbockajte vilicom na nekoliko mjesta. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 7-8 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice pa ga prelijte kremom i po kremi rasporedite kruške. Ja sam pravila prevelike razmake pa mi nisu stali svi komadići, iskoristila sam jednu i pol krušku ;)
Po kruškama posipajte malo šećera (ja sam pomiješala bijeli šećer i tamni muscovado).
Po kruškama posipajte malo šećera (ja sam pomiješala bijeli šećer i tamni muscovado).
Rubove pite možete zaštititi alu-folijom da vam tijekom pečenja tijesto ne zagori.
Pecite pitu 30ak minuta, dok ne primi finu zlatnu boju.
Mlaku pitu pospite štaub šećerom.
Super izgleda. Jučer sam radila sličnu pitu (bez slastičarske kreme) i drugog oblika pa znam da ste se lijepo osladili.
OdgovoriIzbrišiOvo je toliko lijepo, predivne slike. Fantasticno dekorisano.
OdgovoriIzbrišiova pita je baš ajme jako dobra! :))
OdgovoriIzbrišiOvo mora biti jako dobro ! Meni se posebno sviđa kombinacija krušaka i kreme od badema, obavezno bilježim recept ! Jako lijepo izgleda, divne slike !
OdgovoriIzbrišiOdlicna je,bas mi se svidja!
OdgovoriIzbrišijako volim pite, ova je veoma bogata i krema od badema mi je ovdje pun pogodak, slike su predivne
OdgovoriIzbrišikrema mi se jako svidja! Predivna je pita!
OdgovoriIzbrišiOvo je divno. Ja čitam i guštam.:)
OdgovoriIzbrišiPrekrasno! Puno volim pite. Ova tvoja je baš divna! Hvala za recept :)!
OdgovoriIzbrišiPredivan tart!!! Jako mi se svidja...
OdgovoriIzbrišiKak ja volim Shreka. Krasan tart.
OdgovoriIzbrišihvala vam na komentarima.
OdgovoriIzbrišiUzivala sam u ovoj poslastici! Hvala sto ste ovaj divan recept podijelili sa nama.
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago što vam se pita svidjela :)
IzbrišiOdlicno! Mmmmm....bas gustam! Hvala na receptu :-))
OdgovoriIzbrišiTnx :)
IzbrišiI hvala što ste svoje dojmove podijelili s nama :)
kukuruzni škrob je brašno ili opet nekaj drugo
OdgovoriIzbrišikukuruzni škrob ili gustin, jestivi škrob koji se koristi za kuhanje a najčešće kod pripreme kolača
Izbrišihttp://www.oetker.hr/hr-hr/nasi-proizvodi/dodaci-za-kolace/gustin/gustin-fini-jestivi-srkob.html
Lp
Jako fina
OdgovoriIzbrišiJako, jako fina
OdgovoriIzbriši