Recept ste mogli već vidjeti na Gastrosferi, a tortu sam pravila jedne nedjelje za moje najdraže šmizle, moje nećakinje <3
Prije ove verzije bila je i jedna koja je sadržavala manju količinu želatine pa nije bila baš najstabilnija, zato je u drugom pokušaju stabilnost pojačana :lol a dodala sam i sloj piškota između dva sloja kreme (u prvoj verziji su kreme dijelile samo jagode).
Prava „curičasta“
torta ;)
Sastojci:
- 400 g piškota
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice ruma
- 500 g jagoda
Krema 1:
- 300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 1 žlica gustina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 10 g želatine
Krema 2:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 4 žlice šećera
- 1 žličica burbon vanilija šećera
- 250 ml čvrstog jogurta
- 10 g želatine
Priprema:
1
Jagode operite, očistite i narežite.
2 Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
3 Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
4 U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
5 U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
6 Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
7 Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku) a zatim red narezanih jagoda.
8 Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama. Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode.
9 Prije posluživanja tortu dobro ohladite, minimalno 4-5 sati u hladnjaku (kako bi želatina uspješno odradila svoj posao ;)).
10. Nakon hlađenja uklonite obruč i ukrasite tortu listićima mente (i vrpcom ;)).
2 Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
3 Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
4 U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
5 U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
6 Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
7 Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku) a zatim red narezanih jagoda.
8 Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama. Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode.
9 Prije posluživanja tortu dobro ohladite, minimalno 4-5 sati u hladnjaku (kako bi želatina uspješno odradila svoj posao ;)).
10. Nakon hlađenja uklonite obruč i ukrasite tortu listićima mente (i vrpcom ;)).
Prekrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiTortica kao da je skliznula sa stranica kakvog finog gastro magazina, predivna je!:)))
OdgovoriIzbrišibaš je lijepa, zavrtilo mi se u glavi od jagoda!!
OdgovoriIzbrišitnx ;)
OdgovoriIzbriši