Danas sam sva u pakiranju i spremanju za odlazak na more. Konačno.
Ove godine idemo malo kasnije, otegnuo se odlazak iz više razloga, ali bitno je da sada na miru idemo dolje na malo duže vrijeme.
I da, moram s vama, osim ovog slatkiša, podijeliti radost jer je moj junior od prije par dana i službeno srednjoškolac, gimnazijalac. Eh... :)
Ok, a sada povratak na cobbler ;) kojeg obožavam u raznim kombinacijama, baš kao i crumble (uh, sve fini domaći nazivi :lol).
Ove godine idemo malo kasnije, otegnuo se odlazak iz više razloga, ali bitno je da sada na miru idemo dolje na malo duže vrijeme.
I da, moram s vama, osim ovog slatkiša, podijeliti radost jer je moj junior od prije par dana i službeno srednjoškolac, gimnazijalac. Eh... :)
Ok, a sada povratak na cobbler ;) kojeg obožavam u raznim kombinacijama, baš kao i crumble (uh, sve fini domaći nazivi :lol).
Ova
zaniljiva slastica posebno je popularna u Americi i Velikoj Britaniji. Osim što
je neodoljivo ukusan, cobbler svoju popularnost može zahvaliti i
super-jednostavnoj i brzoj pripremi. Tijesto je slično onome za drobljenac,
ali ipak malo kompaktnije, mekano i
sočno a na vrhu lagano hrskavo. Može se pripremati sa samo jednom vrstom voća
ali i kombinirati više različitog.
Za potpuni
užitak poslužite ga toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
·
700
g bresaka
·
200
g malina
·
4
žlice šećera
·
1/2 - 1 limun (sok i korica)
·
¼
žličice mljevenog cimeta
·
1
žličica gustina
·
1
puna žličica maslaca
Tijesto:
·
200
g brašna
·
½
žličice praška za pecivo
·
prstohvat
soli
·
50
g šećera
·
limunova
korica
·
100
g maslaca
·
6
žlica slatkog vrhnja
·
1
žlica slatkog vrhnja
·
1
žličica šećera
Priprema:
1. Operite i ogulite breskve, uklonite
koštice i breskve narežite na manje komade.
Stavite ih u zdjelu, dodajte gustin, šećer, cimet, limunov sok i naribanu
koricu pa dobro promiješajte. Dodajte maline i komadiće maslaca, nježno
izmiješajte i prebacite sve u vatrostalnu posudu.
2. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite
15 minuta na 200°C.
3. Pripremite tijesto – brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte
sol, šećer i limunovu koricu pa u to utrljajte komdiće hladnog maslaca. Na
kraju smjesi dodajte slatko vrhnje.
Tijesto podijelite na 6
podjednakih loptica, i svaku lagano
rukama formirajte u tanje diskove (pogačice).
4. Izvadite voće iz pećnice pa po vrućem
voću rasporedite tijesto, premažite tijesto slatkim vrhnjem i pospite šećerom.
5. Vratite u pećnicu i pecite još 30ak
minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi finu zlatnosmeđu boju.
fantastična kombinacija
OdgovoriIzbriši