srijeda, 4. rujna 2013.

Caponata




Ljeto nam je lagano na odlasku ali neki njegovi plodovi upravo su na svom vrhuncu. 
Ovo nam jelo na jednom tanjuru daje ono najukusnije od sezone.

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo od povrća, tako savršeno svježe, lagano i ljetno.

Ovo fantastično jelo meni je jednako ukusno kao samostalni obrok uz malo prepečenog kruha i ricotte ili kao  prilog mesu i ribi a odlično je i s tjesteninom.














Potrebni sastojci:


·         2 patlidžana
·         1 glavica luka
·         2-3 češnja češnjaka
·         2 stabljike celera
·         5 rajčica
·         1 dl pirea od rajčica
·         1 žlica grožđica
·         1 žlica kapara
·         1 šaka maslina
·         1 žlica šećera
·         2 žlice vinskog octa
·         peršinov list
·         svježi bosiljak
·         maslinovo ulje
·         malo soli i papra



Priprema:

1.       Patlidžan operite, izrežite na manje kocke,  posolite i ostavite 30 minuta, da pusti gorku tekućinu.
2.       Rajčice zarežite na vrhu u križić, potopite kratko u posudu s kipućom vodom, ocijedite, ogulite i narežite na manje komade.
3.       U većoj tavi, ma malo masnoće, propirjajte sitnije narezani luk, kada se zastakli i malo omekša dodajte nasjeckani češnjak i narezani celer. Pirjajte par minuta pa dodajte pripremljenu rajčicu i pire od rajčice pa nastavite pirjati na umjerenoj vatri.
4.       U drugoj tavi na malo maslinovog ulja popržite odstajali patlidžan (kojeg ste prethodno posušili kuhinjskim papirom). 
5.       Kada patlidžan primi finu boju dodajte ga ostalom povrću.
6.       Dodajte otkoštene masline, pod mlazom vode isprane kapare, grožđice i sve pirjajte još 10 ak minuta.
7.       Na kraju dodajte šećer, ocat (po želji, žlicu-dvije), sitno nasjeckani
peršinov list i bosiljak pa pirjajte još par minuta.
8.       Prije posluživanja jelo pospite listićima svježeg bosiljka.


Caponatu možete poslužiti toplu ili dobro ohlađenu  a odlična je i kada odstoji jedan ili više dana u hladnjaku.








Ne zaboravite i na neko fino vino ;)


Broj komentara: 6: