Ljeto nam je
lagano na odlasku ali neki njegovi plodovi upravo su na svom vrhuncu.
Ovo nam
jelo na jednom tanjuru daje ono najukusnije od sezone.
Caponata je
tradicionalno sicilijansko jelo od povrća, tako savršeno svježe, lagano i
ljetno.
Ovo fantastično
jelo meni je jednako ukusno kao samostalni obrok uz malo prepečenog kruha i ricotte ili
kao prilog mesu i ribi a odlično je i s
tjesteninom.
Potrebni
sastojci:
·
2 patlidžana
·
1
glavica luka
·
2-3
češnja češnjaka
·
2
stabljike celera
·
5
rajčica
·
1
dl pirea od rajčica
·
1
žlica grožđica
·
1
žlica kapara
·
1
šaka maslina
·
1
žlica šećera
· 2
žlice vinskog octa
·
peršinov
list
·
svježi
bosiljak
·
maslinovo
ulje
·
malo
soli i papra
Priprema:
1. Patlidžan operite, izrežite na manje
kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da
pusti gorku tekućinu.
2. Rajčice zarežite na vrhu u križić,
potopite kratko u posudu s kipućom vodom, ocijedite, ogulite i narežite na
manje komade.
3. U većoj tavi, ma malo masnoće,
propirjajte sitnije narezani luk, kada se zastakli i malo omekša dodajte nasjeckani
češnjak i narezani celer. Pirjajte par minuta pa dodajte pripremljenu rajčicu i
pire od rajčice pa nastavite pirjati na umjerenoj vatri.
4. U drugoj tavi na malo maslinovog ulja
popržite odstajali patlidžan (kojeg ste prethodno posušili kuhinjskim papirom).
5. Kada patlidžan primi finu boju
dodajte ga ostalom povrću.
6. Dodajte otkoštene masline, pod mlazom
vode isprane kapare, grožđice i sve pirjajte još 10 ak minuta.
7. Na kraju dodajte šećer, ocat (po želji, žlicu-dvije), sitno
nasjeckani
8. Prije posluživanja jelo pospite
listićima svježeg bosiljka.
Caponatu
možete poslužiti toplu ili dobro ohlađenu
a odlična je i kada odstoji jedan ili više dana u hladnjaku.
Ne zaboravite i na neko fino vino ;)
I recept i slike i muzika za 5!
OdgovoriIzbrišicaponata uvijek dobrodošla, odlično!
OdgovoriIzbrišiI love your photos!
OdgovoriIzbrišitnx :)
OdgovoriIzbrišišto se pjesme tiče, baš volim tu stvar (i original i obrade)
savršeno, jako volim ovo jelo!
OdgovoriIzbrišiSavršena i fina
OdgovoriIzbriši