Ovo je fina krema od jaja i mlijeka s karamelom, a ono po čemu se razlikuje od drugih sličnih krema (pa i puno poznatijeg creme caramela) je dodatak tradicionalnog likera od mirisnih ruža stolisnica - rozulina.
za 1 veću ili 6 malih rozata:
- 500 ml mlijeka
- 6 žlica šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- korica 1 limuna (domaćeg, nešpricanog)
- malo rozulina ili ruma
- 6 jaja
- karamel: 6-8 žlica šećera
- malo maslaca (za premazivanje)
- Pećnicu uključite na 160°C.
- U mlijeko dodajte šećer i limunovu koricu i prokuhajte. Maknite s vatre i ohladite.
- U posudu debljeg dna stavite dio šećera za karamel, otopite na laganoj vatri, dodajte ostatak šećera pa i njega polako otopite (ne treba miješati, dovoljno je lagano okretati posudu).
- Kalup(e) premažite tankim slojem maslaca i ravnomjerno rasporedite karamel, ostavite da se ohladi.
- Jaja i vanilin šećer izmiješajte pjenjačom da se sjedine ali da se ne zapjene.
- Preko cjedila dodajte jajima ohlađeno mlijeko, zatim dodajte i rozulin, sve promiješajte pa opet preko cjediljke ulijte u pripremljene kalupe.
- Kalupe stavite u dublju posudu, dodajte u posudu vruću vodu do 2/3 kalupa i stavite u zagrijanu pećnicu.
- Pecite 20 minuta u malim pojedinačnim kalupima ili do 40 min u većem kalupu.
- Izvadite iz pećnice, ohladite na sobnoj temperaturi pa ostavite preko noći u hladnjaku.
- Prije posluživanja preko kalupa stavite tanjur za serviranje i pažljivo preokrenite da rozata ostane na tanjuru.
Obožavam rožatu, samo je uvijek radim s rumom jer nemam rozulina :-/
OdgovoriIzbrišiDa, i s rumom je fina :)
Izbriši